Незапосленост и даље астрономска у БиХ

Индустријска производња у БиХ забиљежила је раст, док је незапосленост благо смањена, оцијењено је у најновијем извјештају Европске комисије о економском напретку земаља кандидата и потенцијалних кандидата за ЕУ.

 

Босна и Херцеговина 30.04.2016 | 07:33
Незапосленост и даље астрономска у БиХ

Истовремено, из аустријске амбасаде истичу да је БиХ остварила суфицит у износу од пет одсто у односу на Аустрију јер је остварила извоз у Аустрију од око 743 милиона марака и увоз од око 561 милион марака, што је вјероватно донекле допринијело повољнијем омјеру кад је у питању индустријска производња.

Из Европске комисије истичу да је укупан раст износио 3,2 одсто у 2015. у односу на претходну годину, док је у 2014. проценат износио 1,4 одсто.

"Кад се ради о издацима, главни замајац раста су били потрошња, инвестиције и извоз", навели су у документу. Иако је индустријски раст, како смо рекли, био у порасту и износио 3,1 одсто, истичу да је у почетку године дошло до одређеног "кашљуцања" бх. привреде.

"У јануару и фебруару је дошло до јаких флуктуација у поређењу са претходном годином. У јануару је индустрија пала за 3,3 одсто, а у фебруару за чак 6,1 одсто. Међутим, овакве флуктуације на самом почетку године нису нешто неуобичајено", истакли су у документу.

Незапосленост је, како истичу, и даље астрономска, мада је дошло до благог пада од 1,5 одсто током године, углавном, како истичу, због пораста индустријске производње.

Међутим, да није све баш ружичасто свједочи податак да је дошло до успоравања раста извоза, углавном, како упозоравају, због смањеног извоза у Србију.

"Увоз је смањен за шест одсто у односу на 2014. годину зато што је дошло до смањења цијене енергената и робе широке потрошње. Као резултат свега овога трговински дефицит је смањен на -26,4 одсто у односу на 29,7 одсто 2014. године", наводе.

Додају да је у 2014. увоз порастао дијелом и због набавке роба током опоравка од катастрофалних поплава у мају те године.

У општем дијелу овог извјештаја подсјетили су да је БиХ у фебруару Европској комисији поднијела Програм економских реформи, који покрива период од 2016. до 2018. године.

Такође, подсјетили су да су двије најважније свјетске рејтинг агенције "Моодy'с" и "Стандард&Поор'с" потврдиле стабилни кредитни рејтинг земље.

Истакли су и добре податке Централне банке БиХ, која оцјењује да би јавни дуг могао остати стабилан, те да је у 2014. укупан дуг износио 42,3 одсто бруто домаћег производа.

Горан Радивојац, професор на Економском факултету у Бањалуци, истиче да је за поздравити раст индустријске производње и добри резултати које су наши привредници остварили посебно с Аустријом, али да се поново показало да БиХ трпи зато што нема одговарајуће секторске политике и стратегије.

"Не види се јасна индустријска политика. И на добре и лоше резултате чини се да више утиче срећа, више се ослањамо на иницијативу привредника, па кад успију - добро је", каже Радивојац.

Како је казао, често се десе природне непогоде попут суша или поплава, које десеткују нашу привреду и доведу до спорог опоравка.

Рецимо, када су плавна подручја у питању, он предлаже колективно осигурање имовине.

"Онда бисмо могли размишљати о чишћењу или изградњи насипа и одводних канала, па би нам и премије за осигурања биле мање јер би и ризик за поплаве био мањи", додаје он.

Аустрија била и остала највећи инвеститор у БиХ Даљи охрабрујући суфицит који БиХ биљежи у трговинској размјени с Аустријом може се објаснити успоредно великом конкурентношћу производње у овој земљи, нарочито у подручјима металне, дрвне и текстилне индустрије, рекао је "Независним" Мартин Памер, амбасадор Аустрије у БиХ.

"Кад би попратни трошкови уз плате радницима, који се јављају као оптерећење послодавцима, били нижи, и уколико би функционалност јавне управе била боља и уколико би било више владавине права, то би резултирало брзим и неупоредиво већим растом, развојем и, на крају, благостањем.

Посебну важност има стварање позитивне стабилне атмосфере и кроз изјаве политичара", рекао је он.

Додао је да је аустријска привреда у посљедњих 20 година са 1,25 милијарди евра кумулативно највећи инострани инвеститор те да из године у годину задржава ову позицију.

"Аустријска предузећа су и 2015, упркос свим познатим изазовима ове земље и у њој, опет потражили БиХ као мјесто пословања", рекао је он.

Извор: Независне новине

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Остоја

30.04.2016 06:00

Која карикатура, пад незапослености, колико незапослених је иселило са ових простора. Таквим кретањем врло брзо доци цемо у ситуацију да БиХ нема незапослених, а сви запослени це моци формирати једну мјесну заједници. Огроман це то бити напредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

01.05.2016 10:46

Можеш мислити колика је незапосленост, да се у оволико дугом чланку те цифре и остале везане појединости и не наводе, него такорећи све остале. Чак и ријеч 'ружичасто' има мјеста.

Name

абц

30.04.2016 07:05

Ма ко висе ферма обицни народ.Најбоље је нека сваком становнику купе по метар стрика нека се вјесају.Вазно је да је Предсједниство БиХ тразило додатно запосљавање сефова, савјетника, сарадника и референата.И онда це тразити додатна средства за њихово запољавање а сто плата ,пензија и борацки и свих други додатака неце бити то ником ниста.Јос се поцели фалити како је смањена незапосленост.Није смањена вец је свако ко је у било каквој могуцности побјегао из те биједе из те канализације од дрзаве.И нека је продајите дједовину и све сто се мозе продат и бјезите ,спасите себе и своју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

30.04.2016 08:17

Сто да се народ самовјеса,коме је до грла досло нек иде вани,има толико добрих земаља где се мозе нормално зивјети. Ево напримјер цуо сам за Ирску да је лако отици и наци посао,добре су плате и добар стандард зивота.Спаковати се и пут под ноге боље него се вјесати.Нароцито млади људи.У овој паразитској дрзави никад неце бити добро.

Name

Пикси

30.04.2016 07:47

Маните се статистике, погледајте реално стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

споља

30.04.2016 08:48

А реално стање је да млади масовно зеле побјеци са ових простора. Негативна селекција дјелује вец последних 20 година, а ста мислите какве резултате сада треба да оцекујемо? Сада када оцекујемо побољсање стања??

Name

докица

30.04.2016 08:48

Ма то је у Федерацији незапосленост код нас готово свако ради.

ОДГОВОРИТЕ