Дијелу Великог коралног гребена пријети уништење

Многим коралима Великог коралног гребена у Аустралији прети потпуно уништење због недавног оштећења Гребена због оксидације, упозорили су данас научници.

Занимљивости 30.04.2016 | 07:16
Дијелу Великог коралног гребена пријети уништење

Аустралијске власти саопштиле су прошле недеље да је око 93 одсто Великог коралног гребена у Аустралији оштећено, наводећи да су подводна истраживања у аустралијској држави Квинсленд показала да је само седам одсто гребена избегло оксидацију која може да буде фатална за корале.Оштећени корали су избелели и то је изазвало повећање температуре морске воде, што доводи до уништења симбиотичких алги које даје боју и служе као храна коралима.

Научници су навели да је коралима неопходно око 15 година да се опораве и додали да у међувремену многи корали могу у потпуности да нестану ако се настави оксидација и глобално загревање морске воде.

"Никада до сада нисмо видели тако висок ниво избељеног корала", изјавио је Тери Хјуз из радне групе аустралијске владе задужене за заштиту корала на том подручју.

Према његовим речима, оксидација корала је први пут регистрована на том Гребену.

Влада Аустралије донела је у марту прошле године план заштите Великог коралног гребена у наредних 35 година, којим је у циљу очувања живог света и квалитета воде забрањено одлагање отпада насталог уклањањем мина.

Велики корални гребен је највећи корални гребен на свету. Налази се у Коралном мору близу обале Квинсленда, на североистоку Аустралије. Простире се на више од 2.000 километара и може се видети из свемира.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар