Шта ће БиХ добити за бесцарински увоз?

Представници Босне и Херцеговине и Европске уније који разговарају о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању приближили су јуче у Бриселу ставове и већ на сљедећем састанку може се очекивати коначан договор.

Босна и Херцеговина 29.04.2016 | 22:45
Шта ће БиХ добити за бесцарински увоз?

По свему судећи, БиХ је пристала на бесцарински увоз из Хрватске, само је остало питање о којој количини робе се ради, док је с друге стране Европа начелно прихватила захтјеве БиХ о повећању квота за извоз вина, рибе и шећера.

Када је у питању количина робе која ће у БиХ, прије свега из Хрватске, улазити без икакве царине, оне ће бити одређене на основу трогодишњег просјека и то оног од 2008. до 2011. године, када је по основу ЦЕФТА Хрватска у БиХ увозила робу без плаћања икаквих дажбина.

"Још ништа није потписано, дошло је до одређеног ублажавања захтјева ЕУ у смјеру фазног прилагођавања. Један дио производа испод 20 тона је тотално избачен, а начелно су прихваћени одређени захтјеви делегације БиХ", рекао је Миљан Ербез, члан преговарачког тима БиХ из Републике Српске.

Када су у питању квоте, током преговора о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, Брисел је начелно прихватио да се квота за извоз вина повећа за 24.000 хектолитара, рибе за 500 тона за пастрмку и шарана за 140 тона, а могу се очекивати још нека повећања за производе као што су шећер, воће и поврће.

"Испред Републике Српске упознао сам делегацију Европске комисије да адаптација по њиховим захтјевима није добра за пољопривреднике Републике Српске, а и цијеле БиХ. Не можемо бити задовољни, нешто је урађено, али није најбоље", рекао је Ербез.

Иначе, што се тиче самих преговора између БиХ и ЕУ о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, доста ствари је магловито и још нико од званичника није детаљно објаснио о чему се ради, шта се конкретно захтијева од БиХ и колико је то погубно по пољопривреду и прехрамбену индустрију. Све што се зна јесте да Европа од БиХ тражи да дозволи увоз робе, прије свега из Хрватске, али и осталих чланица ЕУ без икакве царине, што ће сасвим сигурно довести до огромне штете у аграрном сектору БиХ.

"Ништа још није коначно договорено. Разговарамо и о захтјевима БиХ и нема договора уколико се дио наших захтјева не прихвати. Разговори се одвијају у правцу да ће ЕУ прихватити наше захтјеве и већ на сљедећем састанку очекујем да завршимо преговоре", рекао је Хамдо Тињак, шеф Преговарачког тима БиХ о адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању, истичући да тачан датум новог састанка није договорен.

Извор: Независне новине

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Книн

29.04.2016 13:58

БиХ мора бити крава музара за хрватске дјелатнике, посто исти нису у стању ниста пласирати на ЕУ трзисте. Једино могу давати ду.ета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

30.04.2016 07:28

Они Европљанима, а ми њима...ето, гдје смо онда ми...

Name

цист рацун-дуга љубав

29.04.2016 14:47

Све док се градјани БиХ (како год се звали и ма којем троглавом тору припадали) не окрену куповини оног сто је произведено у БиХ...нема бољег зивота. да се разумијемо....брат је брат ...ал свако има свој дзеп (и свако мора своју дјецу да храни)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

29.04.2016 19:16

Ја купујем само оно сто је произведено у РС и Србији сто се мене тице могу да отворе тотално границу.

Name

кики

30.04.2016 01:18

Јест то добро ал ја кад удјем не виде те висе ове продавацице.. Ја купујем само БиХ призводе..сваке седмице хиљаду ,дви км избацим. Нема страних само БиХ производи. У осталом сви ми знамо да је роба из Србије најлосије квалитете.

Name

Бецлија

29.04.2016 15:06

Нидзо опет стима извоз сецера свом старом доброцинитељу. Изгледаидуци је стан у Зеневи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!!!!

29.04.2016 20:06

Још једна издаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

29.04.2016 21:44

Вец одавно не купујем ниста сто је ХР тако да то могу дзаба дијелити дзаба им. Купујем само робу из Србије и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гоја

30.04.2016 06:48

Купујем 10% производа из Србије и Хрватске остало домаће из РС и Федерације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

30.04.2016 21:37

Да ли се неко пита одакле Хрватима почетни капитал за почетак великих бизниса? И одакле им скоро сва важнија представништва?

ОДГОВОРИТЕ