Šta će BiH dobiti za bescarinski uvoz?

Predstavnici Bosne i Hercegovine i Evropske unije koji razgovaraju o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju približili su juče u Briselu stavove i već na sljedećem sastanku može se očekivati konačan dogovor.

Bosna i Hercegovina 29.04.2016 | 22:45
Šta će BiH dobiti za bescarinski uvoz?

Po svemu sudeći, BiH je pristala na bescarinski uvoz iz Hrvatske, samo je ostalo pitanje o kojoj količini robe se radi, dok je s druge strane Evropa načelno prihvatila zahtjeve BiH o povećanju kvota za izvoz vina, ribe i šećera.

Kada je u pitanju količina robe koja će u BiH, prije svega iz Hrvatske, ulaziti bez ikakve carine, one će biti određene na osnovu trogodišnjeg prosjeka i to onog od 2008. do 2011. godine, kada je po osnovu CEFTA Hrvatska u BiH uvozila robu bez plaćanja ikakvih dažbina.

"Još ništa nije potpisano, došlo je do određenog ublažavanja zahtjeva EU u smjeru faznog prilagođavanja. Jedan dio proizvoda ispod 20 tona je totalno izbačen, a načelno su prihvaćeni određeni zahtjevi delegacije BiH", rekao je Miljan Erbez, član pregovaračkog tima BiH iz Republike Srpske.

Kada su u pitanju kvote, tokom pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Brisel je načelno prihvatio da se kvota za izvoz vina poveća za 24.000 hektolitara, ribe za 500 tona za pastrmku i šarana za 140 tona, a mogu se očekivati još neka povećanja za proizvode kao što su šećer, voće i povrće.

"Ispred Republike Srpske upoznao sam delegaciju Evropske komisije da adaptacija po njihovim zahtjevima nije dobra za poljoprivrednike Republike Srpske, a i cijele BiH. Ne možemo biti zadovoljni, nešto je urađeno, ali nije najbolje", rekao je Erbez.

Inače, što se tiče samih pregovora između BiH i EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dosta stvari je maglovito i još niko od zvaničnika nije detaljno objasnio o čemu se radi, šta se konkretno zahtijeva od BiH i koliko je to pogubno po poljoprivredu i prehrambenu industriju. Sve što se zna jeste da Evropa od BiH traži da dozvoli uvoz robe, prije svega iz Hrvatske, ali i ostalih članica EU bez ikakve carine, što će sasvim sigurno dovesti do ogromne štete u agrarnom sektoru BiH.

"Ništa još nije konačno dogovoreno. Razgovaramo i o zahtjevima BiH i nema dogovora ukoliko se dio naših zahtjeva ne prihvati. Razgovori se odvijaju u pravcu da će EU prihvatiti naše zahtjeve i već na sljedećem sastanku očekujem da završimo pregovore", rekao je Hamdo Tinjak, šef Pregovaračkog tima BiH o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ističući da tačan datum novog sastanka nije dogovoren.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Knin

29.04.2016 13:58

BiH mora biti krava muzara za hrvatske djelatnike, posto isti nisu u stanju nista plasirati na EU trziste. Jedino mogu davati du.eta.

ODGOVORITE
Name

True

30.04.2016 07:28

Oni Evropljanima, a mi njima...eto, gdje smo onda mi...

Name

cist racun-duga ljubav

29.04.2016 14:47

Sve dok se gradjani BiH (kako god se zvali i ma kojem troglavom toru pripadali) ne okrenu kupovini onog sto je proizvedeno u BiH...nema boljeg zivota. da se razumijemo....brat je brat ...al svako ima svoj dzep (i svako mora svoju djecu da hrani)

ODGOVORITE
Name

Cccc

29.04.2016 19:16

Ja kupujem samo ono sto je proizvedeno u RS i Srbiji sto se mene tice mogu da otvore totalno granicu.

Name

kiki

30.04.2016 01:18

Jest to dobro al ja kad udjem ne vide te vise ove prodavacice.. Ja kupujem samo BiH prizvode..svake sedmice hiljadu ,dvi km izbacim. Nema stranih samo BiH proizvodi. U ostalom svi mi znamo da je roba iz Srbije najlosije kvalitete.

Name

Beclija

29.04.2016 15:06

Nidzo opet stima izvoz secera svom starom dobrocinitelju. Izgledaiduci je stan u Zenevi.

ODGOVORITE
Name

!!!!!!

29.04.2016 20:06

Još jedna izdaja

ODGOVORITE
Name

Srbin

29.04.2016 21:44

Vec odavno ne kupujem nista sto je HR tako da to mogu dzaba dijeliti dzaba im. Kupujem samo robu iz Srbije i BiH.

ODGOVORITE
Name

goja

30.04.2016 06:48

Kupujem 10% proizvoda iz Srbije i Hrvatske ostalo domaće iz RS i Federacije.

ODGOVORITE
Name

Piksi

30.04.2016 21:37

Da li se neko pita odakle Hrvatima početni kapital za početak velikih biznisa? I odakle im skoro sva važnija predstavništva?

ODGOVORITE