ЦИК ће "игнорисати" изборе за Мостар?

Након што ни на посљедњој сједници Представничког вијећа Парламента БиХ није постигнут договор о измјенама Изборног закона БиХ које се тичу града Мостара, а то у дословном смислу значи да стање у Мостару и даље остаје статус кво, а град на Неретви и даље град случај.

Босна и Херцеговина 29.04.2016 | 13:00
ЦИК ће "игнорисати" изборе за Мостар?

Због грубе политизације питања Мостара, али и неодговорног односа Парламентарне скупштине БиХ од 2010. до данас, Централна изборна комисија БиХ, неколико дана пред расписивање локалних избора 4. маја, налази се пред тешком одлуком када је у питању град на Неретви. ЦИК БиХ сада има "врућ кромпир" у рукама и могућност да одабере мање зло од постојећа два или три.

У овом тренутку, најразумнијом се чини одлука да ЦИК напросто "игнорише" Мостар када буде расписивао изборе, односно да град Мостар и не помене. То би оставило простора политичким факторима да у наредних петнаестак дана ипак постигну коначни договор, будући да би ЦИК могао да чека на расписивање избора на Мостар најкасније до краја маја.

Оваквом одлуком, такође, не би било простора за било кога (бирача или политички субјект) за подношење жалбе Апелационом одјелу Суда БиХ, који одлучује о овом питању и чије су одлуке непредвидиве. Поједностављено, уколико нема никакве одлуке - нема ни могућности жалбе, а странке добијају нови простор за договор.

Друга могућност јесте да ЦИК донесе одлуку о одгађању избора за Мостар (према Поглављу 14, члану 14.2. Изборног закона БиХ), што би коначно значило да се избори напросто морају провести у року од седам, а најкасније 30 дана од дана који је одређен за гласање на редовним изборима.

Но, овдје би, како ствари стоје, било нејасно по којим и каквим одредбама Изборног закона.

Трећа, можда и најпогубнија варијанта, јесте да ЦИК донесе одлуку да се избори у Мостару ипак одрже, али мимо Изборног закона. Дакле, на основу старих рјешења - Статута града, који високи представник није ставио ван снаге, што би имало несагледиве посљедице по политичке процесе у земљи.

Наговјештај шта би странке жељеле, или барем дио њих, стигао је и од Едина Мушића, једног од потпредсједника СДА, иначе Мостарца. "Покушаћемо ово да превазиђемо наредних дана. Битно је само да ЦИК не донесе одлуку о неодржавању избора у Мостару. Дакле, по нашем мишљењу, суштина је да ЦИК остави отвореним овај процес и простор за договор странака, јер ако ЦИК ово 'закује', онда нема ништа од Мостара", сматра Мушић.

Адил Османовић, замјеник предсједника СДА, нагласио је да је питање Мостара крупно и сложено политичко питање, да је за дужи период тешко наћи праведно рјешење, те да не постоји ниједна парламентарна скупина која би се могла усагласити о јединственом приједлогу рјешења за град Мостар.

"То што се дешавало на сједници разумијемо као озбиљан приједлог политичких странака да се креће у правцу рјешења проблема. Сматрам да ће услиједити низ разговора политичких странака да се нађе рјешење. Става смо да рјешење за Мостар мора бити прихватљиво за све грађане и конститутивне народе", казао је Османовић и додао да се касни, али да има још један период који није довољно дуг да се нађе рјешење за измјене Изборног закона.

Никола Ловриновић, члан Предсједништва ХДЗ-а и посланик у парламенту БиХ, позива на наставак разговора, наводећи да се на сједници Представнилчког вијећа у сриједу видјело да су рјешења близу.

"Ти приједлози могу бити темељ да се наставе разговори, како би се што прије дошло до коначног рјешења, јер како смо видјели - има много додирних точака. Ја се залажем да се питања постављена у мостарском случају принципијелно омогуће у примјене и у осталим јединицама локалне самоуправе гдје за то постоји потреба", закључује Ловриновић.

Јуче се на ванредној конференцији за новинаре огласио и Нермин Никшић, предсједник СДП-а, који је позвао ОХР и Делегацију ЕУ у БиХ "да учине што је у њиховој моћи да се проведу локални избори у Мостару".

Никшић је рекао да је осим ДФ-а и СДП затражио хитну сједницу Представничког вијећа Парламента БиХ о питању Мостара. Они који се у овом случају сада највише питају - ЦИК БиХ, не желе прије времена да говоре о наредним корацима.

"ЦИК расписује изборе 4. маја и тада ће бити познато каква је ситуација са Мостаром", казала је кратко Максида Пирић, портпарол Централне изборне комисије. СДА и ХДЗ играју двоструку игру, Саопћењем се јуче огласио и ДФ, који наводи како "владајући СДА и ХДЗ играју двоструку игру".

"Једна је за јавност, са маском демократије и бригом за Мостарце, а друга, много озбиљнија и подлија - договор да на парламентарној сцени одраде тако да ниједан приједлог не прође, да доведу Мостарце пред свршен чин, а у резерви оставе усаглашени приједлог за Мостар који ће објавити након што договоре подјелу ФБиХ на двије етничке изборне јединице", наводе из ДФ-а, те истичу како су упутили захтјев за одржавање хитне сједнице ПД Парламента БиХ.

Извор: "Независне новине"

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

зумба

29.04.2016 12:56

Треба те херцеговацке скуторе,односно пацове средити за свагда да висе никада не спроводе своју злоцинацку политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

29.04.2016 14:11

Цовиц це полако да изгања све сто хоце.Мислим да је и најпаметнији од ових 7-8 насих бедака. Хрвати немају ентитет ал имају са 13% становниства удио у новцу и полозајима 33%. Код њих нема кризе ни изблиза. Јос стони град Мостар и етоо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

29.04.2016 14:29

Који неспособњаковици. Ста сте цекали 4. Мај?! Увијек се цека задњи дан и онда кукњава. Мада,када видим какав је народ, боље и не заслузује. Само нека газе када могу

ОДГОВОРИТЕ