Окончана драма: Радници сишли са силоса

Након цјелодневне агоније постигнут је договор Владе ТК и радника "Тузла кварц" који већ двадесети дан штрајкују глађу, а четири радника успјешно спуштена са силоса у кругу фабрике.

Република Српска 28.04.2016 | 22:58
Окончана драма: Радници сишли са силоса

Горска служба спасавања помогла је изнемоглим радницима да сиђу вечерас са силоса.

Радници ће ускоро почети с радом јер ће грађевинска компанија Техноград Компанy склопити уговор са "Тузла кварцом" о пословној сарадњи.

Техноград ће вршити концесију гдје ће се достављати пијесак из Креке. Техноград ће сносити све обавезе према Порезној управи ФБиХ и Тузланском кантону како би се омогућило радницима да крену с производњом.

Јасмин Имамовић, градоначелник Тузле, обећао је за 34 радника који штрајкују глађу по 250 КМ помоћи до прве плате.

Четворица радника тузланске фирме "Тузла кварц" попела су се јутрос на силос у кругу фабрике, пријетећи да ће починити самоубиство.

Један од радника и покушао је извршити самоубиство скоком са висине од неколико десетина метара, а у тој намјери су га зауставиле његове колеге.

Радници "Тузла кварца" штрајкују глађу од 11. априла. Они траже враћање концесије за експлоатацију кварцног пијеска на локалитету Букиње.

Став Владе Тузланског кантона по овом питању је да је концесија одузета због нелегалног извлачења кварцног пијеска, преносе федерални медији.

Радницима су достављене деке којима су се огрнули због хладног вјетра. Са радницима на силосу преговара директор предузећа Смајил Велагић.

"Наши захтјеви су јасни и ми само тражимо да радимо. Ако нам се то онемогући, ако нам Влада ТК-а не да концесију, ми смо спремни и умријети. Зато су колеге и ископале гробове", казала је прије четири дана једна од радница.

Влада ТК-а је прошле године повукла раније донесену одлуку о давању концесије Тузла-Кварцу због постојања оптужнице против ове фирме за тешку крађу од око 200 хиљада КМ. Поред тога, фирма је Кантону дужна и око 118 хиљада КМ за раније експлоатације.

Кантонални министар индустрије Срђан Мићановић прије неколико дана је изјавио да Влада ТК-а ништа додатно неће урадити за Тузла-Кварц, јер се фактичко стање није промијенило.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Кики

28.04.2016 23:13

Комсије Срби,ово није за васе оци,овај перформанс су направили мајори ,који зиве у хотелу Тузла. Знаци све измисљено како би се јос неко у РС бацио на главу са прве зграде.Пропаганда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репликар

29.04.2016 04:42

Значи немам посла, нађем силос и попнем се и покушам скочити и онда ми нека влада или нека фирма обезбиједи посао. Ми смо стварно без мозга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е.М

29.04.2016 05:44

Док баки хода по загребу са ердоганом људи се овдје убијају јер немају ста јест Па ви гласаци опет на изборима гласајте за СДА СНСД ХДЗ ДА ВАС БРАНЕ .

ОДГОВОРИТЕ