Србија прва у региону, БиХ нема на листи

Њемачка је без премца најутицајнија европска држава, док Србија заузима 19. мјесто, наводи европско издање сајта Политико, који је листу начинио поредећи утицај лидера земаља и амбасадора у ЕУ.

Регион 28.04.2016 | 20:08
Србија прва у региону, БиХ нема на листи

Политико је у листу уврстио и чланице ЕУ и државе кандидате за чланство, а редосљед је утврдио комбинујући утицај лидера држава и амбасадора у ЕУ, који представљају везу између Брисела и престоница, стабилност влада, јасну стратегију и "сирову снагу држава",

Кључни фактор при састављању те ранг-листе, наводи Политико, јесте растући утицај лидера посљедњих година, али и значај улоге амбасадора који припремају сусрете и "одржавају дипломатију у животу" између таквих сусрета.

За српског премијера Александра Вучића, Политико наводи да се добро котира као човјек са којим ЕУ може да рјешава проблеме, па је Србија рангирана боље од бројних чланица Уније, укључујући Хрватску, Словенију, Португалију, Бугарску и Румунију.

Анализа показује и како је земља рангирана, као и да ли је њено кретање на листи позитивно, неутрално или негативно, на основу очекиваних догађаја у наредним мјесецима, објашњава се на сајту.

Прогноза за Србију је, тако, оцењена као неутрална, а највећу препреку за даљи напредак Србије представља Хрватска, оцјењује портал.

Међу лидерима, њемачка канцеларка Ангела Меркел је без премца, наводи Политико.

Велика Британија је, по утицају, друга држава ЕУ, сматра Политико, Француска је на трећем, а Италија на четвртом мјесту.

Мађарска је на шестом мјесту, док је премијер Виктор Орбан описан као политичар са дугорочном стратегијом.

Хрватска се налази на 30. мјесту те листе, при чему ће настојања Загреба да блокира европски пут Србије изазвати негативне посљедице и губитак утицаја, наводи Политико. Румунија се налази на 27. мјесту, Бугарска мјесто иза, док се Грчка налази на 11. мјесту.

Од кандидата за чланство, од 31. до 33. мјеста налазе се Црна Гора, Македонија и Албанија.

Босна и Херцеговина није ушла на листу.

Извор: Тањуг

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

лијан

28.04.2016 18:48

Безвезе!отрцано!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

28.04.2016 22:27

Ста це БиХ на тој листи кад има ЊЕМАЦКО-ЕНГЛЕСКУ иницијативу. Ко оно би први и други???

Name

Таксират

29.04.2016 10:22

Које 'бројне цланице' саке балканског јада и цемера?

Name

Рада

28.04.2016 18:58

У Србији нема Додика док у БиХ назалост има и асистира. Назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

28.04.2016 19:18

До 2006 године БиХ је била испред Србије и Црне Горе а онда је досао Додик и добио наредбу да саботира сваки покусај приблизавања БиХ према ЕУ.Наравно све паре и подстицаји су отисле Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микиц

28.04.2016 19:34

"""За српског премијера Александра Вучића, Политико наводи да се добро котира као човјек са којим ЕУ може да рјешава проблеме, па је Србија рангирана боље од бројних чланица Уније, укључујући Хрватску, Словенију, Португалију, Бугарску и Румунију.""" Преведено на нас српски језик, ово знаци да је Вуциц најпослуснији јер уради све сто ЕУ трази од њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

28.04.2016 19:45

Паметни би се упитали засто је такав однос Еу ка БиХ,засто нас инвеститори заобилазе и засто се у извјестајима спомињемо као безбједоносна пријетња,а не као будуци добродосао цлан заједнице.Градани ове земље сигурно себи постављају таква питања,али они који би требали дати одговоре баве се "битнијм"стварима попут националистицких и неофасистицких препуцавања, клановским комбинаторикама мафијаског типа,криминалом и корупцијом у циљу лицног богацења.Посљедн ја резолуција Европског парламента и цитавог низа негативних извјестаја европских агенција треба да буде аларм да се на ову тему одрзе тематске сједнице скупстине и парламента и покуса маркирати проблеме и предлозити мјере да се направе и најмањи помаци на њиховом рјесавању.Мора се врсити перманентан притисак на одговорне јер њима овакво стање одговара.

ОДГОВОРИТЕ