Srbija prva u regionu, BiH nema na listi

Njemačka je bez premca najuticajnija evropska država, dok Srbija zauzima 19. mjesto, navodi evropsko izdanje sajta Politiko, koji je listu načinio poredeći uticaj lidera zemalja i ambasadora u EU.

Region 28.04.2016 | 20:08
Srbija prva u regionu, BiH nema na listi

Politiko je u listu uvrstio i članice EU i države kandidate za članstvo, a redosljed je utvrdio kombinujući uticaj lidera država i ambasadora u EU, koji predstavljaju vezu između Brisela i prestonica, stabilnost vlada, jasnu strategiju i "sirovu snagu država",

Ključni faktor pri sastavljanju te rang-liste, navodi Politiko, jeste rastući uticaj lidera posljednjih godina, ali i značaj uloge ambasadora koji pripremaju susrete i "održavaju diplomatiju u životu" između takvih susreta.

Za srpskog premijera Aleksandra Vučića, Politiko navodi da se dobro kotira kao čovjek sa kojim EU može da rješava probleme, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugaliju, Bugarsku i Rumuniju.

Analiza pokazuje i kako je zemlja rangirana, kao i da li je njeno kretanje na listi pozitivno, neutralno ili negativno, na osnovu očekivanih događaja u narednim mjesecima, objašnjava se na sajtu.

Prognoza za Srbiju je, tako, ocenjena kao neutralna, a najveću prepreku za dalji napredak Srbije predstavlja Hrvatska, ocjenjuje portal.

Među liderima, njemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca, navodi Politiko.

Velika Britanija je, po uticaju, druga država EU, smatra Politiko, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mjestu.

Mađarska je na šestom mjestu, dok je premijer Viktor Orban opisan kao političar sa dugoročnom strategijom.

Hrvatska se nalazi na 30. mjestu te liste, pri čemu će nastojanja Zagreba da blokira evropski put Srbije izazvati negativne posljedice i gubitak uticaja, navodi Politiko. Rumunija se nalazi na 27. mjestu, Bugarska mjesto iza, dok se Grčka nalazi na 11. mjestu.

Od kandidata za članstvo, od 31. do 33. mjesta nalaze se Crna Gora, Makedonija i Albanija.

Bosna i Hercegovina nije ušla na listu.

Izvor: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

lijan

28.04.2016 18:48

Bezveze!otrcano!!!

ODGOVORITE
Name

Miki

28.04.2016 22:27

Sta ce BiH na toj listi kad ima NJEMACKO-ENGLESKU inicijativu. Ko ono bi prvi i drugi???

Name

Taksirat

29.04.2016 10:22

Koje 'brojne clanice' sake balkanskog jada i cemera?

Name

Rada

28.04.2016 18:58

U Srbiji nema Dodika dok u BiH nazalost ima i asistira. Nazalost.

ODGOVORITE
Name

zumba

28.04.2016 19:18

Do 2006 godine BiH je bila ispred Srbije i Crne Gore a onda je dosao Dodik i dobio naredbu da sabotira svaki pokusaj priblizavanja BiH prema EU.Naravno sve pare i podsticaji su otisle Srbiji.

ODGOVORITE
Name

mikic

28.04.2016 19:34

"""Za srpskog premijera Aleksandra Vučića, Politiko navodi da se dobro kotira kao čovjek sa kojim EU može da rješava probleme, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica Unije, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugaliju, Bugarsku i Rumuniju.""" Prevedeno na nas srpski jezik, ovo znaci da je Vucic najposlusniji jer uradi sve sto EU trazi od njega

ODGOVORITE
Name

Osvit

28.04.2016 19:45

Pametni bi se upitali zasto je takav odnos Eu ka BiH,zasto nas investitori zaobilaze i zasto se u izvjestajima spominjemo kao bezbjedonosna prijetnja,a ne kao buduci dobrodosao clan zajednice.Gradani ove zemlje sigurno sebi postavljaju takva pitanja,ali oni koji bi trebali dati odgovore bave se "bitnijm"stvarima poput nacionalistickih i neofasistickih prepucavanja, klanovskim kombinatorikama mafijaskog tipa,kriminalom i korupcijom u cilju licnog bogacenja.Posljedn ja rezolucija Evropskog parlamenta i citavog niza negativnih izvjestaja evropskih agencija treba da bude alarm da se na ovu temu odrze tematske sjednice skupstine i parlamenta i pokusa markirati probleme i predloziti mjere da se naprave i najmanji pomaci na njihovom rjesavanju.Mora se vrsiti permanentan pritisak na odgovorne jer njima ovakvo stanje odgovara.

ODGOVORITE