Кинези тестирали оружје 'неухватљиво' за САД

Кина је успешно испробала хиперсонично оружје ДФ-ЗФ, од кога, како наводи "Дипломат", тренутно не постоји одговарајућа одбрана.

Свијет 28.04.2016 | 19:20
Кинези тестирали оружје 'неухватљиво' за САД

Према најоптимистичнијим прогнозама, пројектил би могао да буде оперативан до 2020. године.

Маневарска бојева глава велике брзине опробана је у ракетном тест-центру Вузаи, у средишњој кинеској провинцији Санки, око 400 километара југозападно од Пекинга.

"Једрилицу, која је летела брзином од неколико хиљада миља на сат, пратио је сателит, јер је летела дуж ивице атмосфере", навео је Бил Герц.

Кина је ово оружје тестирала укупно седам пута. Последњи пут ултрабрза ракета ДФ-ЗФ, која наводно може да продре кроз одбрамбени систем САД, лансирана је у новембру 2015.

ДФ-ЗФ наводно може да развије брзину од чак 12.359 километара на сат. Ова ракета с бојевом главом кружи на самој границу између космоса и атмосфере, око 100 километара изнад земље, и то помоћу великих балистичких ракета, бустера.

Једном када достигне ту висину, она почиње да "једри" по релативно равној трајекторији и убрзава до 6.173 километра на сат.

Војни званичници САД потврдили су у јуну 2015. године да је ДФ-ЗФ успео да изведе "екстремне маневре" током пробног лета.

Ову летелицу чини посебно опасном то што не постоји одговарајућа одбрана против овог новог хиперсоничног оружја.

Летелица може бити постављена на балистичким ракетама кратког или интерконтиненталног домета и могу да продру кроз бројне слојеве ваздушне одбране.

Стручњаци претпостављају да је Кина и даље око две деценије далеко од тога да до краја развије пројектил ДФ-ЗФ, мада неки аналитичари сматрају да би ново оружје могло бити оперативно већ 2020. године.

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Душан

28.04.2016 16:50

Треба то испробати,више пута,да се провери да ли делује и какве резултате постиже. Кинези треба да се угледају на Американце и да конкретно тестирају своје ракете, да изврше ударе по одређеним циљевима, све ради развоја своје одбране. Разлог...па наравно: борба против тероризма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник рс.

29.04.2016 06:51

једну у америку..цисто да видимо ефекат

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац.

29.04.2016 17:54

Познато је једно: Ничија није ГОРЕЛА до сванућа.

ОДГОВОРИТЕ