Kinezi testirali oružje 'neuhvatljivo' za SAD

Kina je uspešno isprobala hipersonično oružje DF-ZF, od koga, kako navodi "Diplomat", trenutno ne postoji odgovarajuća odbrana.

Svijet 28.04.2016 | 19:20
Kinezi testirali oružje 'neuhvatljivo' za SAD

Prema najoptimističnijim prognozama, projektil bi mogao da bude operativan do 2020. godine.

Manevarska bojeva glava velike brzine oprobana je u raketnom test-centru Vuzai, u središnjoj kineskoj provinciji Sanki, oko 400 kilometara jugozapadno od Pekinga.

"Jedrilicu, koja je letela brzinom od nekoliko hiljada milja na sat, pratio je satelit, jer je letela duž ivice atmosfere", naveo je Bil Gerc.

Kina je ovo oružje testirala ukupno sedam puta. Poslednji put ultrabrza raketa DF-ZF, koja navodno može da prodre kroz odbrambeni sistem SAD, lansirana je u novembru 2015.

DF-ZF navodno može da razvije brzinu od čak 12.359 kilometara na sat. Ova raketa s bojevom glavom kruži na samoj granicu između kosmosa i atmosfere, oko 100 kilometara iznad zemlje, i to pomoću velikih balističkih raketa, bustera.

Jednom kada dostigne tu visinu, ona počinje da "jedri" po relativno ravnoj trajektoriji i ubrzava do 6.173 kilometra na sat.

Vojni zvaničnici SAD potvrdili su u junu 2015. godine da je DF-ZF uspeo da izvede "ekstremne manevre" tokom probnog leta.

Ovu letelicu čini posebno opasnom to što ne postoji odgovarajuća odbrana protiv ovog novog hipersoničnog oružja.

Letelica može biti postavljena na balističkim raketama kratkog ili interkontinentalnog dometa i mogu da prodru kroz brojne slojeve vazdušne odbrane.

Stručnjaci pretpostavljaju da je Kina i dalje oko dve decenije daleko od toga da do kraja razvije projektil DF-ZF, mada neki analitičari smatraju da bi novo oružje moglo biti operativno već 2020. godine.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dušan

28.04.2016 16:50

Treba to isprobati,više puta,da se proveri da li deluje i kakve rezultate postiže. Kinezi treba da se ugledaju na Amerikance i da konkretno testiraju svoje rakete, da izvrše udare po određenim ciljevima, sve radi razvoja svoje odbrane. Razlog...pa naravno: borba protiv terorizma.

ODGOVORITE
Name

zvornik rs.

29.04.2016 06:51

jednu u ameriku..cisto da vidimo efekat

ODGOVORITE
Name

semberac.

29.04.2016 17:54

Poznato je jedno: Ničija nije GORELA do svanuća.

ODGOVORITE