Античким ритуалом олимпијски пламен предат Рију!

Олимпијски пламен предат је у Атини организаторима Олимпијских игара у Рио де Жанеиру, 100 дана пре почетка церемоније отварања највећег спортског такмичења.

Остали спортови 28.04.2016 | 17:40
Античким ритуалом олимпијски пламен предат Рију!

Обучена као свештеница из древне Грчке, глумица Катерина Лехоу предводила је церемонију на стадиону Панатенаики, где су 1896. године одржане прве модерне Игре.

Пламен је предат председнику Олимпијског комитета Грчке Спиросу Капралосу, који га је уручио шефу Организационог комитета Олимпијских игара у Рио де Жанеиру Карлосу Нузману.

Нузман је рекао да ће се током Игара, од 5. до 21. августа, Бразилци окупити у слављу.

"Наша мисија, драги пријатељи, већа је од самог Бразила. Ми представљамо све људе Јужне Америке", рекао је Нузман пред неколико хиљада људи.

Олимпијска бакља је упаљена пре шест дана, а јуче је однета у избеглички камп у Атини. После церемоније која је обављена у среду, бакља ће бити однета у Швајцарску, у зграду Уједињених нација у Женеви, а затим и у Олимпијски музеј у Лозани.

Бакља ће стићи у Бразил наредног уторка, у главни град Бразилију. Организатори су саопштили да ће бакља прећи 20.000 километара друмом и 16.000 километара ваздухом како би обишла стотине градова, а носиће је 12.000 људи.

Церемонија отварања Олимпијских игара у Рио де Жанеиру одржаће се 5. августа на стадиону Маракана.

"Олимпијско искуство ћемо пренети у сваки део наше земље, у сваку државу, сваки град. Када стигнете у Рио, дочекаће вас много музике, поезије и узбуђења", рекао је Нузман.

ИЗВОР: Б92

Фото: Бета/АП

Коментари / 0

Оставите коментар