Како су Кинези износили новац из БиХ?

Службеници Управе за индиректно опорезивање завршили су контроле код пореских обвезника који су били предмет акције кодног назива "Курир". Код појединих обвезника су у контролама утврђени мањкови роба на залихама и то у износу од 948.496,11 КМ, а код појединих вишкови роба на залихама у износу од 195.353,95 КМ.

Босна и Херцеговина 28.04.2016 | 14:40
Како су Кинези износили новац из БиХ?

По окончању акције кодног назива "Курир" коју су провели службеници УИО у сарадњи са службеницима СИПЕ, инспектори Сектора за порезе УИО завршили су контроле пословања седам правних лица чији су власници кинески држављани.

Контроле су подразумијевале попис свих роба које се налазе на залихама. У контролама је утврђен огроман мањак роба у укупном износу од 878.917,11 КМ. На утврђене мањкове робе биће обрачунат ПДВ у износу од 17 посто. Такође, код појединих обвезника су утврђени и вишкови робе на стању и то у износу 195.353,95 КМ и ова је роба била предмет одузимања од службеника УИО.

У наредном периоду УИО ће против седам правних лица чији су власници кинески држављани припремити Извјештај о постојању основа сумње да су почињена кривична дјела пореска утаја и прање новца, који ће бити прослијеђен Тужилаштву БиХ.

Подсјећамо, у наставку акције кодног назива "Курир" службеници УИО и СИПЕ су дана 15. априла 2016. године извршили претресе на 18 локација широм БиХ и утврдили да је на незаконит начин из БиХ изнесено око 3 милиона еура.

Постоји основана сумња да су правна лица чији су власници кинески држављани у претходних неколико година на незаконит начин увозила робу у БиХ, исту продавали "на црно“ без било какве документације, а затим новац претварали у еуре и путем посредника физичких лица – грађана БиХ, исти преносили у сусједну Републику Хрватску, одакле је новац путем једне комерцијалне банке трансферисан у Кину.

Првобитна акција кодног назива "Курир" изведена је крајем 2015. године гдје је детаљном истрагом утврђено да су кинески држављани који послују у БиХ и са њима повезаним предузећима и правним особама, дужи временски период, вршили кријумчарење и изношење из БиХ великих количина готовог новца (у укупном износу од најмање 15 милиона еура), који није трансферисан платним прометом, већ је физички кријумчарен на територију Републике Хрватске те даље у иностранство.

Све прикупљене информације и докази налазе се у извјештајима које ће процесуирати Суд и Тужилаштво БиХ.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ТРЕСЛА СЕ ГОРА...

28.04.2016 12:59

Родио се миш. И шта сад након што је утврђено да су изнесени ти милиони. Да неће можда неко одговарати због тога? Сумњам!

ОДГОВОРИТЕ
Name

требевић

28.04.2016 13:19

Види ,види ко фол раде органи БиХ.А овамо један кредит Бајин,или Човићев милионски ту не смију ни завирит ти силни из СИПА.Почели ко у Србији,фатај сићу удри велику причу,запосли судове а тајкуни однесоше милионе.Како је то све иста школа,мазање очију народу.Митровић се разбацује кредитима купује фирме,а они гањају Кинеза који бар ради и продаје робу.И ти Кинези нису узимали кредите које не враћају,нису куповали фирме.Ја магле,ја лоповлука мајко мила.

Name

Хм

28.04.2016 13:20

Сад су нам Кинези криви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

неутралан

28.04.2016 13:58

Једини који свој новац остављају у БиХ је дијаспора и опет су на најлосијем гласу. Сви остали, од политицара до приватника га износе...

ОДГОВОРИТЕ