„Манастири и старине Прњавора“ у Српцу

Начелник општине Србац Драго Ћирић синоћ је у изложбеном салону Дома културе у овом граду свечано отворио самосталну изложбу цртежа Љубиише Ристића под називом „Манастири и старине Прњавора“, коју је овдашња Јавна установа "Центар за културу и спорт" организовала поводом предстојећих васкршњих празника.

Србија 28.04.2016 | 12:00
„Манастири и старине Прњавора“ у Српцу

Аутор се представио са 27 дјела рађених тушем на паприру, једном од најстаријих техника коју су, као и мноштво других изума, по ријечима стручног сарадника за културу ове србачке установе Стевана Умљеновића, измислили Кинези још прије 2.500 година прије нове ере на свили и папиру. Ријеч је о прецизним радовима, оштрих линија, контраста и тонова, тако да представљају једну изузетну реалистичку слику објеката на њима.

„Посебна вриједност јесте у томе што се Ристић опредјелио за српске манастире који су нијеми свједоци наше некадашње народне и државне величине“, рекао је Умљеновић и додао да ће, ако Бог да, доћи поново до обнављања државности каква је била у давним временима.

Љубиша Ристић је завршио Школу примјењене умјетности у Сарајеву, одсјек графике, али је цијели свој радни вијек провео у школству и култури. Цртежима се почео бавити тек након одласка у пензију. За кратко вријеме створио је завидан умјетнички опус, а ово му је трећа самостална изложба, која је изазвала велико интересовање Српчана.

„Волим старине и волим да се нешто што је неоправдано, заборављено или занемарено поново оживи барем на овај начин. Опредјелио сам се, углавном, за манастире и цркве. Мислим да цртеж са тушем може најбоље да дочара аутентичност старина и зато тврдим да су они документарне вриједности“, изјавио је Ристић.

Отварајући изложбу радова Љубише Ристића, начелник општине Србац Драго Ћирић изразио је велико задовољство што је аутор свој труд посветио управо манастирима. Наше старине морају да добију адекватну подршку у организационом и материјалном погледу, а посебно чување традиције српског народа и његове духовности и културе.

„Ја апсолутно подржавам културу, културно-умјетничка друштва, спорт и младе, али се и у ове области, нажалост, увукла политика. Трудим се да на ове области гледам нормално и желим да се нормално понашамо и живимо. Ако неко нешто овако организује, одмах се постављају питања, зашто, како, и врши се опструкција“, казао је Ћирић.

Он је подсјетио на значај подизања Манастира Осовица и изразио наду да ће аутор изложбе Љубиша Ристић у свој стваралачки опус до краја живота уврстити и духовне и културне споменике, бројне старине и са подручја ове општине.

Изложба цртежа „Манастири и старине Прњавора“ биће изложени у Српцу до 15. маја.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар