„Manastiri i starine Prnjavora“ u Srpcu

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić sinoć je u izložbenom salonu Doma kulture u ovom gradu svečano otvorio samostalnu izložbu crteža Ljubiiše Ristića pod nazivom „Manastiri i starine Prnjavora“, koju je ovdašnja Javna ustanova "Centar za kulturu i sport" organizovala povodom predstojećih vaskršnjih praznika.

Srbija 28.04.2016 | 12:00
„Manastiri i starine Prnjavora“ u Srpcu

Autor se predstavio sa 27 djela rađenih tušem na papriru, jednom od najstarijih tehnika koju su, kao i mnoštvo drugih izuma, po riječima stručnog saradnika za kulturu ove srbačke ustanove Stevana Umljenovića, izmislili Kinezi još prije 2.500 godina prije nove ere na svili i papiru. Riječ je o preciznim radovima, oštrih linija, kontrasta i tonova, tako da predstavljaju jednu izuzetnu realističku sliku objekata na njima.

„Posebna vrijednost jeste u tome što se Ristić opredjelio za srpske manastire koji su nijemi svjedoci naše nekadašnje narodne i državne veličine“, rekao je Umljenović i dodao da će, ako Bog da, doći ponovo do obnavljanja državnosti kakva je bila u davnim vremenima.

Ljubiša Ristić je završio Školu primjenjene umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafike, ali je cijeli svoj radni vijek proveo u školstvu i kulturi. Crtežima se počeo baviti tek nakon odlaska u penziju. Za kratko vrijeme stvorio je zavidan umjetnički opus, a ovo mu je treća samostalna izložba, koja je izazvala veliko interesovanje Srpčana.

„Volim starine i volim da se nešto što je neopravdano, zaboravljeno ili zanemareno ponovo oživi barem na ovaj način. Opredjelio sam se, uglavnom, za manastire i crkve. Mislim da crtež sa tušem može najbolje da dočara autentičnost starina i zato tvrdim da su oni dokumentarne vrijednosti“, izjavio je Ristić.

Otvarajući izložbu radova Ljubiše Ristića, načelnik opštine Srbac Drago Ćirić izrazio je veliko zadovoljstvo što je autor svoj trud posvetio upravo manastirima. Naše starine moraju da dobiju adekvatnu podršku u organizacionom i materijalnom pogledu, a posebno čuvanje tradicije srpskog naroda i njegove duhovnosti i kulture.

„Ja apsolutno podržavam kulturu, kulturno-umjetnička društva, sport i mlade, ali se i u ove oblasti, nažalost, uvukla politika. Trudim se da na ove oblasti gledam normalno i želim da se normalno ponašamo i živimo. Ako neko nešto ovako organizuje, odmah se postavljaju pitanja, zašto, kako, i vrši se opstrukcija“, kazao je Ćirić.

On je podsjetio na značaj podizanja Manastira Osovica i izrazio nadu da će autor izložbe Ljubiša Ristić u svoj stvaralački opus do kraja života uvrstiti i duhovne i kulturne spomenike, brojne starine i sa područja ove opštine.

Izložba crteža „Manastiri i starine Prnjavora“ biće izloženi u Srpcu do 15. maja.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar