Брчко изгубило милионе КМ због Фабрике воде

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске.

Република Српска 28.04.2016 | 10:50
Брчко изгубило милионе КМ због Фабрике воде

Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

АФЕРА „130“
„Фабрика воде Брчко“

Пројекат „Пројектовање и изградња система за пречишћавање воде ријеке Саве у воду за пиће капацитета 330 л/с по систему кључ у руке“ познатији као Фабрика воде окончан је са изградњом и као постројење званично јепочело са радом након добијања употребне дозволе 2010. године.

Међутим, административни дио пројекта није био окончан.

Влада Брчко дистрикта је 2009. године, са Извођачем радова, потписала Анекс основног Уговора о плаћању разлике у цијени, што је Скупштина Брчко дистрикта исте године одобрила. На основу тог Анекса Извођач радова је поднио захтјев за исплату додатних финансијских средстава, тачније, разлике у цијени, у износу од око милион марака.

У току 2012. године, Одјељење за комуналне послове Владе Брчко дистрикта је на неколико сједница Владе кандидовало ово питање, указивало на могуће још веће штетне последице и предлагало да се иста измири у преосталом износу. На жалост, Влада Брчко дистрикта је одбила овај приједлог.

Након тога, Извођач радова је покренуо арбитражни поступак пред Међународном привредном комором у Паризу. Брчко дистрикт је изгубио овај спор и морао исплатити невјероватних. 2,5 милиона КМ по основу пресуде, затезних камата и судских трошкова.

Нерад и неспособност Владе грађане је коштала додатних милион и по.

Клуб посланика Партије демократског прогреса је у Скупштини Брчко дистрикта предложио тачку дневног реда у оквиру које смо грађане информисали о овом великом пропусту у раду актуелне власти.

На наш приједлог Скупштина Брчко дистрикта је усвојила Закључак којим се задужује Правобранилаштво Брчко дистрикта да у складу са надлежностима прописаним Законом о Правобранилаштву утврди евентуалне неправилности и покрене одговарајуће радње укључујући подизање тужби и пријава Тужилаштву.

Партија демократског прогреса

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

тако је

28.04.2016 09:06

Ј..те се више и ви из ПДП-а, шта се ви урадили за вријеме своје владавине. Продали банке за 1 ЕУР-о и почели приватизацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лора

28.04.2016 09:23

Колико це тек народ изгубити због постављања некомпетентног гинеколога на чело Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ од стране ПДП.

ОДГОВОРИТЕ
Name

yес

28.04.2016 10:54

То је прица за себе. Софистицирани преварант.

Name

ПДП-БРЧКО

28.04.2016 09:30

Па ви ,,ПДП,,сте дио те власти били онда кад сте у скупштини изгласали тај пројекат који се и није могао започети радити без припреме локалне заједнице. Ви сте дакле у скупштини припремили терен за легалну пљачку. Ви сте и данас у тој власти па се сад сјетили да се перете од одговорности. Господо одговоран је и онај који гласа за лопова исто ко и лопов који после то легално краде. Питање је нерешиво, ко је онда овде већи лопов онај који гласа и припреми терен за пљачку или онај који касније пљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

28.04.2016 10:35

Нисам ја брао трешње, само сам држао мердевине.

Name

Денис

28.04.2016 10:14

Какве везе има афера у Брцко дистрикту са Републиком Српском? Они су свијет за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац.

28.04.2016 14:06

Денис;причекај мало.супа није заврела, а ти већ мешаш! пази на покров.

Name

Фреак

28.04.2016 11:04

Гранд кафа-и мирис и укус. ПДП-ни мирис, ни укус.

ОДГОВОРИТЕ