Brčko izgubilo milione KM zbog Fabrike vode

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske.

Republika Srpska 28.04.2016 | 10:50
Brčko izgubilo milione KM zbog Fabrike vode

Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

AFERA „130“
„Fabrika vode Brčko“

Projekat „Projektovanje i izgradnja sistema za prečišćavanje vode rijeke Save u vodu za piće kapaciteta 330 l/s po sistemu ključ u ruke“ poznatiji kao Fabrika vode okončan je sa izgradnjom i kao postrojenje zvanično jepočelo sa radom nakon dobijanja upotrebne dozvole 2010. godine.

Međutim, administrativni dio projekta nije bio okončan.

Vlada Brčko distrikta je 2009. godine, sa Izvođačem radova, potpisala Aneks osnovnog Ugovora o plaćanju razlike u cijeni, što je Skupština Brčko distrikta iste godine odobrila. Na osnovu tog Aneksa Izvođač radova je podnio zahtjev za isplatu dodatnih finansijskih sredstava, tačnije, razlike u cijeni, u iznosu od oko milion maraka.

U toku 2012. godine, Odjeljenje za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta je na nekoliko sjednica Vlade kandidovalo ovo pitanje, ukazivalo na moguće još veće štetne posledice i predlagalo da se ista izmiri u preostalom iznosu. Na žalost, Vlada Brčko distrikta je odbila ovaj prijedlog.

Nakon toga, Izvođač radova je pokrenuo arbitražni postupak pred Međunarodnom privrednom komorom u Parizu. Brčko distrikt je izgubio ovaj spor i morao isplatiti nevjerovatnih. 2,5 miliona KM po osnovu presude, zateznih kamata i sudskih troškova.

Nerad i nesposobnost Vlade građane je koštala dodatnih milion i po.

Klub poslanika Partije demokratskog progresa je u Skupštini Brčko distrikta predložio tačku dnevnog reda u okviru koje smo građane informisali o ovom velikom propustu u radu aktuelne vlasti.

Na naš prijedlog Skupština Brčko distrikta je usvojila Zaključak kojim se zadužuje Pravobranilaštvo Brčko distrikta da u skladu sa nadležnostima propisanim Zakonom o Pravobranilaštvu utvrdi eventualne nepravilnosti i pokrene odgovarajuće radnje uključujući podizanje tužbi i prijava Tužilaštvu.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

tako je

28.04.2016 09:06

J..te se više i vi iz PDP-a, šta se vi uradili za vrijeme svoje vladavine. Prodali banke za 1 EUR-o i počeli privatizaciju.

ODGOVORITE
Name

Lora

28.04.2016 09:23

Koliko ce tek narod izgubiti zbog postavljanja nekompetentnog ginekologa na čelo Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH od strane PDP.

ODGOVORITE
Name

yes

28.04.2016 10:54

To je prica za sebe. Sofisticirani prevarant.

Name

PDP-BRČKO

28.04.2016 09:30

Pa vi ,,PDP,,ste dio te vlasti bili onda kad ste u skupštini izglasali taj projekat koji se i nije mogao započeti raditi bez pripreme lokalne zajednice. Vi ste dakle u skupštini pripremili teren za legalnu pljačku. Vi ste i danas u toj vlasti pa se sad sjetili da se perete od odgovornosti. Gospodo odgovoran je i onaj koji glasa za lopova isto ko i lopov koji posle to legalno krade. Pitanje je nerešivo, ko je onda ovde veći lopov onaj koji glasa i pripremi teren za pljačku ili onaj koji kasnije pljačka.

ODGOVORITE
Name

Pravda

28.04.2016 10:35

Nisam ja brao trešnje, samo sam držao merdevine.

Name

Denis

28.04.2016 10:14

Kakve veze ima afera u Brcko distriktu sa Republikom Srpskom? Oni su svijet za sebe.

ODGOVORITE
Name

semberac.

28.04.2016 14:06

Denis;pričekaj malo.supa nije zavrela, a ti već mešaš! pazi na pokrov.

Name

Freak

28.04.2016 11:04

Grand kafa-i miris i ukus. PDP-ni miris, ni ukus.

ODGOVORITE