Позив Путину и Обами: Реагујте у Сирији

Специјални представник УН за Сирију Стефан де Мистура позвао је данас руског и америчког лидера Владимира Путина и Барака Обаму да спасе двомјесечни прекид ватре у Сирији и обнове мировни процес.

Свијет 28.04.2016 | 08:20
Позив Путину и Обами: Реагујте у Сирији

Де Мистура је изразио дубоку забринутост због непоштовања договореног прекида ватре у граду Алепу и на још најмање три локације, мада је нагласио да је примјетио превазилажење несугласица између власти и опозиције о питању политичке транзиције.

"Очекујем хитно реаговање на моју иницијативу на највишем нивоу у САД и Русији јер је легат обојице предсједника повезан са успјехом јединствених тежњи које су врло добро започете, али је потребно да се тако и заврши", нагласио је Де Мистура.

Он је истакао да се САД и Русија морају састати на министарском нивоу са регионалним силама које чине Међународну групу подршке за Сирију.

Највећа опозицина групација Виши комитет за преговоре /ХНЦ/ повукао се прије седам дана из званичних разговора у Женеви као знак протеста због ескалације сукоба и споре расподијеле хуманитарне помоћи.

Де Мистура је упозорио да је у протеклих 48 часова у Сирији у просијеку сваких 25 минута погинуо по један цивил, а један је рањен на сваких 13 минута.

Према његовим ријечима, међу посљедњим жртвама у ваздушном удару на болницу у источном дијелу Алепа, био је један од посљедњих педијатара у том граду.

Извор: СРНА

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

28.04.2016 09:04

Господине, за ово за шта се ви залажете је стварање дугорочног великог жаришта у коме би свакодневно страдали цивили и слободно се шетали бомбаши самоубице. Они се морају поразити до краја. На велику жалост цјена је велика али би била небројено пута већа да остане овакво стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ууупс

28.04.2016 11:55

Да да, баш ће га та двојица обновити. А и ви сви остали ћете им у томе здушно помоћи.

ОДГОВОРИТЕ