Poziv Putinu i Obami: Reagujte u Siriji

Specijalni predstavnik UN za Siriju Stefan de Mistura pozvao je danas ruskog i američkog lidera Vladimira Putina i Baraka Obamu da spase dvomjesečni prekid vatre u Siriji i obnove mirovni proces.

Svijet 28.04.2016 | 08:20
Poziv Putinu i Obami: Reagujte u Siriji

De Mistura je izrazio duboku zabrinutost zbog nepoštovanja dogovorenog prekida vatre u gradu Alepu i na još najmanje tri lokacije, mada je naglasio da je primjetio prevazilaženje nesuglasica između vlasti i opozicije o pitanju političke tranzicije.

"Očekujem hitno reagovanje na moju inicijativu na najvišem nivou u SAD i Rusiji jer je legat obojice predsjednika povezan sa uspjehom jedinstvenih težnji koje su vrlo dobro započete, ali je potrebno da se tako i završi", naglasio je De Mistura.

On je istakao da se SAD i Rusija moraju sastati na ministarskom nivou sa regionalnim silama koje čine Međunarodnu grupu podrške za Siriju.

Najveća opozicina grupacija Viši komitet za pregovore /HNC/ povukao se prije sedam dana iz zvaničnih razgovora u Ženevi kao znak protesta zbog eskalacije sukoba i spore raspodijele humanitarne pomoći.

De Mistura je upozorio da je u proteklih 48 časova u Siriji u prosijeku svakih 25 minuta poginuo po jedan civil, a jedan je ranjen na svakih 13 minuta.

Prema njegovim riječima, među posljednjim žrtvama u vazdušnom udaru na bolnicu u istočnom dijelu Alepa, bio je jedan od posljednjih pedijatara u tom gradu.

Izvor: SRNA

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

28.04.2016 09:04

Gospodine, za ovo za šta se vi zalažete je stvaranje dugoročnog velikog žarišta u kome bi svakodnevno stradali civili i slobodno se šetali bombaši samoubice. Oni se moraju poraziti do kraja. Na veliku žalost cjena je velika ali bi bila nebrojeno puta veća da ostane ovakvo stanje.

ODGOVORITE
Name

uuups

28.04.2016 11:55

Da da, baš će ga ta dvojica obnoviti. A i vi svi ostali ćete im u tome zdušno pomoći.

ODGOVORITE