Равноправност – и жене од сада ходају на 50 км!

Међународна атлетска федерација (ИААФ) саопштила је да ће увести нову дисциплину којом ће женама бити дозвољено да се такмиче у брзом ходању на 50 километара.

Остали спортови 23.04.2016 | 18:20
Равноправност – и жене од сада ходају на 50 км!

Дисциплина у брзом ходању на 50 километара до сада је била једина атлетска дисциплина у којој није било такмичења у женској конкуренцији.

"Ово је огроман и невероватан корак за женска права и за све спортисткиње и такмичарке у брзом ходању широм света", рекла је Ерин Тејлор-Толкот.

ИААФ је изменила своја правила како би женама било дозвољено да се такмиче са мушкарцима у трци на 50 километара на Светском екипном првенству у брзом ходању, које ће се одржати у Риму, 7. и 8. маја.

Том одлуком женама ће бити дозвољено да учествују у мешовитим тркама све док ИААФ не уведе одвојено такмичење на 50 километара у женској конкуренцији.

"То је један од последњих важних корака којима желимо да осигурамо једнаке прилике мушкарцима и женама за учешће на такмичењима у организацији ИААФ. Трка на 50 километара је до сада била отворена искључиво за мушкарце", рекао је председник ИААФ Себастијан Коу.

У последњим деценијама ИААФ је увела такмичење у женској конкуренцији у дисциплинама скок с мотком и бацању кладива.

Американка Ерин Тејлор-Толкот је 2011. године остварила норму за учешће у државним квалификацијама за Олимпијске игре у Лондону 2012. године, али јој није дозвољено да се такмичи, већ је у тиму могла да буде само као гост.

Коментари / 0

Оставите коментар