Протест у Хрватској због доласка Ердогана

Две невладине организације организовале су данас у Загребу протест поводом посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана позивајући "на скидање маски" због, како наводе, додворавања хрватских власти које притом игноришу сва кршења људских права које су последица политике турског председника.

Регион 27.04.2016 | 13:50
Протест у Хрватској због доласка Ердогана

Протест су организовале организације Иницијатива Добродошли! и Платформа за међународну грађанску солидарност Хрватске ЦРОСОЛ, а у апелу издатом тим поводом се, између осталог, наводи:

"Примајући овог диктатора у своју земљу под изговором привредних инвестиција хрватске власти игноришу сва кршења људских права која су последица Ердоганових политика", упозоравају они.

Протестанти, наиме, сумњају у привредну корист за Хрватску од доласка Ердогана јер за томе, како тврде, нема никаквих доказа, а доказа има за то да његова политика крши људска права у Турској.

Они подсећају на последице "ђавољег договора" ЕУ са Турском с почетка марта и истичу да се турска власт оптужује за убијање избеглица на граници са Сиријом.

Такође, наводе, да је Турска илегално натерала хиљаде избеглица да се врате у Сирију, да су услови у прихватилиштима и избегличким центрима у Турској недостојни човека, а камо ли, како кажу, особа којима треба уточиште и сигурно окружење.

У апелу тих организација се наводи да би се свему могло придодати и питање зашто је, како наводе,Турска све само не сигурна земља, и то правним и практичним аспектима који произлазе из спорног договора ЕУ-Турска.

"Између осталог, ЕУ, па тако и Хрватска као њена чланица, овим уговором крше међународно право, и кроз Женевску конвенцију о статусу избеглица која је кључни механизам за помоћ људима којима је потребна заштита", наводе у апелу.

Указују такође да су турски држављани, као и припадници етничких група које живе у Турској, једна од највећих избегличких популација у свету која тражи уточиште од кршења људских права и ограничавања слободе изражавања као и других врста слобода.

"Наиме, Турска је земља у којој активисте, академске и медијске раднике свакодневно вербално малтретирају, хапсе због подржавања и објављивања садржаја који не иде на руку службеној Анкари, кажњавају енормним новчаним казнама под изговором да износе клевете владајућој странци и држе их у шаци кроз подмићивање уредника и власника медија што узрокује аутоцензуру, а неки од случајева убистава новинара још увек нису истражени.

У саопштењу се указује и да је Турска земља у којој се системски крше радничка права, права жена те права ЛГБТ особа, земља у којој још од завршетка Првог светског рата влада етнички сукоб између Турака и Курда, земља у којој се с неистомишљеницима суочава тзв. противтерористичким акцијама.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

оо

27.04.2016 11:55

А као у Хрватској се поштују права ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

карадоз

27.04.2016 12:09

Прво се побринес да се људска права не крсе у твом двористу па онда лајес на комсију

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈП

27.04.2016 12:27

криво сте разумјели,није протест него у знак добродослице су се окупили ти Хрвати,цак ни Пуповац нема ниста против.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

27.04.2016 12:52

Њима смета што је на турском мору много боље и лепше а за нас и сигурније !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо мортиуниц

27.04.2016 13:44

Нама је драго данам такви као сто си ти и не долазе

Name

Геограпхy

27.04.2016 15:26

И овдје свако мало па нешто о Ердоğану. Ето он је највећа брига и код нас и у свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мосад

29.04.2016 09:15

Ердоган је јевреј, Сефардски јеврејин! То ваљда доста говори о њему и његовим потезима! Један добар цитат и опис: " И зар ви нисте свесни да су куран писали Сефардски Јевреји(бивши амерички амбасадор Кирби је сефард, Хитлер са кога су муслимани сарађивали је био Сефардски Јеврејин), владар Саудијске Арабије је Сефардски Јеврејин, Ердоган је исто Сефардски Јеврејин, зар не видите да сте само ударна песница или још боље потрошна роба за стварање Новог Светског Поретка, вођа ИСИС-а је израелски агент Симон Елиот, вођа Ал Каиде је био агент ЦИА Тим Хартман познат као Осама Бин Ладен и итд. "

ОДГОВОРИТЕ