Protest u Hrvatskoj zbog dolaska Erdogana

Dve nevladine organizacije organizovale su danas u Zagrebu protest povodom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana pozivajući "na skidanje maski" zbog, kako navode, dodvoravanja hrvatskih vlasti koje pritom ignorišu sva kršenja ljudskih prava koje su posledica politike turskog predsednika.

Region 27.04.2016 | 13:50
Protest u Hrvatskoj zbog dolaska Erdogana

Protest su organizovale organizacije Inicijativa Dobrodošli! i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL, a u apelu izdatom tim povodom se, između ostalog, navodi:

"Primajući ovog diktatora u svoju zemlju pod izgovorom privrednih investicija hrvatske vlasti ignorišu sva kršenja ljudskih prava koja su posledica Erdoganovih politika", upozoravaju oni.

Protestanti, naime, sumnjaju u privrednu korist za Hrvatsku od dolaska Erdogana jer za tome, kako tvrde, nema nikakvih dokaza, a dokaza ima za to da njegova politika krši ljudska prava u Turskoj.

Oni podsećaju na posledice "đavoljeg dogovora" EU sa Turskom s početka marta i ističu da se turska vlast optužuje za ubijanje izbeglica na granici sa Sirijom.

Takođe, navode, da je Turska ilegalno naterala hiljade izbeglica da se vrate u Siriju, da su uslovi u prihvatilištima i izbegličkim centrima u Turskoj nedostojni čoveka, a kamo li, kako kažu, osoba kojima treba utočište i sigurno okruženje.

U apelu tih organizacija se navodi da bi se svemu moglo pridodati i pitanje zašto je, kako navode,Turska sve samo ne sigurna zemlja, i to pravnim i praktičnim aspektima koji proizlaze iz spornog dogovora EU-Turska.

"Između ostalog, EU, pa tako i Hrvatska kao njena članica, ovim ugovorom krše međunarodno pravo, i kroz Ženevsku konvenciju o statusu izbeglica koja je ključni mehanizam za pomoć ljudima kojima je potrebna zaštita", navode u apelu.

Ukazuju takođe da su turski državljani, kao i pripadnici etničkih grupa koje žive u Turskoj, jedna od najvećih izbegličkih populacija u svetu koja traži utočište od kršenja ljudskih prava i ograničavanja slobode izražavanja kao i drugih vrsta sloboda.

"Naime, Turska je zemlja u kojoj aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretiraju, hapse zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjavaju enormnim novčanim kaznama pod izgovorom da iznose klevete vladajućoj stranci i drže ih u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubistava novinara još uvek nisu istraženi.

U saopštenju se ukazuje i da je Turska zemlja u kojoj se sistemski krše radnička prava, prava žena te prava LGBT osoba, zemlja u kojoj još od završetka Prvog svetskog rata vlada etnički sukob između Turaka i Kurda, zemlja u kojoj se s neistomišljenicima suočava tzv. protivterorističkim akcijama.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

oo

27.04.2016 11:55

A kao u Hrvatskoj se poštuju prava ?

ODGOVORITE
Name

karadoz

27.04.2016 12:09

Prvo se pobrines da se ljudska prava ne krse u tvom dvoristu pa onda lajes na komsiju

ODGOVORITE
Name

JP

27.04.2016 12:27

krivo ste razumjeli,nije protest nego u znak dobrodoslice su se okupili ti Hrvati,cak ni Pupovac nema nista protiv.

ODGOVORITE
Name

nn

27.04.2016 12:52

Njima smeta što je na turskom moru mnogo bolje i lepše a za nas i sigurnije !

ODGOVORITE
Name

Pero mortiunic

27.04.2016 13:44

Nama je drago danam takvi kao sto si ti i ne dolaze

Name

Geography

27.04.2016 15:26

I ovdje svako malo pa nešto o Erdoğanu. Eto on je najveća briga i kod nas i u svijetu

ODGOVORITE
Name

Mosad

29.04.2016 09:15

Erdogan je jevrej, Sefardski jevrejin! To valjda dosta govori o njemu i njegovim potezima! Jedan dobar citat i opis: " I zar vi niste svesni da su kuran pisali Sefardski Jevreji(bivši američki ambasador Kirbi je sefard, Hitler sa koga su muslimani sarađivali je bio Sefardski Jevrejin), vladar Saudijske Arabije je Sefardski Jevrejin, Erdogan je isto Sefardski Jevrejin, zar ne vidite da ste samo udarna pesnica ili još bolje potrošna roba za stvaranje Novog Svetskog Poretka, vođa ISIS-a je izraelski agent Simon Eliot, vođa Al Kaide je bio agent CIA Tim Hartman poznat kao Osama Bin Laden i itd. "

ODGOVORITE