Биг Бен "на одмору"

Чувени лондонски звоник Биг Бен, после 157 година готово непрекидног рада, неће звонити неколико месеци, због неопходне поправке која ће коштати 29 милиона фунти.

Занимљивости 27.04.2016 | 10:00
Биг Бен "на одмору"

Британски парламент најавио је да ће следеће године почети трогодишњи пројекат обнављања звоника и Елизабетине куле у којој је смештен, у једном крилу Вестминстерске палате, пренео је Би-Би-Си.

Сат, ипак, неће бити заустављен током целог периода радова, него само на неколико месеци како би се урадило основно одржавање механизма сата.

Такође ће бити размотрено да ли би рад звона могао да утиче на остале радове, па би у том случају звона могла да звоне само за важне догађаје.

Током обнове ће можда бити замењене црно-златне боје сата бојама из Викторијанског доба, када је, како се верује, сат био зелене и златне боје.

На сајту парламента наводи се да је потребна хитна поправка и да би сат могао да падне ако проблеми не буду убрзо решени.

Изградња куле, високе 96 метара, трајала је 13 година и завршена је 1856. године, а до Вестминстера је допремљена реком.

Сат је почео да ради 1859. године, а његова звона се уживо преносе на једном од канала Би-Би-Си радија.

Име Биг Бен се односи на звоно, тешко 13,5 тона, али је назив постао уобичајен за сат и целу кулу.

Кулу, која је пре неколико година добила име по краљици Елизабети Другој, сваке године посети око 12.000 људи. Радови на кули односе се на пукотине, кров, звоник и оквир који држи звона и на унапређење безбедносних стандарда.


Такође ће бити направљен лифт у једном од вентилационих отвора, како би се убрзала евентуална евакуација повређених људи и побољшао приступ за инвалиде који не могу степеницама да дођу до врха торња.

РТС

Коментари / 0

Оставите коментар