Big Ben "na odmoru"

Čuveni londonski zvonik Big Ben, posle 157 godina gotovo neprekidnog rada, neće zvoniti nekoliko meseci, zbog neophodne popravke koja će koštati 29 miliona funti.

Zanimljivosti 27.04.2016 | 10:00
Big Ben "na odmoru"

Britanski parlament najavio je da će sledeće godine početi trogodišnji projekat obnavljanja zvonika i Elizabetine kule u kojoj je smešten, u jednom krilu Vestminsterske palate, preneo je Bi-Bi-Si.

Sat, ipak, neće biti zaustavljen tokom celog perioda radova, nego samo na nekoliko meseci kako bi se uradilo osnovno održavanje mehanizma sata.

Takođe će biti razmotreno da li bi rad zvona mogao da utiče na ostale radove, pa bi u tom slučaju zvona mogla da zvone samo za važne događaje.

Tokom obnove će možda biti zamenjene crno-zlatne boje sata bojama iz Viktorijanskog doba, kada je, kako se veruje, sat bio zelene i zlatne boje.

Na sajtu parlamenta navodi se da je potrebna hitna popravka i da bi sat mogao da padne ako problemi ne budu ubrzo rešeni.

Izgradnja kule, visoke 96 metara, trajala je 13 godina i završena je 1856. godine, a do Vestminstera je dopremljena rekom.

Sat je počeo da radi 1859. godine, a njegova zvona se uživo prenose na jednom od kanala Bi-Bi-Si radija.

Ime Big Ben se odnosi na zvono, teško 13,5 tona, ali je naziv postao uobičajen za sat i celu kulu.

Kulu, koja je pre nekoliko godina dobila ime po kraljici Elizabeti Drugoj, svake godine poseti oko 12.000 ljudi. Radovi na kuli odnose se na pukotine, krov, zvonik i okvir koji drži zvona i na unapređenje bezbednosnih standarda.


Takođe će biti napravljen lift u jednom od ventilacionih otvora, kako bi se ubrzala eventualna evakuacija povređenih ljudi i poboljšao pristup za invalide koji ne mogu stepenicama da dođu do vrha tornja.

RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar