Ево зашто је купање сапуном штетно за здравље

Хемикалије у геловима за туширање нарушавају природну равнотежу бактерија на кожи које штите од акни и екцема, док их контакт с прљавштином тера да препознају штетне бациле.

Здравље 27.04.2016 | 09:53
Ево зашто је купање сапуном штетно за здравље

Пре појаве разних гелова за туширање и сапуна људи су живели здравије. Прали су се водом и евентуално сапуном који су сами правили, али данас је већини људи тешко да замисле да се сваки дан не насапуњају и истуширају или окупају у кади.

Том навиком уништава се имунитет и нарушава природни ниво бактерија на кожи које нису тамо без разлога. Оне наиме, ако нису нарушене, у додиру с прљавштином препознају штетне батерије и кожу штите од, на пример, акни и екцема.

"Људско тело има милијарде бактерија како на кожи, тако и у цревима, а њихова природна равнотежа изузетно је важна за наше здравље. Редовни контакт с прљавштином учи заједницу бактерија да препознају које су лоше, а које нису. Једино што препоручујем за коришћење је благи сапун од органских састојака", каже гастроентеролог Робин Чуткан.

Она додаје како је већина антибактеријских сапуна препуна јаких хемикалија које нарушавају равнотежу бактерија на кожи и да је прање само водом сасвим довољно.

Једина места која би требало мало насапуњати органским сапуном јесу делови испод пазуха и препоне.

Чутканова тврди да узрок болести није нечистоћа, већ убијање добрих бактерија, и да је дезинфекција руку уз помоћ разних гелова и влажних марамица подједнако непотребна.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

еро

29.04.2016 13:42

Свакаквих будалетина

ОДГОВОРИТЕ