Убједљиве побједе Клинтонове и Трампа

На унутарстраначким изборима за председничког кандидата, победниици су Доналд Трамп и Хилари Клинтон. Трамп је победио у свих пет држава у којима се гласало, док је Клинтонова освојила четири.

Свијет 27.04.2016 | 09:40
Убједљиве побједе Клинтонове и Трампа

После овог уторка, будући кандидати за председника САД постају све извеснији. У државама Конектикат, Делавер, Мериленд, Пенсилванија и Роуд Ајленд, победио је Доналд Трамп.

"Нећу се променити. Знате да сам ишао у најбоље школе и да сам јако паметан. Добро ћу представљати нашу земљу. Познајем Кину, зарадио сам милијарде послујући са Кином, а Хилари нема ни снагу ни упорност да се носи са Кинезима, нити са било чиме другим. Да је Хилари мушко, не би добила ни пет одсто гласова. Једини адут који има је што је жена, а дивно је што је жене не воле", истакао је Доналд Трамп, унутарстраначки кандидат Републиканаца.

Трамп је изјавио да неће мењати своју политику ако постане председник.

"Представљаћу нашу земљу са достојанством и веома добро, али не желим да мењам своју личност. Она ме је овде довела", рекао је Трамп својим присталицама у Њујорку.

Иначе, Трамп сада има 950 гласова делегата, а за номинацију је потребно 1.237.

Његов главни ривал Хилари Клинтон освојила је четири државе, док је у Роуд Ајленду победио Берни Сандерс.

"Хвала свима који су гласали за мене и хвала 44. председнику Сједињених држава, мом супругу. Честитам сенатору Сандерсу и свима који га подржавају. Међу нама нема много разлике. Желимо будућност у којој нећемо дизати зидове, већ рушити препреке", наводи Хилари Клинтон, унутарстраначки кандидат Демократа.

Док Доналд Трамп ноћашњу победу оцењује као сигуран доказ да ће бити изабран за председничког кандидата Републиканаца, са тим се не слажу његови унутарстраначки ривали Тед Круз и Џон Кејсик.

Њих двојица су формирали анти-Трамп савез којим би спречили милијардера да победи на конвенцији у јулу у Кливленду.

Аналитичати оцењују да им се тај потез неће исплатити, јер није у духу отворене изборне борбе.

Противкандидат Хилари Клинтон, Берни Сандерс, најављује да ће остати у трци све док се не преброји и последњи гласачки лист.

Мало је вероватно да ће Сандерс моћи да престигне Хилари Клинтон која је до сада освојила 90 одсто гласова потребних да осигура номинацију.

Клинтонова је до сада освојила 2.141 глас, а Сандерс 1.321. За демократску номинацију потребно је 2.383 делегата.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

дивља јабука

27.04.2016 08:06

Трумп је мој кандидат. Биће најбољи предсједник САДа у задњих 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ч

27.04.2016 09:47

Тебе ће вероватно да узме за савјетника !