Ubjedljive pobjede Klintonove i Trampa

Na unutarstranačkim izborima za predsedničkog kandidata, pobedniici su Donald Tramp i Hilari Klinton. Tramp je pobedio u svih pet država u kojima se glasalo, dok je Klintonova osvojila četiri.

Svijet 27.04.2016 | 09:40
Ubjedljive pobjede Klintonove i Trampa

Posle ovog utorka, budući kandidati za predsednika SAD postaju sve izvesniji. U državama Konektikat, Delaver, Merilend, Pensilvanija i Roud Ajlend, pobedio je Donald Tramp.

"Neću se promeniti. Znate da sam išao u najbolje škole i da sam jako pametan. Dobro ću predstavljati našu zemlju. Poznajem Kinu, zaradio sam milijarde poslujući sa Kinom, a Hilari nema ni snagu ni upornost da se nosi sa Kinezima, niti sa bilo čime drugim. Da je Hilari muško, ne bi dobila ni pet odsto glasova. Jedini adut koji ima je što je žena, a divno je što je žene ne vole", istakao je Donald Tramp, unutarstranački kandidat Republikanaca.

Tramp je izjavio da neće menjati svoju politiku ako postane predsednik.

"Predstavljaću našu zemlju sa dostojanstvom i veoma dobro, ali ne želim da menjam svoju ličnost. Ona me je ovde dovela", rekao je Tramp svojim pristalicama u Njujorku.

Inače, Tramp sada ima 950 glasova delegata, a za nominaciju je potrebno 1.237.

Njegov glavni rival Hilari Klinton osvojila je četiri države, dok je u Roud Ajlendu pobedio Berni Sanders.

"Hvala svima koji su glasali za mene i hvala 44. predsedniku Sjedinjenih država, mom suprugu. Čestitam senatoru Sandersu i svima koji ga podržavaju. Među nama nema mnogo razlike. Želimo budućnost u kojoj nećemo dizati zidove, već rušiti prepreke", navodi Hilari Klinton, unutarstranački kandidat Demokrata.

Dok Donald Tramp noćašnju pobedu ocenjuje kao siguran dokaz da će biti izabran za predsedničkog kandidata Republikanaca, sa tim se ne slažu njegovi unutarstranački rivali Ted Kruz i Džon Kejsik.

Njih dvojica su formirali anti-Tramp savez kojim bi sprečili milijardera da pobedi na konvenciji u julu u Klivlendu.

Analitičati ocenjuju da im se taj potez neće isplatiti, jer nije u duhu otvorene izborne borbe.

Protivkandidat Hilari Klinton, Berni Sanders, najavljuje da će ostati u trci sve dok se ne prebroji i poslednji glasački list.

Malo je verovatno da će Sanders moći da prestigne Hilari Klinton koja je do sada osvojila 90 odsto glasova potrebnih da osigura nominaciju.

Klintonova je do sada osvojila 2.141 glas, a Sanders 1.321. Za demokratsku nominaciju potrebno je 2.383 delegata.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

27.04.2016 08:06

Trump je moj kandidat. Biće najbolji predsjednik SADa u zadnjih 50 godina.

ODGOVORITE
Name

č

27.04.2016 09:47

Tebe će verovatno da uzme za savjetnika !