Партизан: Побједе или нема Европе! Први пут након 33 године!

Ако наставе да бележе лоше резултате као на почетку плеј-офа, црно-бели ризикују да остану без пласмана на међународну сцену!

Фудбал 30.04.2016 | 00:00
Партизан: Побједе или нема Европе! Први пут након 33 године!

На концу резултатски катастрофалне сезоне Партизан гледа у лице са још једном поразном исходу: да остане без пласмана у Европу! Први пут после 33 године.

Црно-белима је остало још само шест утакмица до краја такмичарске године, да на њима колико-толико исправе грешке и квалификују се за Лигу Европе. Јер, засад, то нису урадили.

Пред тимом из Хумске 1 су две могућности. До улазнице за УЕФА може преко финала купа и уколико савлада Јавор у Горњем Милановцу осигураће квалификације за Лигу Европе од другог кола. Тај меч заказан је за 11. мај од 19 часова и представља, условно речено, најлакши начин не за освајање јединог трофеја за који тим Ивана Томића може да се бори, јер је за то потребно 90, највише 120 минута фудбала. Можда гарнирано извођењем једанастераца.

С друге стране, велика је дилема да ли би Парни ваљак све своје снаге требало да усмери само на финале купа. Најпре зато што је реч само о једној утакмици и природно је да Јавор на њој има своју рачуницу и наду да може до трофеја и Европе, те без обзира колико фаворит био, Партизан је далеко од сигурне победе коју очекују његови навијачи. Затим, зато што се меч игра „тек“ 11. маја, у тренутку кад црно-белима остану само две утакмице до краја плеј-офа и ако до тад, на основу позиције у првенству не изборе пробој на међународну сцену, притисак у финалу Купа ће се аутоматски појачати. А црно-бели се нису баш показали вештим да играју под морањем.

Други начин да Партизан добаци до Европе јесте да задржи макар треће место на табели Суперлиге, где се тренутно налази. Пет кола пре краја плеј-офа актуелни и врло брзо бивши првак заостаје 14 бодова за лидером (с тим да Црвена звезда има меч мање) и пет за Чукаричким, а само два више од Војводине и Радничком, са којима ће тек да игра. Да би остао на трећем месту, последњем које преко првенства води у Лигу Европе, Томићев састав мора да добије најмање четири меча, од којих бар један са Нишлијама или Лалама, које дочекује у последњем колу 21. маја.

Проблем за црно-беле је што, тренутно, делују тако да је са њима гарантована само – неизвесност. Изгубили су оба досадашња сусрета са Новосађанима, тим са Чаира их је једном укочио, са Радником коме иду на ноге играли су нерешено јесенас, а кад би се гледао досадашњи учинак не би требало да имају проблеме са Вождовцем и Борцем, јер су их добили по двапут у основном делу првенства.

Да ли је то довољно за Европу?

Можда, јер је тешко очекивати да ће и нишки Раднички и Војводина добити баш све до краја (мада, наравно, није немогуће), међутим, ако Партизан настави тренд започет с почетка плеј-офа (нема победу у прва два кола) ризикује да први пут после 1983. остане без Европе.

У међувремену је у њој учествовао сваке сезоне, не рачунајући период од 1992. до 1996. кад због санкција међународне заједнице нашим клубовима није дозвољено да се такмиче под капом УЕФА.

Да ли је то дошло време да се точак историје окрене?

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Игор из Сведске

30.04.2016 00:33

Паре требају за добар тим, није то висе бивса Југа, паре!

ОДГОВОРИТЕ