Partizan: Pobjede ili nema Evrope! Prvi put nakon 33 godine!

Ako nastave da beleže loše rezultate kao na početku plej-ofa, crno-beli rizikuju da ostanu bez plasmana na međunarodnu scenu!

Fudbal 30.04.2016 | 00:00
Partizan: Pobjede ili nema Evrope! Prvi put nakon 33 godine!

Na koncu rezultatski katastrofalne sezone Partizan gleda u lice sa još jednom poraznom ishodu: da ostane bez plasmana u Evropu! Prvi put posle 33 godine.

Crno-belima je ostalo još samo šest utakmica do kraja takmičarske godine, da na njima koliko-toliko isprave greške i kvalifikuju se za Ligu Evrope. Jer, zasad, to nisu uradili.

Pred timom iz Humske 1 su dve mogućnosti. Do ulaznice za UEFA može preko finala kupa i ukoliko savlada Javor u Gornjem Milanovcu osiguraće kvalifikacije za Ligu Evrope od drugog kola. Taj meč zakazan je za 11. maj od 19 časova i predstavlja, uslovno rečeno, najlakši način ne za osvajanje jedinog trofeja za koji tim Ivana Tomića može da se bori, jer je za to potrebno 90, najviše 120 minuta fudbala. Možda garnirano izvođenjem jedanasteraca.

S druge strane, velika je dilema da li bi Parni valjak sve svoje snage trebalo da usmeri samo na finale kupa. Najpre zato što je reč samo o jednoj utakmici i prirodno je da Javor na njoj ima svoju računicu i nadu da može do trofeja i Evrope, te bez obzira koliko favorit bio, Partizan je daleko od sigurne pobede koju očekuju njegovi navijači. Zatim, zato što se meč igra „tek“ 11. maja, u trenutku kad crno-belima ostanu samo dve utakmice do kraja plej-ofa i ako do tad, na osnovu pozicije u prvenstvu ne izbore proboj na međunarodnu scenu, pritisak u finalu Kupa će se automatski pojačati. A crno-beli se nisu baš pokazali veštim da igraju pod moranjem.

Drugi način da Partizan dobaci do Evrope jeste da zadrži makar treće mesto na tabeli Superlige, gde se trenutno nalazi. Pet kola pre kraja plej-ofa aktuelni i vrlo brzo bivši prvak zaostaje 14 bodova za liderom (s tim da Crvena zvezda ima meč manje) i pet za Čukaričkim, a samo dva više od Vojvodine i Radničkom, sa kojima će tek da igra. Da bi ostao na trećem mestu, poslednjem koje preko prvenstva vodi u Ligu Evrope, Tomićev sastav mora da dobije najmanje četiri meča, od kojih bar jedan sa Nišlijama ili Lalama, koje dočekuje u poslednjem kolu 21. maja.

Problem za crno-bele je što, trenutno, deluju tako da je sa njima garantovana samo – neizvesnost. Izgubili su oba dosadašnja susreta sa Novosađanima, tim sa Čaira ih je jednom ukočio, sa Radnikom kome idu na noge igrali su nerešeno jesenas, a kad bi se gledao dosadašnji učinak ne bi trebalo da imaju probleme sa Voždovcem i Borcem, jer su ih dobili po dvaput u osnovnom delu prvenstva.

Da li je to dovoljno za Evropu?

Možda, jer je teško očekivati da će i niški Radnički i Vojvodina dobiti baš sve do kraja (mada, naravno, nije nemoguće), međutim, ako Partizan nastavi trend započet s početka plej-ofa (nema pobedu u prva dva kola) rizikuje da prvi put posle 1983. ostane bez Evrope.

U međuvremenu je u njoj učestvovao svake sezone, ne računajući period od 1992. do 1996. kad zbog sankcija međunarodne zajednice našim klubovima nije dozvoljeno da se takmiče pod kapom UEFA.

Da li je to došlo vreme da se točak istorije okrene?

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Igor iz Svedske

30.04.2016 00:33

Pare trebaju za dobar tim, nije to vise bivsa Juga, pare!

ODGOVORITE