Зика стиже у Србију!

Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорила је на могућности „знатног повећања“ броја инфекција зика вирусом током наредних мјесеци и ширење тог вируса у нове дијелове свијета!

Србија 26.04.2016 | 21:45
Зика стиже у Србију!

"Са почетком нове сезоне комараца у Европи „могућност локалног преношења вируса у комбинацији са вјероватноћом сексуалног преноса води ка знатном повећању броја особа са зика вирусом и пратећим компликацијама", рекла је помоћница генералног директора СЗО Мари Пол Кијени на научној конференцији о вирусу одржаној у Паризу.

"Са порастом сезонских температура у Европи, двије врсте комарца за које знамо да преносе вирус почеће да круже", сопштила је Кијенијева и додала да „комарци не познају границе“.

Др Радмило Петровић, најискуснији епидемиолог у Србији, потврдио је за „Ало!“ да је реална могућност да зика вирус стигне у Србију.

"Требало би већ да се припремимо како бисмо успјешно заштитили становништво. Болест, за коју још нема лијека, преносе двије врсте комараца који су ту око Србије - у Хрватској, Грчкој... Ти инсекти не знају за границе и ако им буде погодовала температура, они ће бити ту", упозорава тај стручњак.

Према његовим ријечима, послије ових киша требало би средити баруштине и све плитке стајаће воде у којима се они размножавају полажући јаја из којих се легу ларве.

"Угрожени су сви људи у приобаљу ријека, језера и мочвара. Савјет је да надлежни што прије крену са сузбијањем комараца, а ни становништво не би требало да сједи скрштених руку. Нека празни тањириће од саксија испред кућа и на терасама, бурад и друге посуде гдје се задржава устајала вода. Ко још није, нека стави мреже на врата и прозоре. Уз то, нека не иду незаштићени у природу. Обавезне су дуге ногавице и рукави, али и да се намажу средствима која одбијају комарце. Посебно важи за пецароше, који највише могу да страдају", каже он и додаје да упозорења СЗО озбиљно схватимо јер је зика опасна болест за коју нема лијека.

Иначе, око 600 стручњака за болести из 43 државе састало се у француској престоници да би разговарало о забрињавајућим, али недовољним подацима о вирусу зика који хара Латинском Америком и који пријети цијелом свијету.

Упркос обимним истраживањима, о вирусу зика се зна врло мало - колико дуго се може задржати у људском тијелу, степен опасности од сексуалног преноса, листа болести које вирус изазива, као и које врсте комараца га преносе.

Зика вирус преноси комарац "Аедес аегyпти", који је одговоран и за ширење жуте и денга грознице. Вирус је откривен у Африци четрдесетих година, али највише хара Јужном Америком. Према доступним подацима, вирус се преноси и сексуалним путем, као и трансфузијом.

Извор: Ало.рс

Коментари / 0

Оставите коментар