Zika stiže u Srbiju!

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na mogućnosti „znatnog povećanja“ broja infekcija zika virusom tokom narednih mjeseci i širenje tog virusa u nove dijelove svijeta!

Srbija 26.04.2016 | 21:45
Zika stiže u Srbiju!

"Sa početkom nove sezone komaraca u Evropi „mogućnost lokalnog prenošenja virusa u kombinaciji sa vjerovatnoćom seksualnog prenosa vodi ka znatnom povećanju broja osoba sa zika virusom i pratećim komplikacijama", rekla je pomoćnica generalnog direktora SZO Mari Pol Kijeni na naučnoj konferenciji o virusu održanoj u Parizu.

"Sa porastom sezonskih temperatura u Evropi, dvije vrste komarca za koje znamo da prenose virus počeće da kruže", sopštila je Kijenijeva i dodala da „komarci ne poznaju granice“.

Dr Radmilo Petrović, najiskusniji epidemiolog u Srbiji, potvrdio je za „Alo!“ da je realna mogućnost da zika virus stigne u Srbiju.

"Trebalo bi već da se pripremimo kako bismo uspješno zaštitili stanovništvo. Bolest, za koju još nema lijeka, prenose dvije vrste komaraca koji su tu oko Srbije - u Hrvatskoj, Grčkoj... Ti insekti ne znaju za granice i ako im bude pogodovala temperatura, oni će biti tu", upozorava taj stručnjak.

Prema njegovim riječima, poslije ovih kiša trebalo bi srediti baruštine i sve plitke stajaće vode u kojima se oni razmnožavaju polažući jaja iz kojih se legu larve.

"Ugroženi su svi ljudi u priobalju rijeka, jezera i močvara. Savjet je da nadležni što prije krenu sa suzbijanjem komaraca, a ni stanovništvo ne bi trebalo da sjedi skrštenih ruku. Neka prazni tanjiriće od saksija ispred kuća i na terasama, burad i druge posude gdje se zadržava ustajala voda. Ko još nije, neka stavi mreže na vrata i prozore. Uz to, neka ne idu nezaštićeni u prirodu. Obavezne su duge nogavice i rukavi, ali i da se namažu sredstvima koja odbijaju komarce. Posebno važi za pecaroše, koji najviše mogu da stradaju", kaže on i dodaje da upozorenja SZO ozbiljno shvatimo jer je zika opasna bolest za koju nema lijeka.

Inače, oko 600 stručnjaka za bolesti iz 43 države sastalo se u francuskoj prestonici da bi razgovaralo o zabrinjavajućim, ali nedovoljnim podacima o virusu zika koji hara Latinskom Amerikom i koji prijeti cijelom svijetu.

Uprkos obimnim istraživanjima, o virusu zika se zna vrlo malo - koliko dugo se može zadržati u ljudskom tijelu, stepen opasnosti od seksualnog prenosa, lista bolesti koje virus izaziva, kao i koje vrste komaraca ga prenose.

Zika virus prenosi komarac "Aedes aegypti", koji je odgovoran i za širenje žute i denga groznice. Virus je otkriven u Africi četrdesetih godina, ali najviše hara Južnom Amerikom. Prema dostupnim podacima, virus se prenosi i seksualnim putem, kao i transfuzijom.

Izvor: Alo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar