Оптужница: Мамићи оштетили Динамо за 15 милиона €!

Против функционера фудбалског клуба Динамо, браће Здравка и Зорана Мамића, подигнута је прва оптужница.

Фудбал 26.04.2016 | 16:40
Оптужница: Мамићи оштетили Динамо за 15 милиона €!

Браћа Мамићи оптужени су због сумње да су утајом пореза и другим незаконитостима оштетили загребачки клуб за више од 15 милиона евра, а државни буџет за 1,6 милиона евра неплаћеног пореза.

Оптужницом су обухваћени и извршни директор Хрватског фудбалског савеза (ХНС) Дамир Врбановић који је био директор Динама, и порезник Милан Пернат.

Канцеларија за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК) саопштила је да четворицу хрватских држављана терети због низа кривичних дела, међу којима су злоупотреба положаја и овлашћења, подстицање на злоупотребе, давања и примања мита и злоупотребе и помагања у злоупотребама поверења у привредом пословању.

Оптужница је подигнута пред осјечким уместо пред Жупанијским судом у Загребу где се водила истрага. Медији су често истицали блиског Здравка Мамића и поједних загребачких судија.

УСКОК терети оптужене да су оштетили Динамо за више од 150 милиона куна, а буџет Хрватске за 12 милиона куна неплаћених приреза и пореза. Од тога, Здравко Мамић, према оптужници, из Динама извукао најмање 52 милиона куна (6, 9 милиона евра), а Зоран Мамић, који је тренер Динама, 38,1 милиона куна (пет милиона евра). Због тога је предложено да им се одузме неприпадна имовинска корист.

Против челника Динама Здравка и Зорана Мамића истрага је покренута прошлог лета, а због тога су били у притвору из кога су, као и Дамир Врбановић пуштени, пошто су уплатили кауције за одбрану са слободе.

Потом је УСКОК покренуо још једну истрагу против најмоћнијег човека хрватског фудбала Здравка Мамића и још неколико особа, међу којима је и његов син фудбалски менаџер Марио Мамић, због злочиначког удружења и злоупотребе поверења у привредном пословању у саставу злочиначког удружења.

У том случају Мамић и остали терете се да су преко офф схоре фирми од 2004. из Динама извукли више од десет милиона евра и пола милиона фунти.

Мамић се сумњичи да је са сином и осталима договарао закључивање фиктивних споразума и уговора између Динама и страних фирми о преузимању непостојећих дуговања клуба према играчима и за непостојеће услуге посредовања приликом трансфера играча.

Према писању медија, наводно су спорни трансфери фудбалера Марија Манџукића, Едуарда да Силве, Дејана Ловрена, Матијаса Чага, Давора Вугринца и Андерсона Косте.

И у том случају, Здравко Мамић је био у притвору из којег је изашао пошто је уплатио вишемилионску кауцију. У међувремену је поднео оставку на дужност у Динаму, али је и даље кључна особа у клубу.

У ранијим медијским иступима Здравко Мамић је одбацио оптужбе и оптужио бивши политички врх и премијера Зорана Милановића из Социјалдемократске партије да "измишља афере родољубима".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сова

26.04.2016 13:33

Недај се амињо. Донио си висе пара дрзави него што си ти украо. Само их ниси делио како су ои хтјели. Па сад им криво

ОДГОВОРИТЕ