Отровне материје чак и у фарбама за јаја

Приближава се Васкрс, а с њим и фарбање јаја. Било би добро да се боје купују само на местима која контролишу инспектори јер због лаке зараде несавесни продавци продају препаковану техничку боју са тешким металима опасним по здравље.

Србија 26.04.2016 | 13:45
Отровне материје чак и у фарбама за јаја

У продавницама, али и на пијацама сваке године пред Васкрс све је већа понуда фарби, гелова за јаја.

Потрошачи најчешће купују тамо где су кесице са фарбом јефтиније гледајући декларацију.

Управо цена може указати да боја није добра јер техничке боје којима се фарбају зидови су јефтиније.

Несавесни продавци жељни зараде купују техничку боју и препакују је у кесице коју касније продају као фарбу за јаја.

Да би купац био сигуран да је купио прехрамбену, а не техничку боју која се корсити за фарбање зидова на декларацији мора да буде одштампане ознаке од 100 до 180.

Прехрамбене боје су пречишћене и зато скупље. Техничке и прехрамбене боје имају исти састав али се разликују у садржају микрокомпоненти у које спадају и тешки метали, а то су најчешће олово, кадмијум, жива и арсен.

Најопасније су анилинске боје. Ознаке су Е са позитивне листе показује да су боје класификоване као адитиви за храну.

Ознака Е од 100 до 180 значи да произвођач гарантује и ако део боје уђе у јаје.

Треба куповати само на местима које контролишу инспектори, а при том обратити пажњу и на рок трјања. Природне боје су производ биљних пигмената.

Желатини настају кад се у боју дода скроб. Омоти за јаје су нешто што се често купује, али такво јаје се поквари за два три дана, стајања на собној температури.

Најбоља варијанта су природне боје од поврћа. Луковина није више једини избор. Љубичасту боју даје насецкани љубичасти купус, плаву замрзнута боровница, наранажасту исецкана шаргарепе, розе нарендана цвекла, жуту-куркума и цвет невена, цигла црвену алева паприка.

Извор: РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

26.04.2016 14:31

Да би избјегли отровне састојке који се налазе у куповином фармама за јаја најбоље је поводом Васкршњи Празника јаја фарбати природним бојама која нису отровна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрс

26.04.2016 17:32

Ма природним бојама: од црног лука тј лукавица, проквасе мало прије на пола сата па се тек у исту воду ставе јаја и то се кува. када су готова охладити , па ко хоће да украшава нека црта!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

27.04.2016 22:16

Америцка посла.

ОДГОВОРИТЕ