Otrovne materije čak i u farbama za jaja

Približava se Vaskrs, a s njim i farbanje jaja. Bilo bi dobro da se boje kupuju samo na mestima koja kontrolišu inspektori jer zbog lake zarade nesavesni prodavci prodaju prepakovanu tehničku boju sa teškim metalima opasnim po zdravlje.

Srbija 26.04.2016 | 13:45
Otrovne materije čak i u farbama za jaja

U prodavnicama, ali i na pijacama svake godine pred Vaskrs sve je veća ponuda farbi, gelova za jaja.

Potrošači najčešće kupuju tamo gde su kesice sa farbom jeftinije gledajući deklaraciju.

Upravo cena može ukazati da boja nije dobra jer tehničke boje kojima se farbaju zidovi su jeftinije.

Nesavesni prodavci željni zarade kupuju tehničku boju i prepakuju je u kesice koju kasnije prodaju kao farbu za jaja.

Da bi kupac bio siguran da je kupio prehrambenu, a ne tehničku boju koja se korsiti za farbanje zidova na deklaraciji mora da bude odštampane oznake od 100 do 180.

Prehrambene boje su prečišćene i zato skuplje. Tehničke i prehrambene boje imaju isti sastav ali se razlikuju u sadržaju mikrokomponenti u koje spadaju i teški metali, a to su najčešće olovo, kadmijum, živa i arsen.

Najopasnije su anilinske boje. Oznake su E sa pozitivne liste pokazuje da su boje klasifikovane kao aditivi za hranu.

Oznaka E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

Treba kupovati samo na mestima koje kontrolišu inspektori, a pri tom obratiti pažnju i na rok trjanja. Prirodne boje su proizvod biljnih pigmenata.

Želatini nastaju kad se u boju doda skrob. Omoti za jaje su nešto što se često kupuje, ali takvo jaje se pokvari za dva tri dana, stajanja na sobnoj temperaturi.

Najbolja varijanta su prirodne boje od povrća. Lukovina nije više jedini izbor. Ljubičastu boju daje naseckani ljubičasti kupus, plavu zamrznuta borovnica, naranažastu iseckana šargarepe, roze narendana cvekla, žutu-kurkuma i cvet nevena, cigla crvenu aleva paprika.

Izvor: RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

26.04.2016 14:31

Да би избјегли отровне састојке који се налазе у куповином фармама за јаја најбоље је поводом Васкршњи Празника јаја фарбати природним бојама која нису отровна!

ODGOVORITE
Name

Васкрс

26.04.2016 17:32

Ма природним бојама: од црног лука тј лукавица, проквасе мало прије на пола сата па се тек у исту воду ставе јаја и то се кува. када су готова охладити , па ко хоће да украшава нека црта!

ODGOVORITE
Name

Kiki

27.04.2016 22:16

Americka posla.

ODGOVORITE