Чернобиљ је лекција за читаво човјечанство

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да је нуклеарна катастрофа у Чернобиљу прије 30 година била лекција за читаво човјечанство и да су размјере трагедије умањене несебичним напорима стручњака који су обављали своју грађанску дужност.

Свијет 26.04.2016 | 10:40
Чернобиљ је лекција за читаво човјечанство

"Размјере трагедије могле су бити много веће, да није било храбрости без преседана и посвећености ватрогасаца, војног особља, стручњака и медицинских радника који су часно испунили совју професионалну и грађанску дужност", рекао је Путин.

Он је нагласио у поруци упућеној учесницима акције "ликвидације" нуклеарне електране Чернобиљ да су многи од њих "жртвовали своје животе да спасу друге", пренио је ТАСС.

"С правом сматрамо да су учесници ликвидације посљедица ове ужасне катастрофе прави хероји и клањамо се пред светим сјећањем на умрле", поручио је руски предсједник.

Он је додао да исту почаст заслужују и ликвидатори који су преживјели и који не заборављају своје умрле другове, подржавају њихове породице и активни су у неопходним друштвеним активностима.

Сирене су се рано јутрос огласиле у исто вријеме када су се 26. априла 1986. године догодиле прве експлозије у реактору нуклеарне електране.

Неконтролисана реакција разнијела је кров, избацивши облак радиоактивног материјала који се проширио преко граница Украјине, на Русију, Бјелорусију и сјеверну Европу.

Више од 115.000 људи евакуисано је из зоне у кругу од 30 километара око централе.

Више од 600.000 совјетских цивила и војног особља из читавог СССР-а одабрано је за послове ликвидације нуклеарке и чишћења контаминиране зоне.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар