Černobilj je lekcija za čitavo čovječanstvo

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da je nuklearna katastrofa u Černobilju prije 30 godina bila lekcija za čitavo čovječanstvo i da su razmjere tragedije umanjene nesebičnim naporima stručnjaka koji su obavljali svoju građansku dužnost.

Svijet 26.04.2016 | 10:40
Černobilj je lekcija za čitavo čovječanstvo

"Razmjere tragedije mogle su biti mnogo veće, da nije bilo hrabrosti bez presedana i posvećenosti vatrogasaca, vojnog osoblja, stručnjaka i medicinskih radnika koji su časno ispunili sovju profesionalnu i građansku dužnost", rekao je Putin.

On je naglasio u poruci upućenoj učesnicima akcije "likvidacije" nuklearne elektrane Černobilj da su mnogi od njih "žrtvovali svoje živote da spasu druge", prenio je TASS.

"S pravom smatramo da su učesnici likvidacije posljedica ove užasne katastrofe pravi heroji i klanjamo se pred svetim sjećanjem na umrle", poručio je ruski predsjednik.

On je dodao da istu počast zaslužuju i likvidatori koji su preživjeli i koji ne zaboravljaju svoje umrle drugove, podržavaju njihove porodice i aktivni su u neophodnim društvenim aktivnostima.

Sirene su se rano jutros oglasile u isto vrijeme kada su se 26. aprila 1986. godine dogodile prve eksplozije u reaktoru nuklearne elektrane.

Nekontrolisana reakcija raznijela je krov, izbacivši oblak radioaktivnog materijala koji se proširio preko granica Ukrajine, na Rusiju, Bjelorusiju i sjevernu Evropu.

Više od 115.000 ljudi evakuisano je iz zone u krugu od 30 kilometara oko centrale.

Više od 600.000 sovjetskih civila i vojnog osoblja iz čitavog SSSR-a odabrano je za poslove likvidacije nuklearke i čišćenja kontaminirane zone.

Izvor: SRNA

Komentari / 0

Ostavite komentar