Горња Маоча одбила да се прикључи ИЗ у БиХ

Исламска заједница (ИЗ) у БиХ неће се више бавити параџематима који су одбили да јој се придруже, а на потезу је држава, која сад има једину надлежност над њима.

Босна и Херцеговина 26.04.2016 | 10:20
Горња Маоча одбила да се прикључи ИЗ у БиХ

То је речено у ИЗ у БиХ након што је прије неколико дана објављено да је у протеклом периоду обављен разговор са представницима 38 илегалних џемата, од чега их је тек 14 пристало на укључење у легалне токове.

"За оне који нису пристали да се интегришу, ми и даље остављамо отворена врата. Али, заиста, они који неће и који не желе с нама да разговарају, они нису предмет нашег интересовања и то је сад ствар државе како ће поступити, да ли ће их затворити, расформирати и слично", рекао нам је Хусеин еф. Смајић, замјеник реис-ул-улеме.

У суштини, то значи да се ИЗ у БиХ ограђује од свих евентуалних инцидената и осталих активности које се спроводе у оквиру илегалних џемата.

Углавном, у таквим објектима одржавају се вјерски скупови који нису легални и држава их стога, како је рекао Смајић, мора затворити.

"Ми не полажемо више рачун никоме када је ријеч о дешавањима у тим скупинама. То није наша ствар", поручио је Смајић.

Да су на потезу органи БиХ истиче и Предраг Ћеранић, стручњак за безбједност, који је за агенцију Срна оцијенио да је учинак вишемјесечних преговора ИЗ у БиХ са лидерима параџемата више него скроман, те да је крајње вријеме да реагују бх. институције.

"Учинак је више него скроман јер је укупно обављено 38 разговора са представницима параџемата, од којих је 14 прихватило да потпише протокол о прикључењу ИЗ у БиХ, док су представници 22 параџемата то одбила, а два су се потпуно одвојила од Исламске заједнице", изјавио је Ћеранић.

Да се интегришу у ИЗ у БиХ одбио је и добро знани параџемат Ошве, код Маглаја, али и фамозно легло вехабија Горња Маоча, на подручју општине Сребреник.

Из полиције увјеравају да у Горњој Маочи проблема нема.

"Што се тиче Горње Маоче, полицијска патрола их редовно обилази. Баш сам причао с командиром на ту тему и стање је, када је ријеч о безбједности, добро", рекао је Изудин Шарић, портпарол МУП-а ТК.

Исламска заједница у БиХ обавезала је зимус главне имаме да разговарају с организаторима и предводницима параџемата, те их посавјетују да је њихово дјеловање штетно за ислам и муслимане у БиХ, као и да их позову да се укључе у рад и активности џемата при ИЗ.

Ипак, дакле, још више од 20 параџемата остало је да дјелује као и до сада, а у међувремену, дошло је и до јачања нове вјерске структуре селефијске популације.

Она је управо резултат подјела унутар најбројније селефијске фракције у БиХ, гдје је, како сазнајемо, дошло до супротстављених ставова када је ријеч управо о сарадњи са ИЗ у БиХ.

Извор: Независне новине

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

26.04.2016 08:39

А ко каже да се неки појединац неће наоружати и испаркирати у по центра неког града и кренути да пуца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

самуел

26.04.2016 09:29

Исто сам се ја питао приликом постројавања у Висеграду прије неколико дана.

Name

ЦЕНЗУРА

26.04.2016 11:24

Пппииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии

Name

Михаило Микић

26.04.2016 12:27

Каква је разлика ако је званична исламска вјерска заједница престала да се бави својим муслиманима који такву заједницу из оправдано вјерски разлога више не признају а наставила са њима да се бави босанска држава! Никаква. СЈАХО КУРТЕ ДА УЗЈАШИ МУРТЕ!

Name

Мозак?

26.04.2016 09:07

Шта то обилази полиција Сребреник, па људи дођу наоружани мезом и ракијом, одвале се од ракије као да су код куће, а горњу маочу и не виде очима нити их интересује. Дођу-оду и то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободњак

26.04.2016 11:03

Ова секта је страна босанским муслиманима,она је дошла преко саудијских емисара под кринком"хуманитарних организација",нешто слично као"паравојне формације"ДБС-је 90тих. Тешко ће то бити ријешити све док никога не узнемиравају,вјерске слободе су темељ демократског друштва, вехабије игноришем и заобилазим у великом луку,баш као и оне што се скоро постројаваче у Висеграду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

26.04.2016 11:25

Никада се не смије престати разговарати нити било кога отписивати јер то ни Свевисњи није уцинио.Санкционисати се морају сви који крсе законе ове земље радили они унутар традиционалних вјерских организација или не или били атеисти.Отписати некога је увод у сукобе у којима се неки унапријед прогласавају кривима,а то је узимање правде у руке оних којима она не припада.Дрзава не смије бити ницији инструмент него искљуциво радити на спроводењу сопствених закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истразитељ

26.04.2016 15:06

Ти си ми Освит стварно нацитан. Без ријеци сам на твој коментар. И не трабуњај висе. Видим да цесто лупас коментаре. То треба разорити дрзава ако није у надлезности неке признате вјерске заједнице. Е то треба урадити.

Name

Кики

26.04.2016 13:26

Ниста нек се региструју као посебна вјера.Све се мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

злаја

26.04.2016 14:31

Људи ја сам видио те људе они су болесници Хитно психијатар само... ТАКО МОЗЕ ДА ПОМОГНЕ ДРЗАВА ,,, ТО НИСУ МУСЛИМАНИ ОНИ СУ ПРЉАВИ ТО ТРЕБА ДА ДРАГИ АЛАХ СКЛОНИ СА ОВОГ СВИЈЕТА ВЕЛА ХАВЛЕ ЛИЦЕ НА ДЈАВЛЕ .... ако буду сви муслимани овакви ја цу се прекрстити и бицу протестант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

27.04.2016 17:23

Још један од доказа да је религија опијум за народ. један Бог, а толике религијске заједнице,подрелигијске заједнице,па јевреји, хришћани, муслимани,па унутар њих секти разних ко зна колико...

ОДГОВОРИТЕ