Политика према БиХ на истим координатама

Александар Вучић, предсједник Српске напредне странке с листом "Александар Вучић - Србија побеђује", на ванредним парламентарним изборима потврдио је своју премоћ, а највеће изненађење избора је успјех грађанске опције "Доста је било" Саше Радуловића, који је своју кампању базирао углавном на интернету.

Србија 26.04.2016 | 07:20
Политика према БиХ на истим координатама

Ово је оцјена аналитичара резултата спроведених избора у Србији, из којих се, како су једногласно оцијенили, може видјети и то да се политика Србије према Босни и Херцеговини и региону неће мијењати.

Душан Јањић, угледни београдски аналитичар, истиче два изборна изненађења - једно је, по њему, чињеница да је СНС успио остварити чак и бољи резултат у односу на претходне изборе, иако је дошло до смањивања пензија и реформских захвата, што, како истиче, није чест случај у политици.

Друго изненађење је, по њему, успјех Радуловића за којег каже да, упркос личном непријатељству с Вучићем, доноси нове идеје у парламент које иду у прогресивном и реформском смјеру.

Јањић, који се у прошлости показао као прилично добар у оцјенама политичких трендова, истиче да ће Вучић, упркос надмоћној већини, имати изазов да различите концепте - који се крећу од про-ЕУ, про-НАТО, па све до заговаралаца евроазијске уније, па чак и тјешњих веза с Русијом - у оквиру своје политичке коалиције у парламенту држи на политичким уздама.

Јањић оцјењује да ће се кроз избор људи у Владу видјети за какав политички микс тих различитих идеја ће се Вучић одлучити.

Ипак, Јањић сматра да је Вучић овим изборним резултатом показао неприкосновену моћ и да ће бити у стању наставити реформе и до сада зацртану спољну политику.

У односу на БиХ, Јањић не види разлог да би Вучић било шта мијењао с обзиром на то да је концепт српско-бошњачког помирења и јачања односа између двије земље управо он највише пропагирао.

"Показаће се да је веома добро и за БиХ и за Републику Српску да он има моћ да своју политику преточи у врло конкретне потезе поправљања односа које могу повлачити владе две земље. Наравно, не треба очекивати да ће он моћи решавати унутрашње односе у БиХ, али свакако може помоћи наставком политичког дијалога", рекао је Јањић.

И Дејан Вук Станковић износи сличне оцјене у односу на Вучића и на Радуловића као изборно изненађење, уз напомену да су грађанске идеје и нека врста револта етаблираним политикама постали тренд у свијету протеклих година.

Што се тиче осталих резултата, истиче да нема већих изненађења и да је било очекивано да ће Шешељеви радикали ући у парламент, те истиче да се Демократска странка успјела "провући" у парламент и директно кроз Бојана Пајтића, предсједника странке, али и кроз њене бивше високе функционере попут Бориса Тадића.

У погледу БиХ, такође, истиче да нема великих изненађења и да ће бити настављена иста политика.

"То ће се кретати по координатама које су већ зацртане - заштита српског народа у оквирима Дејтонског споразума и међународно правно прихватање БиХ као самосталне суверене државе, тако да мислим да ће у игри бити један балансиран приступ", рекао је он.

И Шаћир Филандра, сарајевски професор, такође истиче да ће Александар Вучић наставити с политиком добросусједских односа са БиХ и рада на помирењу, без обзира на то што су, како каже, радикалне струје ушле у парламент и на разједињеност љевице.

"Не мислим да ће Шешељ успјети на било који начин утицати на политику Србије према БиХ. Мислим да ће он проблеме више правити унутар Србије", рекао је он.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ја

26.04.2016 05:42

Истим велис!? Знаци, прикривање криминалаца, прање новца, приблизавање ОТАН-у, подрзавање криминала у Републици Српској, итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ц4

26.04.2016 08:16

Тандара-мандара, обрни-окрени и већ трећу деценију врте у круг исте флоскуле, само им некад мало обрну распоред. А и ови аналитичари су посебна прича. Као, ми баш толики дудуци, па не знамо док нам они не разјасне. Сад би сви да бране докторате о рупи на саксији. Е, спрдњо, колика си!

Name

Кики

27.04.2016 01:40

У Србији не могу људи ни гаце да промјене сваки дан а како би онда мјењала свака нова влада неки однос према БиХ, ми смо ипак постали суверени и сназни за све комсије у региону. Специјалне везе ,да,ал извади пасос на граници.

Name

лијан

26.04.2016 08:52

Гдје склонисте прелијепу Милицу Дабовиц!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

26.04.2016 11:12

И Ја се питам!!!?

Name

фц

26.04.2016 09:24

У РС највеци је проблем Додик са својом Зељком који су повезани са појединим политицарима у Федерацији сто се тице проневјере новца и криминала само треба Додика пред медјународну истрагу он це све неправилности открити у цијелој БиХ. А народ је превисе добар у цијелој БиХ без обзира на НАЦИОНАЛНОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муре

26.04.2016 09:56

Лаку ноц Србијо,Босно и пола Балкана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

26.04.2016 20:43

Потписујем