Медији: Британци хвале Вучића, а Руси Шешеља

Парламентарни избори у Србији пажљиво су испраћени и у страним медијима, који су различито реаговали на резултате гласања.

Србија 25.04.2016 | 21:21
Медији: Британци хвале Вучића, а Руси Шешеља

Амерички "Блумберг" с насловом "Милошевићев бивши савезник Вучић освојио већину на српски изборима", оцјењује да су "напредњаци, који су практично на силу расписали изборе двије године прије рока, освојили удобну већину која им омогућава владавину бар до 2020. године". Ипак, и поред тога, "Блумберг" истиче да је побједила проевропска опција, те да је "успјешно одбијен напад проруске и ултранационалистичке Радикалне странке на челу са Шешељем".

Знатно "нежнији" према Вучићу били су британски "Би-Би-Си" и "Гардијан", који су написали да су јучерашњи избори заправо били "референдум за ЕУ". Слично је извјештавао и "Ројтерс", који је похвално писао о побједи српског премијера и његове странке. Ипак, чини се да је свим страним медијима поред Вучића најзанимљивији био - Војислав Шешељ.

И док је лидер радикала у западним медијима представљен као једна врста ултранационалистичког, проруског страшила, у руским медијима на његов повратак у парламент гледају с одобравањем и симпатијама.

Руска државна телевизија "НТВ" истакла је да је повратак Војислава Шешеља у парламент "веома важан резултат", додавши да ће Шешељ "ојачати политичке и економске везе са Русијом и борити се против промјене Устава".

"Тас" пише да српски премијер Вучић, иако сарађује с Русијом, одржава активно партнерство са НАТО пактом, и истиче важност чињенице што ће у парламент ући више "патриотских странака".

"Важна промјена у српском парламенту биће већи број странака које се активно боре против ЕУ и НАТО, и које се залажу за чвршћу сарадњу са Русијом. Ту прије свега мислим да радикале Војислава Шешеља и коалицију ДСС-Двери. У сваком случају, биће то далеко другачији парламент", изјавио је за "Тас" Никита Бондарев, шеф истраживачке групе за Балкан при Руском институту за стратешке студије.

"Вучић урадио више за НАТО него за Русију"

Бондарев је додао да је "Вучићев проблем то што мора да се придржава проруске оријентације", јер без ње никада не би побједио на изборима, истичући да је српски премијер "скривени западњак".

У Вучићево вријеме дошло је до правог напретка Београда и НАТО. Иако је Србија одбила да уведе санкције Кремљу, сарадња с Русијом већ неколико година тапка у мјесту. Руски портал "Газета"

"Упркос чињеници да се и сам позитивно изјашњава поводом односа са Русијом, он је много више урадио да своју земљу уведе у ЕУ и НАТО, иако ово друго негира. Алијанси је дозволио да слободно парадира српском територијом, њеним војницима да раде шта год хоће са српским становништвом, а то баш и није пријатно за људе којима је тај исти НАТО не тако давно разорио земљу", истиче Бондарев и закључује да ће Вучићу бити много теже да спроведе свој "скривени прозападни курс сада када су у парламенту проруски десничари на челу са Шешељем".

Ако је судећи по извјештајима медија, Александар Вучић је свој углед у западној јавности подигао, док је у Русији покварио своју репутацију и од "проруског" постао "прозападни човјек".

Извор: Блиц

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Маја

25.04.2016 19:27

Онда је све јасно ко је прави избор за Србе а ко не. Енглези су нам нанијели највише зла од памтивијека а Руси нам нису нешто помогли (изузев срамног енглеског вета) али нам нису ни одмагали. Давно је велики Јован Дучић рекао да учимо дјецу да мрзе Енглезе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шала мала

25.04.2016 20:08

Руси воле мирне и сталожене, конструктивне и космополите. Не воле једино оне који би у ЕУ. Иначе никад нису вођени својим ситним интересима, него су као широке словенске душе склони пјеснички емотивно и топло подржати највеће лудаке и склопити пакт са ђаволом. Нису Амери ништа бољи, али они све раде без емоције.

ОДГОВОРИТЕ