Mediji: Britanci hvale Vučića, a Rusi Šešelja

Parlamentarni izbori u Srbiji pažljivo su ispraćeni i u stranim medijima, koji su različito reagovali na rezultate glasanja.

Srbija 25.04.2016 | 21:21
Mediji: Britanci hvale Vučića, a Rusi Šešelja

Američki "Blumberg" s naslovom "Miloševićev bivši saveznik Vučić osvojio većinu na srpski izborima", ocjenjuje da su "naprednjaci, koji su praktično na silu raspisali izbore dvije godine prije roka, osvojili udobnu većinu koja im omogućava vladavinu bar do 2020. godine". Ipak, i pored toga, "Blumberg" ističe da je pobjedila proevropska opcija, te da je "uspješno odbijen napad proruske i ultranacionalističke Radikalne stranke na čelu sa Šešeljem".

Znatno "nežniji" prema Vučiću bili su britanski "Bi-Bi-Si" i "Gardijan", koji su napisali da su jučerašnji izbori zapravo bili "referendum za EU". Slično je izvještavao i "Rojters", koji je pohvalno pisao o pobjedi srpskog premijera i njegove stranke. Ipak, čini se da je svim stranim medijima pored Vučića najzanimljiviji bio - Vojislav Šešelj.

I dok je lider radikala u zapadnim medijima predstavljen kao jedna vrsta ultranacionalističkog, proruskog strašila, u ruskim medijima na njegov povratak u parlament gledaju s odobravanjem i simpatijama.

Ruska državna televizija "NTV" istakla je da je povratak Vojislava Šešelja u parlament "veoma važan rezultat", dodavši da će Šešelj "ojačati političke i ekonomske veze sa Rusijom i boriti se protiv promjene Ustava".

"Tas" piše da srpski premijer Vučić, iako sarađuje s Rusijom, održava aktivno partnerstvo sa NATO paktom, i ističe važnost činjenice što će u parlament ući više "patriotskih stranaka".

"Važna promjena u srpskom parlamentu biće veći broj stranaka koje se aktivno bore protiv EU i NATO, i koje se zalažu za čvršću saradnju sa Rusijom. Tu prije svega mislim da radikale Vojislava Šešelja i koaliciju DSS-Dveri. U svakom slučaju, biće to daleko drugačiji parlament", izjavio je za "Tas" Nikita Bondarev, šef istraživačke grupe za Balkan pri Ruskom institutu za strateške studije.

"Vučić uradio više za NATO nego za Rusiju"

Bondarev je dodao da je "Vučićev problem to što mora da se pridržava proruske orijentacije", jer bez nje nikada ne bi pobjedio na izborima, ističući da je srpski premijer "skriveni zapadnjak".

U Vučićevo vrijeme došlo je do pravog napretka Beograda i NATO. Iako je Srbija odbila da uvede sankcije Kremlju, saradnja s Rusijom već nekoliko godina tapka u mjestu. Ruski portal "Gazeta"

"Uprkos činjenici da se i sam pozitivno izjašnjava povodom odnosa sa Rusijom, on je mnogo više uradio da svoju zemlju uvede u EU i NATO, iako ovo drugo negira. Alijansi je dozvolio da slobodno paradira srpskom teritorijom, njenim vojnicima da rade šta god hoće sa srpskim stanovništvom, a to baš i nije prijatno za ljude kojima je taj isti NATO ne tako davno razorio zemlju", ističe Bondarev i zaključuje da će Vučiću biti mnogo teže da sprovede svoj "skriveni prozapadni kurs sada kada su u parlamentu proruski desničari na čelu sa Šešeljem".

Ako je sudeći po izvještajima medija, Aleksandar Vučić je svoj ugled u zapadnoj javnosti podigao, dok je u Rusiji pokvario svoju reputaciju i od "proruskog" postao "prozapadni čovjek".

Izvor: Blic

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Maja

25.04.2016 21:27

Onda je sve jasno ko je pravi izbor za Srbe a ko ne. Englezi su nam nanijeli najviše zla od pamtivijeka a Rusi nam nisu nešto pomogli (izuzev sramnog engleskog veta) ali nam nisu ni odmagali. Davno je veliki Jovan Dučić rekao da učimo djecu da mrze Engleze.

ODGOVORITE
Name

Šala mala

25.04.2016 22:08

Rusi vole mirne i staložene, konstruktivne i kosmopolite. Ne vole jedino one koji bi u EU. Inače nikad nisu vođeni svojim sitnim interesima, nego su kao široke slovenske duše skloni pjesnički emotivno i toplo podržati najveće ludake i sklopiti pakt sa đavolom. Nisu Ameri ništa bolji, ali oni sve rade bez emocije.

ODGOVORITE