Борци окончали протесте у Сарајеву

Савјет бораца који је потписао резолуцији одлучио је дати Влади ФБиХ седам дана рока да усвоје резолуцију у противном иду у блокаду граница и путних праваца, саопштено је на крају данашњих протеста борачке популације испред зграде Владе ФБиХ у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 25.04.2016 | 22:56
Борци окончали протесте у Сарајеву

Неколико хиљада припадника борачке популације протестовало је испред зграде Владе Федерације у Сарајеву.

Траже оставку федералног министра за питање бораца Салке Букваревића и једногласно усвајање резолуције коју су донијели.

Резолуцијом коју је потписало 600 чланица траже прије свега јединствен регистар корисника борачких права, јединствену организацију бораца и мјесечни додатак који не може бити нижи од минималне пензије од 326 КМ.

Тим од пет људи, представника окупљењих бораца, били су у згради Владе на преговорима али ништа није договорено и протести се настављају до даљњег.

"Влада се и даље игнорантски понаша. Послали су неку комисију, немају рјешења, не признају нас као популацију", рекао је Селведин Булбул, један од представника окупљених бораца.

Позвао је на достојанство и да остану мирни, те поручио да не одустају и позвао грађане да се придруже.

7.000 бораца је досада извршило самоубиство

На протестима су скандирали Салко напоље, истицали да је у рату било око 251 000 бораца, а данас их има близу 600.000 уведених у право, те да је седам хиљада досада извршило самоубиство и да је за то кривац држава.

"Примам 82 КМ као нератни инвалид, а заправо сам ратни инвалид. Обилио сам од ПТСП-а, био рањен, а због ограниченог рока за предају документације нисам успио остварити права. Рок је био 2007. година,а ја сам тек 2013, успио наћи папир о рањавању", рекао је Мезим Алић из Сарајева.

Он додаје да се сада води као ментални болесник од рођења, а завршио је електротехничку школу, радио и био војни полицајац цијело вријеме рата.

"Зар сам то могао као ментални болесник", пита се Алић.

Подршку протестима су им дали и чланови Синдиката солидарност из Тузле. Раније су из координације темељних борачких удружења рекли да неће бити на протестима.

"Наш став је потпуно исти као што је био свих ових дана, ми смо отворени за разговоре и преговоре са свим представницима борачких организација, поштујемо сваког борца и сваку борачку организацију и сваком од тих представника било је омогућено да до 15. марта искажу своје захтјеве када је у питању закон о правима демобилисаних борца и чланова њихових породица", изјавио је нешто раније Фени федерални министар за питања бораца и инвалида одбрамбено-ослободилачког рата Салко Букваревић.

Навео је да ће им и данас бити на располагању Комисија која ради на радном тексту тог закона с могућношћу да разговарају о свим захтјевима, с обзиром на то да је то радни материјал још се разговара о свим захтјевима.

"С тим да се мора водити рачуна да се за сваки захтјев мора јасно дефинисати оправданост захтјева, а за оне захтјеве који подразумијевају финансијска средства се морају направити обрачуни и казати одакле су та додатна средстава за било које додатно право", нагласио је министар Букваревић.

Извор: Независне новине

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

зумба

25.04.2016 14:43

Какви борци...прави борци су под земљом...ово су цувари хаустора и склониста.Послије толико година се сјетили да тразе пензије.Ста су то они за вријеме рата створеили,само попљацкали све фабрике којих су се домогли,бат у Сарајеву,то сам видио.Линафо ратни инвалиди сто посто а раде на црно,узимају посао другима,стварним инвалидима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Зумба

25.04.2016 15:28

Нисмо сви могли изгинути по твојој жељи.

ОДГОВОРИТЕ