Седам заблуда о маслиновом уљу

Можда мислите да знате баш све о маслиновом уљу, али овај укусан, здрав и храњив производ много је комплекснији него што се чини.

Здравље 25.04.2016 | 14:09
Седам заблуда о маслиновом уљу

Ако желите бити сигурни да једете најбоље и да маслиново уље користите на прави начин, прочитајте седам најчешћих погрешних чињеница у вези са овом намирницом.

1. Маслиново уље из продавнице је увек свеже

Иако је добро ускладиштено, маслиново уље из увоза које проналазимо у продавницама често је старо и до три године. Но, за разлику од вина, за маслиново уље не важи правило да што је старије, то је боље. Замислите га као исцеђени сок из маслине који је боље потрошити док је свеж. Желите ли да будете сигурни шта једете, купујте уље које има назначену годину бербе.

2. Квалитетно маслиново уље чувајте за салате, а јефтиније користите за кување

Потпуно погрешно. Што је уље квалитетније и свежије то боље подноси високу температуру. Исто тако, кувањем не губи на квалитети, а храна ће бити далеко укуснија и тиме и здравије припремљена.

3. Маслиново уље треба чувати само у стакленој флаши

Ова теза је само делимично тачна. Чување уља у стакленој флаши је добро, али она мора бити од тамног стакла јер уље реагује на светло које му мења структуру и тиме губи на квалитету. Али, лимена амбалажа једнако је делотворна.

4. Маслиново уље држите на радној површини, да вам је увек надохват руке

Још једна врло честа грешка. Маслиново уље је најбоље чувати у кухињском ормарићу. Разлог је тај што светлост никако не погодује овој намирници. Оно мења структуру уља и тиме оно губи на квалитету.

5. На маслиновом уљу се не сме пржити храна

Још једна погрешна информација. Истраживање је показало како квалитетно уље не мења структуру и до 200 степени Целзијуса, што значи да на њему слободно можете пржити свеже намирнице. Маслиново уље се код излагања високим температурама понаша далеко боље од свих осталих уља из домаћинства, с обзиром на висок садржај олеинске киселине.

6. Маслиново уље нема пуно калорија

Погрешно! Иако је врло здраво и храњиво, и маслиново уље је уље. Оно садржи велику количину калорија али, за разлику од биљног уља или масти, има низак ниво колестерола (лоших масноћа). Исто тако, оно је снажан антиоксиданс високе храњиве вредности на којем ће вам тело бити захвално.

7. Добро маслиново уље има фантастичан благи укус

Иако ће се љубитељи уља с тиме одмах сложити, треба знати како је чисто, квалитетно и свеже маслиново уље заправо врло интензивно и реско. Краси га горак укус који лагано 'пали' језик што можда неће одговарати свима, посебно ако сте навикли на куповна рафинирана уља.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈОШ ПАРА

25.04.2016 17:59

ЈОШ ДА ЈЕ НАРОДУ ПАРА ПА ДА СЕБИ КУПИ МАСЛИНОВО УЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ