Акне треба озбиљно схватити

Промене на кожи као што су акне треба озбиљно да се схвате, јер је утврђено да могу довести до менталних проблема па чак и самоубистава.

Здравље 25.04.2016 | 14:07
Акне треба озбиљно схватити

Друштво мора да предузме веће мере у третирању акни као озбиљног стања коже, навеле су светске фондације за заштиту коже.

Стање које одликују “тачке“ на телу и лицу могу да изазову смањење самопоуздања па чак и малтретирање кроз које особе с акнама пролазе.

Истраживачи британске фондације за кожу су открили да је скоро 20 одсто особа које пате од акни размишљало о самоубиству, а исти проценат је управо због тога и окончавао романтичне везе. Скоро 60 одсто људи је претрпело вербално злостављање због стања своје коже.

Због тога се сада спроводе кампање које би указале на чињеницу да акне треба третирати као и било које друго медицинско стање.

“Сваке године су забележени случајеви самоубистава људи који се на то одлучују због стреса изазваног стањем њихове коже, односно акнама које имају”, рекао је Џејмс Партриџ, извршни директор хуманитарне организације “Мењање лица” која помаже људима сафацијалном дисфигурацијом.

“Морамо да покажемо поштовање и помогнемо људима да изађу на крај с тим проблемом, а не да их омаловажавамо и жигошемо”, рекао је Партриџ.

У његовој хуманитарној организацији раде људи који су обучени да саветују особе које због проблема с кожом западају у депресије и друга психичка стања и да им помогну .

Партриџ је нагласио и важност постојања оваквих организација широм света које би помагале људима да изађу на крај с психосоматским утицајем акни.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар