Слаткиши су као дрога

Аустралијски научници тврде да зависност од шећера треба да се лечи као и зависност од кокаина. Конзумирање индустријски прерађеног шећера утиче на повећање нивоа допамина на сличан начин као кокаин, пишу Вечерње новости.

Здравље 25.04.2016 | 14:05
Слаткиши су као дрога

Зависници од шећера треба да се лече на исти начин као и они на кокаину, тврде научници. Нова студија истраживача с Технолошког универзитета у Квинсленду показала је да конзумирање индустријски прерађеног шећера утиче на повећање нивоа допамина на сличан начин на који то чине дроге попут кокаина.

Установљено је, такође, да дуготрајно узимање шећера утиче на повећање зависности. То значи да су ове особе временом приморане да уносе све више шећера како би постигле исти степен задовољства, односно да би избегли блажи облик депресије. Истраживачи су, такође, у одвојеној студији, закључили да дуготрајно узимање шећера може да изазове поремећаје у исхрани и у понашању.

Професор Селена Бартлет, неуролог с Института за здравље и биомедицинске иновације у Квинсленду, каже да истраживање указује на то да би зависнике од шећера требало лечити лековима против никотинске зависности:

- Повећани унос прерађених шећера доказано директно утиче на повећање телесне тежине и ниво допамина: утиче на центре за задовољство и награђивање у мозгу на сличан начин на који то чине дуван, кокаин и морфијум. Експерименти спроведени на животињама показали су да су јединке, које су редовно конзумирале прерађени шећер, касније биле склоније преједању и суочавању с негативним неуролошким и психијатријским последицама по расположење и мотивацију.

Студија је открила и да лекови за лечење никотинске зависности, које прописује ФДА, Америчка агенција за храну и лекове, могу да се користе у смањивању жудње за слаткишима.

- Као и код скидања с осталих психоактивних супстанци, нагли прекид узимања шећера може да изазове неравнотежу нивоа допамина, то такође, може да буде праћено кризама сличним онима код наглог прекида узимања дрога - објашњава др Бартлет.

Ово истраживање је у супротности са студијом коју су спровели истраживачи с Универзитета у Единбургу пре две године. У тој студији се наводи да зависност од шећера није биохемијска, већ психолошка зависност слична коцкању.

Научници ,који су израдили студију и објавили је у Неуросциенце анд Биобехавиорал Ревиеwс, кажу да нису могли да пронађу ниједан доказ да људи могу да буду зависни од било које супстанце у храни.

Доктор Џон Мензес, истраживач из Центра за интегративну психологију Единбуршког универзитета, каже:

- Људи траже рационално објашњење за своју прекомерну тежину и најлакше је за то оптужити храну.

Нутриционисти, с друге стране, саветују да је узимање протеина један од начина да "преварите" жељу за слаткишима. Храна богата протеинима спорије се вари, чинећи вас дуже ситима. Протеини не утичу на брзо повећање шећера у крви, као што то чине угљени хидрати и шећери. Када бирате протеине, бирајте здраве - махунарке, орашасте плодове, јаја, јогурт с малим процентом масти. И намирнице богате влакнима чине да се дуже осећате сити. Таква храна даје вам више енергије и не подиже ниво шећера у крви, тако да не осећате глад убрзо након што сте јели. Влакна, додатно, чувају од срчаних болести и неких типова рака.

Чињенице о шећеру

* Препоручена дневна доза шећера, према Америчком удружењу за срчане болести, износи шест супених кашика дневно за жене и девет за мушкарце.

* Већина људи унесе максимално дозвољену дозу шећера - већ за доручак!

* Половина Американаца попије најмање једно газирано пиће дневно.

* Ко пије једно газирано пиће дневно, годишње само на тај начин унесе 25 килограма шећера.

* Просечна одрасла особа унесе у просеку 22 кашике шећера дневно, тинејџери и више - 34 супене кашике!

* Прекомерно уношење шећера повезује се с настанком многих болести - срчаних обољења, хипертензије, рака, депресије, дијабетеса типа 2

* 67 одсто шећера потиче из хране, а 33 одсто из напитака

* Шећер се налази и у намирницама у којима то не очекујете - у кечапу, крекерима, јогурту, путеру од кикирикија

Утицај шећера на организам

* МОЗАК. Шећер утиче на хемијске процесе у мозгу. Исхрана богата индустријским шећером повећава ризик од депресије за 58 одсто.

* КОЖА. Прекомерно уношење шећера узрокује старење коже и настанак бора.

* ГЕНИТАЛНИ ОРГАНИ. Превише шећера погоршава циркулацију, што повећава ризик од еректилне дисфункције код мушкараца и смањује либидо код жена.

* СРЦЕ. Шећер изазива запаљење у срчаним артеријама и тако их облаже и задебљава повећавајући ризик од настанка инфаркта.

* БУБРЕЗИ. Велике количине шећера у телу оптерећују бубреге као главне филтере. Дијабетес је једна од последица ослабљеног рада бубрега.

* ЗГЛОБОВИ. "Предозирање" шећером изазива повећане нивое цитокина у циркулацији, што може да погорша артритис

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар