Изборна очекивања политичких лидера

Политичари у Србији су након изласка на биралишта коментарисали изборни процес и изразили своја очекивања од данашњих ванредних парламентарних и редовних покрајинских и локалних избора.

Србија 24.04.2016 | 20:20
Изборна очекивања политичких лидера

Председник Србије Томислав Николић изјавио је, након што је гласао, да жели да Србија настави да иде напред и корача путем којим већ неколико година иде, а који је сигурно једини и прави.

Николић је, у изјави новинарима, рекао да очекује да данашњи дан избора буде празник демократије у Србији, као и да све протекне у најбољем могућем реду.

Истакао је да жели и да политичке страсти испољаване до четвртка данас утихну, јер је потребно да се омогући грађанима Србије да искажу своју вољу и да већина одлучи шта жели у наредне четири године.

"Искрено желим да Србија настави да иде напред, путем којим већ неколико година иде и који је сигурно једини и прави, као и који може да донесе много бољег не само нама, већ генерацијама које долазе, а на које до сада очигледно нико није мислио", нагласио је председник, који је на биралиште дошао у пратњи супруге Драгице.

Николић је пожелео успех свима који учествују у изборној трци и посебно истакао: "Желим успех СНС-у".

Председник СНС-а и техничке владе Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија, уколико владајућа коалиција добије већину на изборима, наставити пут европских интеграција и приближавање европском животном стандарду.

Вучић је, након што је гласао на Новом Београду, а одговарајући на питање новинара којих пет одлука ће прво донети ако победи, рекао да најпре мора да се утврди стратешки пут Србије, који мора да буде кристално јасан, и поновио да у вези са тим неће правити компромисе.

Како је додао, остају четврта и пета ревизија споразума с Међународним монетарним фондом, али успех у томе није питање захтева ММФ-а, већ наших тешких задатака и послова.

"Даћу све од себе да прођемо четврту и пету ревизију, јер ће то значити побољшање животног стандарда", рекао је Вучић.

Додао је да је потребно решити проблеме јавних предузећа, предузећа у реструктурирању, проблеме у јавној администрацији, али и наставити борбу против корупције и криминала.

На питање уколико добије мандат на чему ће градити однос са Хрватском, Вучић је одговорио да није тешко видети да ти односи нису савршени, али да не жели да учествује у играма окривљавања.

"Наше је да покушамо да имамо најбољи могући однос. У кампањи то нисам желео ни на који начин да користим за стицање политичких поена, то сам препустио неодговорним лидерима и политичким опцијама", рекао је Вучић.

Поручио је да Србија жели добре односе и да се нада да је то могуће очекивати и са друге стране.

Србија ће, истакао је, истовремено са европским интеграцијама наставити да поштује традиционалне везе са Русијом, Кином и осталим земљама и поручио да Србији предстоје добре године.

"Ако не добијемо, честитаћемо противницима и нећемо тражити никакве изговоре и алиби", рекао је Вучић.

Захвалио је грађанима на пожртвованости и што су у значајној мери изашли на изборе и додао да, кад је реч о владајућој коалицији и странци коју предводи, кампања никада није била чистија.

"Поштено смо се борили и очекујем неизвесну борбу, тешку до последњег гласа, али и да ће људи изабрати будућност", рекао је Вучић.

Лидер СПС-а Ивица Дачић изразио је, након гласања, очекивање да ће данашњи избори протећи у демократској и фер атмосфери, те нагласио да резултате треба сачекати и без еуфорије након тога одлучити како даље.

Дачић је у изјави новинарима изразио наду да неће бити неких инцидената који ће покварити утисак о изборима.

"Избори су дан када је свачији глас једнак, када у правом смислу те речи сваки човек има исто право да одреди ко ће бити у највишем законодавном телу Србије. На такав начин људи одређују и своју судбину у наредном периоду", поручио је Дачић.

Лидер социјалиста је рекао да верује да су грађани гласали за интерес своје породице, обичног човека, а то значи, како је додао, да је сигуран да ће листа СПС-ЈС имати велики број гласова, јер су њена залагања пре свега залагања за обичног човека, за слободу, равноправност, што је у актуелним временима дивљег капитализма заборављено.

"Очекујем добар резултат, да имамо више од пола милиона гласова, колико смо имали на прошлим изборима. Очекујемо да надмашимо тај резултат и остваримо наш најбољи резултат после 5. октобра 2000.", рекао је Дачић.

Нагласио је да о осталим стварима треба коментарисати после избора.

"До сада сам ћутао и чекао истраживања јавног мњења, сви истраживачи да покажу шта знају и видећемо колико и зашто су тако погађали", рекао је Дачић и поручио да се зна ко се најслађе смеје на крају.

"Сачекаћемо резултате избора и без икакве еуфорије, рационално проценити шта даље. Најважније за нас је да СПС-ЈС сваки потез који ће вући у наредном периоду вући само у интересу Србије, стабилности, развоја, јер земља мора да прескочи више степеница одједном да би сустигли остале који су за неколико деценија отишли далеко од нас. Очекујем да служимо народу и вратимо осмех Србији", рекао је Дачић.

Председник демократске странке и покрајинске владе у два мандата Бојан Пајтић изјавио је новинарима, после гласања, да је изборни дан од почетка обележен нерегуларностима, о којима је, додао је, ДС обавестио надлежне институције.

Према његовим речима, у Крушевцу и Врању ухваћени су бирачи који су убацивали већ попуњене гласачке листиће, а да је и у Дероњама и у Новом Саду било мањка гласачких листића.

"Све неправилности смо пријавили надлежним институцијама и пратићемо и сваку другу неправилност", рекао је Пајтић.

Оценио је да услови за изборе од почетка нису били фер и поштени, али да се ДС уместо бојкота определио да изађе на изборе због грађана који желе демократију и који заслужују да имају свој глас у парламенту.

Лидер СДС-а Борис Тадић истакао је данас, после гласања, да од избора очекује више демократије, додајући да Србија срља у понор ако се овако настави.

"Очекујем да буде више демократије, него пре и за време избора. Оно што највише угрожава Србију и њену економску будућност јесте недостатак демократије и недостатак демократских процедура", рекао је Тадић новинарима.

Изборни процес је, према његовим речима, протицао у катастрофалним околостима, како медијским тако и финансијски катастрофалним околностима.

"Био сам јуче у Обреновцу и тамо сам видео 80 припадника навијачких група који прете опозиционим странкама да не смеју да лепе плакате на за то одређена места, што сведочи о карактеру ове власти", рекао је Тадић.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да очекује солидан резултат коалиције ДСС-Двери и улазак у парламент.

"Видећемо да ли ће избори бити регуларни, ако регуларности буде, очекујемо добар резултат", рекла је Рашковић Ивић након што је гласала у Београду.

Навела је да је врло важно да грађани изађу на изборе, како би спречили да у Србији "зацари" једнопартијски систем, као и да би се чуо глас против НАТО-а, уласка Србије у ЕУ, као и глас за уређену и слободну земљу.

Рашковић Ивић је навела да је коалиција ДСС-Двери све време водила позитивну кампању, за разлику од СНС-а, који је, каже, водио "ружну кампању".

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ изјавио је данас да су избори врло важни за Србију и да српски радикали са оптимизмом очекују изборне резултате.

Шешељ је новинарима након што је гласао рекао да би радикали желели да сами освоје више од 50 одсто, али да је то мало вероватно.

Циљ је свакако, рекао је, да СРС освоји најмање 84 посланичка мандата, да нико без те странке не може да мења Устав Србије.

"Највећа опасност која нам прети у наредном периоду је промена Устава по налогу западних сила", рекао је Шешељ.

Председник СРС-а је истакао да може да уђе у коалицију само са оним странкама које се одрекну ЕУ и одлуче за интеграцију са Русијом, што је, каже, више пута у кампањи понудио Александру Вучићу.

Није искључио коалицију са листом око СНС-а.

"Можемо сарађивати, подржаћемо га, можемо коалицију правити", рекао је Шешељ.

Додао је и да ће у опозив председника Томислава Николића кренути ако буде имао довољно посланичких мандата за такву иницијативу.

Лидер покрета "Доста је било" Саша Радуловић очекује добар изборни резултат и улазак у парламент где ће се, како каже, борити за доношење закона који ће уредити систем.

"Наш систем је урушен, а посао парламента је да препозна све те проблеме и донесе одговарајуће законе како би уредили систем. Србији је потребан систем, не вођа, јасна и једнака правила за све", рекао је Радуловић.

Радуловић је, након гласања на бирачком месту у Цераку, нагласио да парламент треба да се бави суштинским питањима која су важна за грађане Србије, да престану беспотребна и мучна препуцавања.

"Треба да се заиста бавимо питањима која значе живот за грађане. Много тога зависи од политике, цео систем зависи од политике", рекао је Радуловић.

Лидер покрета "Доста је било" очекује да ће након избора бити трећа политичка снага у Србији.

Радуловић се захвалио свим грађанима који су изашли на изборе по великој киши, и додао да да је важно да на изборе изађу и они који не подржавају никога.

"Добро је да људи изађу на изборе, па ако ништа да прецртају листић да би се регистровало и видело како се грађани осећају", рекао је Радуловић.

Говорећи о листи покрета "Доста је било", Радуловић је рекао да су на њој углавном људи који пре нису били у политици.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар