Србија: До 10 сати гласало 8,85% бирача

У Србији се данас одржавају ванредни парламентарни и редовни покрајински и локални избори. Право гласа има 6.739.441 грађанин који ће се изјашњавати на 8.378 бирачких места, од којих је 90 на Косову, 29 у затворима, а 38 у иностранству. Бирачка места отворена су у 7 сати, а грађани ће моћи да гласају до 20 часова.

Србија 24.04.2016 | 11:59
Србија: До 10 сати гласало 8,85% бирача

13.02 - Инцидент у Краљеву: Пронађена три листића код једног гласача

На бирачком месту у Конареву код Кралева код једног гласача пронађена су три попуњена листића. Како нам је речено из Градске изборне комисије у Краљеву, гласање на овом месту није прекинуто јер је наводноу питању људски фактор.

- Један бирач је имао два листића за републичке изборе, и један за локалне. Он је грешком добио два листића за парламентарне изборе јер су се залепили. Међутим, он их је попунио и оба је покушао да убаци у кутију. Комисија је то уочила и тај листић склонила са стране као неупотребљен. Све је то унесено у записник и гласање је настављено - рекао је Иван Петровић, председник Градске изборне комисије.

13.00 - Палмина странка демантује: Јединствена Србија није учестовала у инциденту у школи

Градски одбор Јединствене Србије у Врању демантовао је гласине да је ова странка актер инцидента на бирачком месту 24 у Основној школи “Доситеј Обрадовић”,где је због покушаја изборне крађе обустављено гласање.

- Јединствена Србија ни на који начин није учествовала у инцидент у Основној школи “Доситеј Обрадовић”. Активиста који се помиње и оптужује да је у гласачку кутију покушао да убаци већ заокружени листић није члан Јединствене Србије. Овакве гнусне лажи скројили су они којима је Јединствена Србија трн у оку. Убеђени смо да лажи неће утицати на регуларност избора,за шта се залаже и чему тежи Једибствена Србија - наводи се у саопштењу Градског одбора.

12.58 - Славица Ђукић Дејановић гласала прва у Крагујевцу

У Крагујевцу прва од кандидата гласала је професорка Славица Ђукић Дејановић. Она је гласала на бирачком месту 49 у предшколској установи Нада Наумовић.

12.57 - Гласао Бојан Пајтић, син убацио листиће у гласачке кутије

Председник Демократске странке и председник покрајинске владе у предходна два мандата Бојан Пајтић гласао је данас у 11 сати на бирачком месту 177 у Улици Народних хероја број 5 у Новом Саду. Пајтић је на биралиште дошао са супругом Весном и сином коме је и дао своје попуњене гласачке листиће да их убаци у гласачке кутије.

12.40 - ЦРТА: Озбиљне неправилности на два одсто бирачких места, гласало 9,4 одсто грађана

Посматрачка мисија ЦРТА је данас саопштила да је до 10 часова на парламентарним изборима у Србији гласало укупно 9,4 одсто грађана уписаних у бирачки списак, и да гласања протиче без већих проблема.

Шеф посматрачке мисије ЦРТА "Градјани на стражи", Раша Недељков рекао је на конференцији за новинаре у Медија центар да су на два посто бирачких места забележене озбиљне нерегуларности током гласања и то првенствено на истоку Србије и у Војводини. 

12.25 - Инцидент у Панчеву: Жена стајала код бирачког места и евидентирала ко је гласао

Жена је стајала на 50 метара од бирачког места и евидентирала ко је гласао на посебном списку од стотинак људи, саопштио је данас Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА).

12.18 - Гласао премијер Александар Вучић

Премијер и председник Српске напредне странке Александар Вучић гласао је данас око поднева на Новом Београду. Вучић је на бирачко место 27 у Булевару Михајла Пупина 117 дошао са ћерком.

12.16 - Гласао Борко Стефановић

Лидер Левице Србије Борко Стефановић гласао је данас у 11.30 у Новом Саду на бирачком месту број 104 у улици Народног фронта 71.

12.10 - Лидер покрета Доста је било гласао у вртићу "Церак"

Председник покрета Доста је било Саша Радуловић гласао је данас на бирачком месту у вртићу "Церак" у Београду.

12.06 - ОЕБС: До 10 сати на Косову гласало 7.4 одсто уписаних гласача

Мисија Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) је саопштила да је до 10 часова на свим бирачким местима на Косову за парламентарне изборе у Србији гласало 7.925 гласача, односно 7,4 одсто укупног броја уписаних гласача.

12.03 - На неким бирачким местима нису радили читачи за отисак прста

На неким бирачким местима у Шапцу било је проблема с батеријама за електронске читаче и недостајали су јастучићи за отисак прста неписмених бирача, али су ти недостатци отклоњени.

12.02 - У Шапцу велика излазност бирача

По подацима Градске изборне комисије, у Шапцу је до 10 часова на биралишта изашло око 10 одсто грађана, а у неким селима гласало је већ више од 20 одсто бирача.

12.00 - Информације о неправилностима након 20 сати

Редакција "Блица" добила је информације да на још неким бирачким местима постоје неправилности, да активисти спречавају људе да гласају и мењају листиће. "Блиц" ће више информација о свим инцидентима који су се догодили током дана, као и саопштења странака објавити након 20 сати када се заврши изборна тишина.

11.57 - Гласао председник Нове странке Зоран Живковић

Председник Нове странке Зоран Живковић гласао је данас на бирачком месту на Стоматолошком факултету у Београду. Он је на гласање дошао са супругом Бисерком и децом.

11.55 - Грађани Србије у Хрватској гласају у Вуковарум, до сад гласале 22 особе

Једино бирацко место у Хрватској за превремене парламентарне изборе у Србији отворено је јутрос у Генералном конзулату Србије у Вуковару. На том бирачком месту у бирачки списак уписано је 193 грађана Србије од којих је од јутос гласало 22 бирача.

У Загребу и Ријеци нису стекли услови за отварање бирацких места, јер се у тим дипломатско конзуларним представништвима није пријавио довољан број грађана, односно најмање 100 који би желели да гласају.

11.51 - Гласао и Бајатовић

Кандидат за покрајинског премијера Социјалистичке партије Србије, Душан Бајатовић изјавио је данас на гласачком месту на Новом насељу у Новом Саду.

11.50 - Сулејман Угљанин гласао у Новом Пазару

Председник Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин гласао је јутрос у девет сати на бирачком месту 87, у Основној школи “Десанка Максимовић” у Новом Пазару. Угљанин је на гласање дошао са супругом.

11.47 - Палма испоштовао традицију: На гласање дошао са супругом, мајком, синовима и унучићима

Лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма гласао око 10 сати у Кончареву код Јагодине са супругом, мајком, двојицом синова, снајама и петоро унучића. Дванаесторо Марковића живе у Кончареву и традиционално заједно гласају, а поносном деди Палми увек у томе помажу најмлађи чланови.

11.43 - Зукорлић гласао у Новом Пазару

Носилац листе Бошњачке демократске заједнице (БДЗ) Санџака Муамер Зукорлић гласао је данас у 10.30 на бирачком месту 73 у Основној школи “Јован Јовановић Змај” у Новом Пазару. Он се на гласању појавио са супругом Умејом и ћерком Неџмом.

11.40 - Вејдер обавио своју грађанску дужност

Ако је веровати фотографијама које круже друштвеним мрежама, на гласање на Вождовцу дошао је и Дарт Вејдер.

11.30 - Дојава о бомби на бирачком месту на Вождовцу

На бирачком месту 81 на Вождовцу данас око 10 сати дојављено је да је подметнута бомба. 

11.13 - РИК: Бирачко место у ОШ "Доситеј Обрадовић" у Врању је затворено и избори ће тамо бити поновљени

Како јавља репортер "Блица", новинари и сниматељи неколико медијских кућа били су избачени из бирачког места број 3 на Врачару. Они су се на ово жалили у РИК-у где им је речено да немају никакву инфрмацију о томе.

РИК је потврдио да је од свих нерегуларностима о којима се прича тачна само она у ОШ "Доситеј Обрадовић" у Врању. РИК је потврдио да је један активиста Јединствене Србије покушао да замени бирачки листић. Ово бирачко место је затворено, избори ће бити поновљени, а полиција је обавештена о инциденту.

Такође, на бирачком месту 35 у Техничкој школи у Врању гласање је почело са закашњењем од 20 минута,Председник бирачке комисије Миша Павловић рекао је да је до закашњења дошло због тога што на време није дошао домар.

11.05 -РИК: Први резултати

До 20 сати у Централној Србији гласало 8.50%, Војводини је гласало 9,82 %, у Београду 8,34 %, саопштио је РИК. Од уписаних бирача у Републици Србији гласало је 8,85%.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић је рекао да је на претходним изборима до 10 сати гласало 9,06 одсто, а да је коначна излазност била 53,09 одсто.

11.03 - РИК о току гласања: Бирач покушао да замени листић

У ОШ "Доситеј Обрадовић" ухваћен је активиста Јединствене Србије који је иза паравана покушао да замени листић.

11.00 - ПИК: У Војводини до 10 сати гласало 12,22 одсто бирача

У Војводини је на покрајинским изборима до 10 сати гласало 12,22 одсто бирача, речено је новинарима у Покрајинској изборној комисији (ПИК) у Новом Саду.Највећи одзив је за сада у општини Опово где је већ гласало 19,8 одсто бирача, и у општини Тител - 19,7 одсто, док је у Новом Саду гласало 5,6 одсто.

"Излазност у Војводини од 12,22 одсто нешто је боља него на претходним покрајинским изборима", казала је Јелена Злојутро из ПИК-а.

10.58 - Николић гласао у присуству бројних медија

Председник Србије Томислав Николић гласао је данас, нешто пре 11 часова, на бирачком месту у Основној школи „Краљ Александар Први“. Председник Николић на бирачко место дошао је у пратњи супруге Драгице, а свој глас у гласачку кутију је убацио у присуству великог броја представника медија.

10.55 - Инцидент на бирачком месту у Руми, реаговала полиција

У Руми је на једном бирачком месту реаговала полиција због проблематичног понашања унутар бирачког места, јавља РТВ.

Проблем је отклоњен, а гласање није прекинуто.

10.55 - Лоша организација и нестанак струје довели до кашњења у Новом Саду

Неколико бирачких места од укупно 197 у Новом Саду није отворено на време, тако да ће тамо грађани моћи да гласају дуже него остали. Како сазнајемо на терену, до кашњења је дошло због лоше организације чланова бирачких одбора уз оправдање да имају велики број гласачких листића. На једном изборном месту дошло је до кашњења од сат времена због нестанка струје.

10.53 - Зоран Бабић гласао са ћеркицом

Члан представништва СНС Зоран Бабић гласао је данас у Врњачкој Бањи. Бабић се у друштву своје ћерке појавио у 7.30 сати на бирачком месту број 10, зграда "Борјака" у Врњачкој Бањи у улици Жике Ваљаревића број 1.

10.50 - Расим Љајић гласао у Новом Пазару

Лидер СДП Расим Љајић гласао је пре подне на бирачком месту бр. 82 у новопазарском насељу Хаџет.

10.45 - Гласала Зорана Михајловић

Министарка градјевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и функционерка Српске напредне странке Зорана Михајловић гласала је данас на бирачком месту у београдском насељу Дедиње.

Михајловић је на гласање дошла са супругом Владимиром Атанцаковићем и сином.

10.43 - У Новом Пазару гласало 8,45, у Тутину 6,6, у Сјеници 7,2 одсто

До 10 часова у Новом Пазару је гласало 8,45 одсто уписаних бирача, у Тутину 6,6 одсто, а у Сјеници 7,2 одсто, речено је Радију Сто плус у изборним комисијама у тим местима. У Рашки још нису направили пресек стања, а прве податке о одзиву гласача имаће око поднева. Приликом отварања гласачким места било је мањих техничких проблема, али гласање у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Рашки протиче без икаквих потешкоћа.

10.41 - Гласала носилац листе Заветници Милица Ђурђевић

Носилац изборне листе "За слободну Србију - Заветници" Милица Ђурђевић гласала је данас око 9.30 сати на бирачком месту 34 Шумице.

10.40 - Гласао министар Александар Антић

Министар рударства и енергетике и заменик председника СПС Александар Антић гласао је данас у 9.30 на Звездари у Београду.

10.30 - Неправилности у Врању, Новом Саду и Крушевцу

Редакција "Блица" добила је информацију да постоје одређене неправилности на бирачким местима у Врању, Новом Саду и Крушевцу, међутим званичне потврде за то још нема.

10.27 - Гласала председница ДСС Санда Рашковић Ивић

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић гласала је данас око 10 часова на бирачком месту у општини Палилула. Она је гласала на гласачком месту у просторијама Скупштине града у улици 27. марта у Београду. Председница ДСС дошла је на гласање са супругом Александром Ивићем и сином.

10.25 - Тадић гласао на Старом граду

Лидер СДС Борис Тадић гласао је данас нешто после 10 часова. Он је свој глас предао на општини Стари град, на изборном месту 34.

10.22 - Шешељ гласао у друштву супруге и сина

Председник Српске радикалне странке Војислав Шешељ гласао је јутрос у 10 сати на свом бирачком месту 96 у Основној школи Светислав Голубовић Митраљета у Батајници. Шешељ је своју градјанску дужност обавио у друштву супруге и сина.

10.20 - Неправилности у Суботици: Бирачи убацивали папириће у погрешне кутије

У Суботици забележене неправилнсоти, јавља РТС. Према сазнањима јавног сервиса гласачи убацивали листиће у погрешне кутије због сличности боје републичких изборних листића са онима за покрајинске изборе. Тренутно се чека одлука градске изборне комисје, јавља РТС. У Градској изборној комисији у Суботици потврђено да је један гласачки листић на бирачком месту Пешчара изнет, али ће се то утврдити тек по затварању бирачког места.

10.15 - ЦеСИД: Излазност приближна оној из 2014. године

Програмски директор ЦеСИД-а Ђорђе Вуковић каже да је излазност до 9 сати приближна оној која је забележена на изборима 2014. године, такође до девет сати, а која је била 5,3 одсто.

Вуковић је навео да ће Цесид у 17 часова моћи да представи финалне пројекције.

10.10 - Излазност до 9 сати

ЦеСИД је саопштио прве резултате излазности на изборе:

Република Србија - 5,2%

Централна Србија - 5,1%

Београд - 4.2%

Војводина - 6.6%

Према подацима ЦеСИД-а до 9 сати је на изборима гласало 5,2 одсто уписаних бирача. Београђани данас изгледа не журе на изборе. 

Резултати су добијени на основу 800 бирачких места на територији Србије, што је 10 одсто од укупног броја бирачких места.

10.06 - У Краљеву отворено свих 129 гласачких места

"Сва бирачка места су отворена, неколицина са закашњењем од десетак минута због пребројавања гласачких листића, за колико ће на овим местима бити продужено гласање", казао је Иван Петровић, председник Градске изборне комисије.

10.05 - 50 дана кампање

Иза странака и грађана је око 50 дана изборне кампање.

10.00 - Предизборна тишина - шта је све забрањено

Предизборна тишина, која је почела у четвртак у поноћ, трајаће до затварања бирачких места, вечерас у 20 часова, а током та три дана учесници у изборној кампањи не могу путем медија слати политичке поруке и објављивати своје програме. 

9.50 - Гласање у току у Црној Гори

У Конзулату Србије у Херцег Новом јутрос је почело гласање за парламентарне изборе у Србији, потврдио је Срни Конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.

"Први бирач је већ био и обавио своје грађанско право. Успостављен је изборни процес и избори теку у складу са законом и устаљеном изборном процедуром", рекао је Дојчиновић.

9.48 - У општини Пирот уписано 49.126 гласача

У све четири општине Пиротског округа бирачка места јутрос су отворена на време и избори се одвијају без проблема, речено је у општинским изборним комисијама.

9.46 - Гласао министар за рад Александар Вулин

Лидер Покрета социјалиста и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин гласао је данас у Основној школи Бранко Цхопић на Видиковачком венцу. Вулин је на гласање дошао са супругом Наташом и сином.

9.43 - РИК и ГИК: Нема неправилности ни у Војводини, РТВ: Бирачка места нису отворена на време

- Сва бирачка места у Војводини отворена су на време у свим окрузима уз мале техничке проблеме које смо решили у ходу, тако да се гласање за сада неометано обавља на свим бирачким местима -изјавила је чланица Покрајинске изборне комисије (ПИК) Јелена Злојутро.

Једна грађанка казала је агенцији Бета да није на време отворено бирачко место на којем она гласа, јер је недостајао известан број листића. Радио-телевизија Војводине је јавила да два бирачка места у Сомбору нису отворена на време.

9.30 - Гласао лидер ЛДП Чедомир Јовановић

Председник Либерално демократске партије Србије Чедомир Јовановић гласао је данас у 9 сати на бирачком месту Ушће у Булевару Зорана Ђинђића у Београду. Јовановић је на изборе дошао са супругом.

9.20 - Гласао Жељко Сертић

Министар привреде Жељко Сертић гласао је данас у 9 сати на бирачком месту на Миљаковцу у Београду.

9.17 - РИК: Избори протичу у најбољем реду

Гласање на ванредним парламентарним избоирма протиче у најбољем реду, у складу са законима Србије и свим демократским и медјународним стандардима, речено је на првој конференцији за новинаре Републичке изборне комисије (РИК) од отварања бирачких места.

Председник РИК Ненад Ђурђевић рекао је да до сада није направљена ниједна неправилност и да ће РИК са првим резултатима излазности до 10 сати изаћи на конференцији за новинаре у 11 часова.

9.16 - Гласао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић

Члан председништва Српске напредне странке и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић гласао је данас у 8 сати на бирачком месту 189. у Улици Богдана Гарабантина у Новм Саду. Вучевић је на бирачко место дошао са супругом Мајом.

9.15 - Гласао председник СНП Ненад Поповић

Председник Српске народне партије Ненад Поповић гласао је данас у 9 сати на бирачком месту у Привредној комори Србије у Београду.

9.13 - Министарка Јоксимовић гласала у ОШ "Бора Станковић"

Министарка задужена за европске интеграције и функционер СНС Јадранка Јоксимовић гласала је данас у 9 сати у Основној школи Бора Станковић у Београду.

9.07 - Неколико бирачких места у Нишу отворено са закашњењем због лоше организације

Сва бирачка места у Нишу јутрос су отворена, али је на мањем броју места због организационих проблема било кашњења, те ће та бирачка места бити отворена дуже него остала, изјавила је агенцији Бета председница Градске изборне комисије Јелена Жарић Ковачевић. Она је додала да је до проблема дошло јер се "поједини бирачки одбори нису најбоље снашли са организацијом биралишта и великим бројем гласачких листића."

9.04 - РИК нашла замену за бирачко место у изгорелој школи

ОШ "Иво Лола Рибар" у селу Бегаљица у општини Гроцка, која је изгорела синоћ, требало је да буде бирачко место број два и Републичка изборна комисија нашла је просторију која се налази 20 метара од те школе, где бити одржано гласање за бираче са тог бирачког места, изјавио је јутрос председник РИК Дејан Ђурђевић. Опширније прочитајате ОВДЕ.

9.00 - У Шумадији гласање на 35 бирачких места

У седам шумадијских општина јутрос почело је гласање на 357 бирачких места. У свим општинама у Шумадији истовремено се гласа за посланике и одборнике, сем у Аранђеловцу где се одржавају само ванредни парламентарни избори. У свих седам општина у Шумадији је уписано 255.466 бирача.

8.58 - Дачић гласао на гласачком месту 37

Лидер Социјалистичке партије Србије (СПС) Ивица Дачић гласао је данас, нешто после 8.30 часова. Он је свој глас, уз присутво великог броја представника медија, предао на гласачком месту 37 где је дошао у пратњи супруге Сање и сина.

8.45 - Шабовић: Сви и центри и огранци на КиМ отворени на време

"Није било никаквих неправилности. Сви центри и огранци за сакупљање гласова отворени су на време. Све тече по плану и добро", рекао је Сеад Шабовић, портпарол ОЕБС-а. Процес се одвија на 21 локацији у оквиру којих је лоцирано 90 јединица, додао је он.

8.40 - Ђурђевић: Избори до сада протичу без неправилности

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Дејан Ђурђевић изјавио је јутрос да гласање на свим бирачким местима у Србији протиче регуларно и да до сада РИК-у нису пријављене неправилности. 

8.10 - Гласао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић

Министар унутрашњих послова и потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић гласао је данас на бирачком месту у Основној школи "Борислав Пекић" на Бежанијској коси у Београду. Стефановић је дошао на гласање са супругом Аном Стефановић.

8.06 - Селаковић гласао у 8 сати у Београду

Министар правде и функционер Српске напредне странке Никола Селаковић гласао је данас у 8 сати на бирачком месту 63, у Сазановој улици у Београду.

8.00 - Гласала Маја Гојковић

Председница Скупштине Србије Маја Гојовић гласала је у Новом Саду.

7.58 - Гласао Никола Никодијевић

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић гласао је на бирачком месту у Националној служби за запошљавнање, Гундулићев венац 23-25.

7.53 - Весић гласао у Трећој београдској гимназији

Градски менаџер Горан Весић гласао је јутрос у 7.30 на бирачком месту у Трећој београдској гимназији.

7.52 - Напредњаци први на биралиштима

Одмах по отварању бирачких места лидери странака и кандидати за посланике гласали су на својим бирачким местима. Међу прваима су били лидери Српске напредне странке.

Члан Председништва Српске напредне странке и први на листи СНС "Александар Вучић - Србија побеђује" у Раковици, Милосав Миличковић гласао је у 7.30 на бирачком месту број 70 у насељу Љубиша Јеленковић бр. 61 у Реснику.

7.50 - Погледајте обавештање РИК о правилима гласања

7.40 - Гласање особа са инвалидитетом

Напомиње се да бирачи који нису у могућности да дођу на бирачко место, могу да гласају уколико до 11 часова на дан избора о томе обавесте бирачки одбор.

Бирачи са инвалидитетом могу да на бирачко место дођу уз помоћ пса водича, као и да уместо личног потписивања, користе печат са потписом, односно личним подацима.

7.37 - Павићевић: Очекујем нормалан изборни дан

Официр за везу Владе Србије у Приштини Дејан Павићевић изјавио је данас у Косовској Митровици да очекује уобичајен изборни процес и изборни дан на Косову и Метохији. Он је рекао да "очекује један нормалан изборни дан и изборни процес и излазност на коју смо навикли".

7.35 - Право гласа на Косову има 106.094 бирача

У 07 сати почело је гласање на 11 бирачких места у Косовској Митровици. На сваком бирачком месту налазе се по три члана бирачког одбора који су данас ту испред ОЕБС-а, а које је именовала Републичка изборна комиција испред странака учесница избора. ОЕБС је у пратњи косовске полиције рано јутрос доставио бирачки материјал на 90 бирачких места колико је укупно отворено на територији КиМ.

7.30 -Правила на изборним местима

Бирач може да гласа само под условом да на бирачко место понесе важећу личну карту, пасош или возачку дозволу на чијем обрасцу је наведен јединствени матични број грађана. Бирач може гласати само једанпут, а то ће бити контролисано специјалним спрејевима и УВ лампама. На бирачком месту је забрањено коришћење пејџера, мобилних телефона и других средстава веза и комуникација, а ако се у току гласања наруше правила, бирачки одбор се распушта, а гласање на том бирачком месту се понавља.

7.25 - Како изгледају гласачки листићи?

Гласачки листићи за парламентарне изборе су ледсиве боје, а контролни листић за проверу исправности гласачке кутије прљаворозе, док ће, када су у питању покрајински избори, листићи бити светлозелене боје, а контролни листић у боји слонове кости.

Гласачки листић садржи редни број који се ставља испред назива изборне листе, називе изборних листа, према редоследу утврђеном на збирној листи, са личним именом првог кандидата са листе и напомену да се гласа само за једну изборну листу, заокруживањем редног броја испред назива те листе.

7.23 - Први у реду: Гласао градоначелник Београда Синиша Мали

Градоначелник Београда Синиша Мали гласао је данас на бирачком месту у Београдској пословној школи на Звездари. Мали је био први гласач на том бирачком месту.

7.20 - Ђурић гласао у МЗ Цветни трг

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић гласао је јутрос одмах по отварању гласачког места. Он је свој влас предао у Месној заједници Цветни трг, на бирачком месту број 11.

7.15 - На покрајинским изборима 15 листа, без већинског система

На данашњим изборима за Скупштину АП Војводине 15 изборних листа ће имати своје кандидате за 120 места у покрајинском парламенту, а у Покрајини по први пут неће бити примењен већински изборни систем, већ ће се посланици искључиво бирати по пропорционалном систему.

Покрајинска изборна комисија (ПИК) утврдила је да је коначан број бирача у Аутономној покрајини Војводини 1.729.437.

7.13 - Републичка и покрајинска изборна листа

7.10 - Гласање на 8.378 бирачких места

Грађани Србије право гласа могу да искористе на 8.378 бирачких места, од којих ће 29 бити унутар завода за извршење заводских санкција, 38 у иностранству, док ће избори на Косову и Метохији бити одржани на 90 бирачких места, која ће бити распоређена на 21 локацији.

7.05 - Отворена бирачка места, гласачи у редовима у Калуђерици

Бирачка места у целој Србији отворена су у 7 сати, а затварају у 20 сати, до када траје и предизборна тишина, током које странке не могу путем медија слати политичке поруке и објављивати своје програме. Свима који се у тренутку затварања бирачког места нађу на њему биће омогућено да гласају. У Калуђерици је велики број људи чекао у реду да гласа међу првима.

7.00 - Добродошли на блог уживо!

Грађани Србије данас бирају 11. сазив републичког парламента од увођења вишестраначја у Србији, као и нови сазив покрајинског парламента и највећег броја локалних самоуправа, будући да у свега 14 њих нема избора, јер мандати тамошњим скупштинама нису истекли.

На парламентарним изборима ће се за 250 места надметати 20 листа, на којима је укупно 3.270 кандидата, док се за 120 посланика у Скупштини Војводине надмеће 15 листа.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар