Srbija: Do 10 sati glasalo 8,85% birača

U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni i redovni pokrajinski i lokalni izbori. Pravo glasa ima 6.739.441 građanin koji će se izjašnjavati na 8.378 biračkih mesta, od kojih je 90 na Kosovu, 29 u zatvorima, a 38 u inostranstvu. Biračka mesta otvorena su u 7 sati, a građani će moći da glasaju do 20 časova.

Srbija 24.04.2016 | 11:59
Srbija: Do 10 sati glasalo 8,85% birača

13.02 - Incident u Kraljevu: Pronađena tri listića kod jednog glasača

Na biračkom mestu u Konarevu kod Kraleva kod jednog glasača pronađena su tri popunjena listića. Kako nam je rečeno iz Gradske izborne komisije u Kraljevu, glasanje na ovom mestu nije prekinuto jer je navodnou pitanju ljudski faktor.

- Jedan birač je imao dva listića za republičke izbore, i jedan za lokalne. On je greškom dobio dva listića za parlamentarne izbore jer su se zalepili. Međutim, on ih je popunio i oba je pokušao da ubaci u kutiju. Komisija je to uočila i taj listić sklonila sa strane kao neupotrebljen. Sve je to uneseno u zapisnik i glasanje je nastavljeno - rekao je Ivan Petrović, predsednik Gradske izborne komisije.

13.00 - Palmina stranka demantuje: Jedinstvena Srbija nije učestovala u incidentu u školi

Gradski odbor Jedinstvene Srbije u Vranju demantovao je glasine da je ova stranka akter incidenta na biračkom mestu 24 u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”,gde je zbog pokušaja izborne krađe obustavljeno glasanje.

- Jedinstvena Srbija ni na koji način nije učestvovala u incident u Osnovnoj školi “Dositej Obradović”. Aktivista koji se pominje i optužuje da je u glasačku kutiju pokušao da ubaci već zaokruženi listić nije član Jedinstvene Srbije. Ovakve gnusne laži skrojili su oni kojima je Jedinstvena Srbija trn u oku. Ubeđeni smo da laži neće uticati na regularnost izbora,za šta se zalaže i čemu teži Jedibstvena Srbija - navodi se u saopštenju Gradskog odbora.

12.58 - Slavica Đukić Dejanović glasala prva u Kragujevcu

U Kragujevcu prva od kandidata glasala je profesorka Slavica Đukić Dejanović. Ona je glasala na biračkom mestu 49 u predškolskoj ustanovi Nada Naumović.

12.57 - Glasao Bojan Pajtić, sin ubacio listiće u glasačke kutije

Predsednik Demokratske stranke i predsednik pokrajinske vlade u predhodna dva mandata Bojan Pajtić glasao je danas u 11 sati na biračkom mestu 177 u Ulici Narodnih heroja broj 5 u Novom Sadu. Pajtić je na biralište došao sa suprugom Vesnom i sinom kome je i dao svoje popunjene glasačke listiće da ih ubaci u glasačke kutije.

12.40 - CRTA: Ozbiljne nepravilnosti na dva odsto biračkih mesta, glasalo 9,4 odsto građana

Posmatračka misija CRTA je danas saopštila da je do 10 časova na parlamentarnim izborima u Srbiji glasalo ukupno 9,4 odsto građana upisanih u birački spisak, i da glasanja protiče bez većih problema.

Šef posmatračke misije CRTA "Gradjani na straži", Raša Nedeljkov rekao je na konferenciji za novinare u Medija centar da su na dva posto biračkih mesta zabeležene ozbiljne neregularnosti tokom glasanja i to prvenstveno na istoku Srbije i u Vojvodini. 

12.25 - Incident u Pančevu: Žena stajala kod biračkog mesta i evidentirala ko je glasao

Žena je stajala na 50 metara od biračkog mesta i evidentirala ko je glasao na posebnom spisku od stotinak ljudi, saopštio je danas Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

12.18 - Glasao premijer Aleksandar Vučić

Premijer i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić glasao je danas oko podneva na Novom Beogradu. Vučić je na biračko mesto 27 u Bulevaru Mihajla Pupina 117 došao sa ćerkom.

12.16 - Glasao Borko Stefanović

Lider Levice Srbije Borko Stefanović glasao je danas u 11.30 u Novom Sadu na biračkom mestu broj 104 u ulici Narodnog fronta 71.

12.10 - Lider pokreta Dosta je bilo glasao u vrtiću "Cerak"

Predsednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović glasao je danas na biračkom mestu u vrtiću "Cerak" u Beogradu.

12.06 - OEBS: Do 10 sati na Kosovu glasalo 7.4 odsto upisanih glasača

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je saopštila da je do 10 časova na svim biračkim mestima na Kosovu za parlamentarne izbore u Srbiji glasalo 7.925 glasača, odnosno 7,4 odsto ukupnog broja upisanih glasača.

12.03 - Na nekim biračkim mestima nisu radili čitači za otisak prsta

Na nekim biračkim mestima u Šapcu bilo je problema s baterijama za elektronske čitače i nedostajali su jastučići za otisak prsta nepismenih birača, ali su ti nedostatci otklonjeni.

12.02 - U Šapcu velika izlaznost birača

Po podacima Gradske izborne komisije, u Šapcu je do 10 časova na birališta izašlo oko 10 odsto građana, a u nekim selima glasalo je već više od 20 odsto birača.

12.00 - Informacije o nepravilnostima nakon 20 sati

Redakcija "Blica" dobila je informacije da na još nekim biračkim mestima postoje nepravilnosti, da aktivisti sprečavaju ljude da glasaju i menjaju listiće. "Blic" će više informacija o svim incidentima koji su se dogodili tokom dana, kao i saopštenja stranaka objaviti nakon 20 sati kada se završi izborna tišina.

11.57 - Glasao predsednik Nove stranke Zoran Živković

Predsednik Nove stranke Zoran Živković glasao je danas na biračkom mestu na Stomatološkom fakultetu u Beogradu. On je na glasanje došao sa suprugom Biserkom i decom.

11.55 - Građani Srbije u Hrvatskoj glasaju u Vukovarum, do sad glasale 22 osobe

Jedino biracko mesto u Hrvatskoj za prevremene parlamentarne izbore u Srbiji otvoreno je jutros u Generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru. Na tom biračkom mestu u birački spisak upisano je 193 građana Srbije od kojih je od jutos glasalo 22 birača.

U Zagrebu i Rijeci nisu stekli uslovi za otvaranje birackih mesta, jer se u tim diplomatsko konzularnim predstavništvima nije prijavio dovoljan broj građana, odnosno najmanje 100 koji bi želeli da glasaju.

11.51 - Glasao i Bajatović

Kandidat za pokrajinskog premijera Socijalističke partije Srbije, Dušan Bajatović izjavio je danas na glasačkom mestu na Novom naselju u Novom Sadu.

11.50 - Sulejman Ugljanin glasao u Novom Pazaru

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin glasao je jutros u devet sati na biračkom mestu 87, u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru. Ugljanin je na glasanje došao sa suprugom.

11.47 - Palma ispoštovao tradiciju: Na glasanje došao sa suprugom, majkom, sinovima i unučićima

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma glasao oko 10 sati u Končarevu kod Jagodine sa suprugom, majkom, dvojicom sinova, snajama i petoro unučića. Dvanaestoro Markovića žive u Končarevu i tradicionalno zajedno glasaju, a ponosnom dedi Palmi uvek u tome pomažu najmlađi članovi.

11.43 - Zukorlić glasao u Novom Pazaru

Nosilac liste Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Sandžaka Muamer Zukorlić glasao je danas u 10.30 na biračkom mestu 73 u Osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Pazaru. On se na glasanju pojavio sa suprugom Umejom i ćerkom Nedžmom.

11.40 - Vejder obavio svoju građansku dužnost

Ako je verovati fotografijama koje kruže društvenim mrežama, na glasanje na Voždovcu došao je i Dart Vejder.

11.30 - Dojava o bombi na biračkom mestu na Voždovcu

Na biračkom mestu 81 na Voždovcu danas oko 10 sati dojavljeno je da je podmetnuta bomba. 

11.13 - RIK: Biračko mesto u OŠ "Dositej Obradović" u Vranju je zatvoreno i izbori će tamo biti ponovljeni

Kako javlja reporter "Blica", novinari i snimatelji nekoliko medijskih kuća bili su izbačeni iz biračkog mesta broj 3 na Vračaru. Oni su se na ovo žalili u RIK-u gde im je rečeno da nemaju nikakvu infrmaciju o tome.

RIK je potvrdio da je od svih neregularnostima o kojima se priča tačna samo ona u OŠ "Dositej Obradović" u Vranju. RIK je potvrdio da je jedan aktivista Jedinstvene Srbije pokušao da zameni birački listić. Ovo biračko mesto je zatvoreno, izbori će biti ponovljeni, a policija je obaveštena o incidentu.

Takođe, na biračkom mestu 35 u Tehničkoj školi u Vranju glasanje je počelo sa zakašnjenjem od 20 minuta,Predsednik biračke komisije Miša Pavlović rekao je da je do zakašnjenja došlo zbog toga što na vreme nije došao domar.

11.05 -RIK: Prvi rezultati

Do 20 sati u Centralnoj Srbiji glasalo 8.50%, Vojvodini je glasalo 9,82 %, u Beogradu 8,34 %, saopštio je RIK. Od upisanih birača u Republici Srbiji glasalo je 8,85%.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević je rekao da je na prethodnim izborima do 10 sati glasalo 9,06 odsto, a da je konačna izlaznost bila 53,09 odsto.

11.03 - RIK o toku glasanja: Birač pokušao da zameni listić

U OŠ "Dositej Obradović" uhvaćen je aktivista Jedinstvene Srbije koji je iza paravana pokušao da zameni listić.

11.00 - PIK: U Vojvodini do 10 sati glasalo 12,22 odsto birača

U Vojvodini je na pokrajinskim izborima do 10 sati glasalo 12,22 odsto birača, rečeno je novinarima u Pokrajinskoj izbornoj komisiji (PIK) u Novom Sadu.Najveći odziv je za sada u opštini Opovo gde je već glasalo 19,8 odsto birača, i u opštini Titel - 19,7 odsto, dok je u Novom Sadu glasalo 5,6 odsto.

"Izlaznost u Vojvodini od 12,22 odsto nešto je bolja nego na prethodnim pokrajinskim izborima", kazala je Jelena Zlojutro iz PIK-a.

10.58 - Nikolić glasao u prisustvu brojnih medija

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić glasao je danas, nešto pre 11 časova, na biračkom mestu u Osnovnoj školi „Kralj Aleksandar Prvi“. Predsednik Nikolić na biračko mesto došao je u pratnji supruge Dragice, a svoj glas u glasačku kutiju je ubacio u prisustvu velikog broja predstavnika medija.

10.55 - Incident na biračkom mestu u Rumi, reagovala policija

U Rumi je na jednom biračkom mestu reagovala policija zbog problematičnog ponašanja unutar biračkog mesta, javlja RTV.

Problem je otklonjen, a glasanje nije prekinuto.

10.55 - Loša organizacija i nestanak struje doveli do kašnjenja u Novom Sadu

Nekoliko biračkih mesta od ukupno 197 u Novom Sadu nije otvoreno na vreme, tako da će tamo građani moći da glasaju duže nego ostali. Kako saznajemo na terenu, do kašnjenja je došlo zbog loše organizacije članova biračkih odbora uz opravdanje da imaju veliki broj glasačkih listića. Na jednom izbornom mestu došlo je do kašnjenja od sat vremena zbog nestanka struje.

10.53 - Zoran Babić glasao sa ćerkicom

Član predstavništva SNS Zoran Babić glasao je danas u Vrnjačkoj Banji. Babić se u društvu svoje ćerke pojavio u 7.30 sati na biračkom mestu broj 10, zgrada "Borjaka" u Vrnjačkoj Banji u ulici Žike Valjarevića broj 1.

10.50 - Rasim Ljajić glasao u Novom Pazaru

Lider SDP Rasim Ljajić glasao je pre podne na biračkom mestu br. 82 u novopazarskom naselju Hadžet.

10.45 - Glasala Zorana Mihajlović

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović glasala je danas na biračkom mestu u beogradskom naselju Dedinje.

Mihajlović je na glasanje došla sa suprugom Vladimirom Atancakovićem i sinom.

10.43 - U Novom Pazaru glasalo 8,45, u Tutinu 6,6, u Sjenici 7,2 odsto

Do 10 časova u Novom Pazaru je glasalo 8,45 odsto upisanih birača, u Tutinu 6,6 odsto, a u Sjenici 7,2 odsto, rečeno je Radiju Sto plus u izbornim komisijama u tim mestima. U Raški još nisu napravili presek stanja, a prve podatke o odzivu glasača imaće oko podneva. Prilikom otvaranja glasačkim mesta bilo je manjih tehničkih problema, ali glasanje u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Raški protiče bez ikakvih poteškoća.

10.41 - Glasala nosilac liste Zavetnici Milica Đurđević

Nosilac izborne liste "Za slobodnu Srbiju - Zavetnici" Milica Đurđević glasala je danas oko 9.30 sati na biračkom mestu 34 Šumice.

10.40 - Glasao ministar Aleksandar Antić

Ministar rudarstva i energetike i zamenik predsednika SPS Aleksandar Antić glasao je danas u 9.30 na Zvezdari u Beogradu.

10.30 - Nepravilnosti u Vranju, Novom Sadu i Kruševcu

Redakcija "Blica" dobila je informaciju da postoje određene nepravilnosti na biračkim mestima u Vranju, Novom Sadu i Kruševcu, međutim zvanične potvrde za to još nema.

10.27 - Glasala predsednica DSS Sanda Rašković Ivić

Predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić glasala je danas oko 10 časova na biračkom mestu u opštini Palilula. Ona je glasala na glasačkom mestu u prostorijama Skupštine grada u ulici 27. marta u Beogradu. Predsednica DSS došla je na glasanje sa suprugom Aleksandrom Ivićem i sinom.

10.25 - Tadić glasao na Starom gradu

Lider SDS Boris Tadić glasao je danas nešto posle 10 časova. On je svoj glas predao na opštini Stari grad, na izbornom mestu 34.

10.22 - Šešelj glasao u društvu supruge i sina

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj glasao je jutros u 10 sati na svom biračkom mestu 96 u Osnovnoj školi Svetislav Golubović Mitraljeta u Batajnici. Šešelj je svoju gradjansku dužnost obavio u društvu supruge i sina.

10.20 - Nepravilnosti u Subotici: Birači ubacivali papiriće u pogrešne kutije

U Subotici zabeležene nepravilnsoti, javlja RTS. Prema saznanjima javnog servisa glasači ubacivali listiće u pogrešne kutije zbog sličnosti boje republičkih izbornih listića sa onima za pokrajinske izbore. Trenutno se čeka odluka gradske izborne komisje, javlja RTS. U Gradskoj izbornoj komisiji u Subotici potvrđeno da je jedan glasački listić na biračkom mestu Peščara iznet, ali će se to utvrditi tek po zatvaranju biračkog mesta.

10.15 - CeSID: Izlaznost približna onoj iz 2014. godine

Programski direktor CeSID-a Đorđe Vuković kaže da je izlaznost do 9 sati približna onoj koja je zabeležena na izborima 2014. godine, takođe do devet sati, a koja je bila 5,3 odsto.

Vuković je naveo da će Cesid u 17 časova moći da predstavi finalne projekcije.

10.10 - Izlaznost do 9 sati

CeSID je saopštio prve rezultate izlaznosti na izbore:

Republika Srbija - 5,2%

Centralna Srbija - 5,1%

Beograd - 4.2%

Vojvodina - 6.6%

Prema podacima CeSID-a do 9 sati je na izborima glasalo 5,2 odsto upisanih birača. Beograđani danas izgleda ne žure na izbore. 

Rezultati su dobijeni na osnovu 800 biračkih mesta na teritoriji Srbije, što je 10 odsto od ukupnog broja biračkih mesta.

10.06 - U Kraljevu otvoreno svih 129 glasačkih mesta

"Sva biračka mesta su otvorena, nekolicina sa zakašnjenjem od desetak minuta zbog prebrojavanja glasačkih listića, za koliko će na ovim mestima biti produženo glasanje", kazao je Ivan Petrović, predsednik Gradske izborne komisije.

10.05 - 50 dana kampanje

Iza stranaka i građana je oko 50 dana izborne kampanje.

10.00 - Predizborna tišina - šta je sve zabranjeno

Predizborna tišina, koja je počela u četvrtak u ponoć, trajaće do zatvaranja biračkih mesta, večeras u 20 časova, a tokom ta tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe. 

9.50 - Glasanje u toku u Crnoj Gori

U Konzulatu Srbije u Herceg Novom jutros je počelo glasanje za parlamentarne izbore u Srbiji, potvrdio je Srni Konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.

"Prvi birač je već bio i obavio svoje građansko pravo. Uspostavljen je izborni proces i izbori teku u skladu sa zakonom i ustaljenom izbornom procedurom", rekao je Dojčinović.

9.48 - U opštini Pirot upisano 49.126 glasača

U sve četiri opštine Pirotskog okruga biračka mesta jutros su otvorena na vreme i izbori se odvijaju bez problema, rečeno je u opštinskim izbornim komisijama.

9.46 - Glasao ministar za rad Aleksandar Vulin

Lider Pokreta socijalista i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin glasao je danas u Osnovnoj školi Branko Chopić na Vidikovačkom vencu. Vulin je na glasanje došao sa suprugom Natašom i sinom.

9.43 - RIK i GIK: Nema nepravilnosti ni u Vojvodini, RTV: Biračka mesta nisu otvorena na vreme

- Sva biračka mesta u Vojvodini otvorena su na vreme u svim okruzima uz male tehničke probleme koje smo rešili u hodu, tako da se glasanje za sada neometano obavlja na svim biračkim mestima -izjavila je članica Pokrajinske izborne komisije (PIK) Jelena Zlojutro.

Jedna građanka kazala je agenciji Beta da nije na vreme otvoreno biračko mesto na kojem ona glasa, jer je nedostajao izvestan broj listića. Radio-televizija Vojvodine je javila da dva biračka mesta u Somboru nisu otvorena na vreme.

9.30 - Glasao lider LDP Čedomir Jovanović

Predsednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović glasao je danas u 9 sati na biračkom mestu Ušće u Bulevaru Zorana Đinđića u Beogradu. Jovanović je na izbore došao sa suprugom.

9.20 - Glasao Željko Sertić

Ministar privrede Željko Sertić glasao je danas u 9 sati na biračkom mestu na Miljakovcu u Beogradu.

9.17 - RIK: Izbori protiču u najboljem redu

Glasanje na vanrednim parlamentarnim izboirma protiče u najboljem redu, u skladu sa zakonima Srbije i svim demokratskim i medjunarodnim standardima, rečeno je na prvoj konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK) od otvaranja biračkih mesta.

Predsednik RIK Nenad Đurđević rekao je da do sada nije napravljena nijedna nepravilnost i da će RIK sa prvim rezultatima izlaznosti do 10 sati izaći na konferenciji za novinare u 11 časova.

9.16 - Glasao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Član predsedništva Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević glasao je danas u 8 sati na biračkom mestu 189. u Ulici Bogdana Garabantina u Novm Sadu. Vučević je na biračko mesto došao sa suprugom Majom.

9.15 - Glasao predsednik SNP Nenad Popović

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović glasao je danas u 9 sati na biračkom mestu u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

9.13 - Ministarka Joksimović glasala u OŠ "Bora Stanković"

Ministarka zadužena za evropske integracije i funkcioner SNS Jadranka Joksimović glasala je danas u 9 sati u Osnovnoj školi Bora Stanković u Beogradu.

9.07 - Nekoliko biračkih mesta u Nišu otvoreno sa zakašnjenjem zbog loše organizacije

Sva biračka mesta u Nišu jutros su otvorena, ali je na manjem broju mesta zbog organizacionih problema bilo kašnjenja, te će ta biračka mesta biti otvorena duže nego ostala, izjavila je agenciji Beta predsednica Gradske izborne komisije Jelena Žarić Kovačević. Ona je dodala da je do problema došlo jer se "pojedini birački odbori nisu najbolje snašli sa organizacijom birališta i velikim brojem glasačkih listića."

9.04 - RIK našla zamenu za biračko mesto u izgoreloj školi

OŠ "Ivo Lola Ribar" u selu Begaljica u opštini Grocka, koja je izgorela sinoć, trebalo je da bude biračko mesto broj dva i Republička izborna komisija našla je prostoriju koja se nalazi 20 metara od te škole, gde biti održano glasanje za birače sa tog biračkog mesta, izjavio je jutros predsednik RIK Dejan Đurđević. Opširnije pročitajate OVDE.

9.00 - U Šumadiji glasanje na 35 biračkih mesta

U sedam šumadijskih opština jutros počelo je glasanje na 357 biračkih mesta. U svim opštinama u Šumadiji istovremeno se glasa za poslanike i odbornike, sem u Aranđelovcu gde se održavaju samo vanredni parlamentarni izbori. U svih sedam opština u Šumadiji je upisano 255.466 birača.

8.58 - Dačić glasao na glasačkom mestu 37

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić glasao je danas, nešto posle 8.30 časova. On je svoj glas, uz prisutvo velikog broja predstavnika medija, predao na glasačkom mestu 37 gde je došao u pratnji supruge Sanje i sina.

8.45 - Šabović: Svi i centri i ogranci na KiM otvoreni na vreme

"Nije bilo nikakvih nepravilnosti. Svi centri i ogranci za sakupljanje glasova otvoreni su na vreme. Sve teče po planu i dobro", rekao je Sead Šabović, portparol OEBS-a. Proces se odvija na 21 lokaciji u okviru kojih je locirano 90 jedinica, dodao je on.

8.40 - Đurđević: Izbori do sada protiču bez nepravilnosti

Predsednik Republičke izborne komisije (RIK) Dejan Đurđević izjavio je jutros da glasanje na svim biračkim mestima u Srbiji protiče regularno i da do sada RIK-u nisu prijavljene nepravilnosti. 

8.10 - Glasao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova i potpredsednik Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović glasao je danas na biračkom mestu u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi u Beogradu. Stefanović je došao na glasanje sa suprugom Anom Stefanović.

8.06 - Selaković glasao u 8 sati u Beogradu

Ministar pravde i funkcioner Srpske napredne stranke Nikola Selaković glasao je danas u 8 sati na biračkom mestu 63, u Sazanovoj ulici u Beogradu.

8.00 - Glasala Maja Gojković

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojović glasala je u Novom Sadu.

7.58 - Glasao Nikola Nikodijević

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević glasao je na biračkom mestu u Nacionalnoj službi za zapošljavnanje, Gundulićev venac 23-25.

7.53 - Vesić glasao u Trećoj beogradskoj gimnaziji

Gradski menadžer Goran Vesić glasao je jutros u 7.30 na biračkom mestu u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

7.52 - Naprednjaci prvi na biralištima

Odmah po otvaranju biračkih mesta lideri stranaka i kandidati za poslanike glasali su na svojim biračkim mestima. Među prvaima su bili lideri Srpske napredne stranke.

Član Predsedništva Srpske napredne stranke i prvi na listi SNS "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" u Rakovici, Milosav Miličković glasao je u 7.30 na biračkom mestu broj 70 u naselju Ljubiša Jelenković br. 61 u Resniku.

7.50 - Pogledajte obaveštanje RIK o pravilima glasanja

7.40 - Glasanje osoba sa invaliditetom

Napominje se da birači koji nisu u mogućnosti da dođu na biračko mesto, mogu da glasaju ukoliko do 11 časova na dan izbora o tome obaveste birački odbor.

Birači sa invaliditetom mogu da na biračko mesto dođu uz pomoć psa vodiča, kao i da umesto ličnog potpisivanja, koriste pečat sa potpisom, odnosno ličnim podacima.

7.37 - Pavićević: Očekujem normalan izborni dan

Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević izjavio je danas u Kosovskoj Mitrovici da očekuje uobičajen izborni proces i izborni dan na Kosovu i Metohiji. On je rekao da "očekuje jedan normalan izborni dan i izborni proces i izlaznost na koju smo navikli".

7.35 - Pravo glasa na Kosovu ima 106.094 birača

U 07 sati počelo je glasanje na 11 biračkih mesta u Kosovskoj Mitrovici. Na svakom biračkom mestu nalaze se po tri člana biračkog odbora koji su danas tu ispred OEBS-a, a koje je imenovala Republička izborna komicija ispred stranaka učesnica izbora. OEBS je u pratnji kosovske policije rano jutros dostavio birački materijal na 90 biračkih mesta koliko je ukupno otvoreno na teritoriji KiM.

7.30 -Pravila na izbornim mestima

Birač može da glasa samo pod uslovom da na biračko mesto ponese važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu na čijem obrascu je naveden jedinstveni matični broj građana. Birač može glasati samo jedanput, a to će biti kontrolisano specijalnim sprejevima i UV lampama. Na biračkom mestu je zabranjeno korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija, a ako se u toku glasanja naruše pravila, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

7.25 - Kako izgledaju glasački listići?

Glasački listići za parlamentarne izbore su ledsive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavoroze, dok će, kada su u pitanju pokrajinski izbori, listići biti svetlozelene boje, a kontrolni listić u boji slonove kosti.

Glasački listić sadrži redni broj koji se stavlja ispred naziva izborne liste, nazive izbornih lista, prema redosledu utvrđenom na zbirnoj listi, sa ličnim imenom prvog kandidata sa liste i napomenu da se glasa samo za jednu izbornu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva te liste.

7.23 - Prvi u redu: Glasao gradonačelnik Beograda Siniša Mali

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali glasao je danas na biračkom mestu u Beogradskoj poslovnoj školi na Zvezdari. Mali je bio prvi glasač na tom biračkom mestu.

7.20 - Đurić glasao u MZ Cvetni trg

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić glasao je jutros odmah po otvaranju glasačkog mesta. On je svoj vlas predao u Mesnoj zajednici Cvetni trg, na biračkom mestu broj 11.

7.15 - Na pokrajinskim izborima 15 lista, bez većinskog sistema

Na današnjim izborima za Skupštinu AP Vojvodine 15 izbornih lista će imati svoje kandidate za 120 mesta u pokrajinskom parlamentu, a u Pokrajini po prvi put neće biti primenjen većinski izborni sistem, već će se poslanici isključivo birati po proporcionalnom sistemu.

Pokrajinska izborna komisija (PIK) utvrdila je da je konačan broj birača u Autonomnoj pokrajini Vojvodini 1.729.437.

7.13 - Republička i pokrajinska izborna lista

7.10 - Glasanje na 8.378 biračkih mesta

Građani Srbije pravo glasa mogu da iskoriste na 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, 38 u inostranstvu, dok će izbori na Kosovu i Metohiji biti održani na 90 biračkih mesta, koja će biti raspoređena na 21 lokaciji.

7.05 - Otvorena biračka mesta, glasači u redovima u Kaluđerici

Biračka mesta u celoj Srbiji otvorena su u 7 sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje i predizborna tišina, tokom koje stranke ne mogu putem medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe. Svima koji se u trenutku zatvaranja biračkog mesta nađu na njemu biće omogućeno da glasaju. U Kaluđerici je veliki broj ljudi čekao u redu da glasa među prvima.

7.00 - Dobrodošli na blog uživo!

Građani Srbije danas biraju 11. saziv republičkog parlamenta od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i novi saziv pokrajinskog parlamenta i najvećeg broja lokalnih samouprava, budući da u svega 14 njih nema izbora, jer mandati tamošnjim skupštinama nisu istekli.

Na parlamentarnim izborima će se za 250 mesta nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata, dok se za 120 poslanika u Skupštini Vojvodine nadmeće 15 lista.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar