Злочин у Осову не смије се заборавити

Прије 74 године 27. априла 1942. године штала Које Ристановића из села Осова код Рогатице била је жива ломача у коју су усташе из Црне легије Јуре Францетића убациле 94 дјеце, жена и стараца из околних села и збјега српског становништва који је бјежао из општина Соколац и Пале.

Република Српска 23.04.2016 | 16:07
Злочин у Осову не смије се заборавити

У пламену су, у најгорим мукама издахнула 24 члана продице Ристановић, седморо Томовића, по петоро Лубунића и Зековића и многи други.

Милован Бојат каже да је на овом мјесту страдало много чланова његове фамилије, а свједок овог ужаса била је једино његова сестра која је, као чобанче чувала стоку, видјела све, али је са још двоје дјеце успјела да побјегне и нађе спас преко Дрине у Србији гдје је касније и живјела.

Ристо Росић прича да су његови казивали да су, кад су стигли на згариште, нашли угљенисане костуре жена у сједећем положају и дјеце у њиховом крилу.

„Тачно је да је овдје била Францетићева војска, али злочинци су били локални муслимани, комшије, који су се њима придружили", додаје Росић.

Комунистичке влсти су вјешто, а зарад лажног братства и јединства, прикривале овај као и низ других злочина над Србима и о том догађају се није смјело ни писати ни говорити.

Тек 2004. године на мјесту још једног српског стратишта подигнуто је спомен-обиљежј,е али сва имена нису могла на њему бити уписана јер се нису ни знала.

Начелник општине Рогатица Томислав Пухалац каже да је дошло вријеме да се о томе и пише и говори, да се прислуже свијеће и одржаи парастос.

„ Много је оваквих мјеста у рогатичком крају гдје су усташе дивљале над српском нејачи као што је и на Црквинама и у Кадаревом долу. Младе генерације се морају окренути будућности али не смију заборавити шта се дешавало њиховим дједовима и прадједовима", додао је Пухалац.

Општина Рогатица, Борачка организација и СПЦ побринуле су се да се над костима српских мученика и данас чује молитва и затитра пламен свијећа.

(БН телевизија)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ком

23.04.2016 14:37

Заборављани су злочини и борци из овог рата а камоли 1941,нажалост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

23.04.2016 15:34

ТИ СИ САД НЕБИТАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

23.04.2016 20:00

Битна је истина која је изашла из његових уста. СРБи су народ који заборављају мученички прошлост своју. Они затим прошлост своју морају да понављају док се не ОПАМЕТЕ или док СРБи не буду уништени од својих непријатеља. Учимо зато из ТРНОВИТЕ прошлости СРБског Народа. Историја је учитељица живота и народи који попут СРБа забораве прошлост своју ЗАКОНОМ Живота су осуђени да прошлост понављају у садашњости и будучности!