Zločin u Osovu ne smije se zaboraviti

Prije 74 godine 27. aprila 1942. godine štala Koje Ristanovića iz sela Osova kod Rogatice bila je živa lomača u koju su ustaše iz Crne legije Jure Francetića ubacile 94 djece, žena i staraca iz okolnih sela i zbjega srpskog stanovništva koji je bježao iz opština Sokolac i Pale.

Republika Srpska 23.04.2016 | 16:07
Zločin u Osovu ne smije se zaboraviti

U plamenu su, u najgorim mukama izdahnula 24 člana prodice Ristanović, sedmoro Tomovića, po petoro Lubunića i Zekovića i mnogi drugi.

Milovan Bojat kaže da je na ovom mjestu stradalo mnogo članova njegove familije, a svjedok ovog užasa bila je jedino njegova sestra koja je, kao čobanče čuvala stoku, vidjela sve, ali je sa još dvoje djece uspjela da pobjegne i nađe spas preko Drine u Srbiji gdje je kasnije i živjela.

Risto Rosić priča da su njegovi kazivali da su, kad su stigli na zgarište, našli ugljenisane kosture žena u sjedećem položaju i djece u njihovom krilu.

„Tačno je da je ovdje bila Francetićeva vojska, ali zločinci su bili lokalni muslimani, komšije, koji su se njima pridružili", dodaje Rosić.

Komunističke vlsti su vješto, a zarad lažnog bratstva i jedinstva, prikrivale ovaj kao i niz drugih zločina nad Srbima i o tom događaju se nije smjelo ni pisati ni govoriti.

Tek 2004. godine na mjestu još jednog srpskog stratišta podignuto je spomen-obilježj,e ali sva imena nisu mogla na njemu biti upisana jer se nisu ni znala.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac kaže da je došlo vrijeme da se o tome i piše i govori, da se prisluže svijeće i održai parastos.

„ Mnogo je ovakvih mjesta u rogatičkom kraju gdje su ustaše divljale nad srpskom nejači kao što je i na Crkvinama i u Kadarevom dolu. Mlade generacije se moraju okrenuti budućnosti ali ne smiju zaboraviti šta se dešavalo njihovim djedovima i pradjedovima", dodao je Puhalac.

Opština Rogatica, Boračka organizacija i SPC pobrinule su se da se nad kostima srpskih mučenika i danas čuje molitva i zatitra plamen svijeća.

(BN televizija)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kom

23.04.2016 14:37

Zaboravljani su zločini i borci iz ovog rata a kamoli 1941,nažalost...

ODGOVORITE
Name

NN

23.04.2016 15:34

TI SI SAD NEBITAN

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

23.04.2016 20:00

Битна је истина која је изашла из његових уста. СРБи су народ који заборављају мученички прошлост своју. Они затим прошлост своју морају да понављају док се не ОПАМЕТЕ или док СРБи не буду уништени од својих непријатеља. Учимо зато из ТРНОВИТЕ прошлости СРБског Народа. Историја је учитељица живота и народи који попут СРБа забораве прошлост своју ЗАКОНОМ Живота су осуђени да прошлост понављају у садашњости и будучности!