"Азра два ножа" – могуће изручење БиХ

Федерални апелациони суд Сједињених Америчких Држава, ових дана, подржао је одлуку да се Азра Башић – оптужена за убиство, злостављање и мучење заробљеника српске националности на подручју општине Дервента – изручи из САД-а Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 23.04.2016 | 07:24
"Азра два ножа" – могуће изручење БиХ

Коначну одлуку даће Врховни суд, након чега ће државни секретар одлучити о томе хоће ли бити изручена, с обзиром на то да се ради о америчкој држављанки.Азра Башић је у Дервенти боравила као припадница формације састављене од добровољаца из Ријеке и у то вријеме је била хрватска држављанка.

Када је цијели случај покренут, Министарство обране Хрватске је одбацивало оптужбе бх. Тужилаштва како је она починила злочине као припадница војске Хрватске.

Иначе, Башић није једина жена која је оптужена у Босни и Херцеговини. Против њих 30 је вођена истрага, а неколико је осуђено за тешке ратне злочине.

Неке, попут Расеме Хандановић, која служи казну од пет и по година због убистава у општини Коњиц, изручиле су управо Сједињене Америчке Државе.Када је Азра Башић ухапшена прије пет година у САД-у, нико од њених комшија није могао вјеровати да је у Босни и Херцеговини починила ратни злочин и да су је жртве знале под именом "Азра два ножа".Азра Башић у САД-у је користила различита имена, а ухапшена је као Иссабелл Башић.

Дању је радила два посла, возила рабљени џип, а комшије у Стантону, градићу са око 3.000 становника, како су у то вријеме говорили, нису јој могли пронаћи посебну ману. Због тога је код њих завладао шок када су је у марту 2011. приводили припадници ФБИ-ја.

Становници Стантона о Азри Башић:Азру Башић бх. правосуђе терети за убиство Благоја Ђураша, злостављање и мучење заробљеника српске националности на подручју општине Дервента.Према исказима 26 свједока, заточених у некадашњем Дому ЈНА, људе је присиљавала да пију људску крв и бензин, те да клече на разбијеном стаклу.Син убијеног Благоја, Славиша Ђураш, каже како су тијело оца пронашли тек 2003.

"Тијело су пронашли радници, тада, службе за путеве, шест километара прије Дервенте, из правца Добоја. Његово тијело је било умотано у неку полиестерску цераду и тај се пропуст зачепио испод пута. Радници су дошли да очисте пропуст и чистећи га, нашли су тијело", каже Славиша Ђураш.Након што су оца сахранили, почиње правна битка у којој синови убијеног Благоја Ђураша покушавају сазнати ко им је убио оца.

Тако долазе до контакта Азриног бившег супруга који живи у САД-у и који им открива у којој америчкој држави живи Азра."Када је добијено одобрење Хашког суда да ће предмете водити правосуђе Босне и Херцеговине, онда је покренута потјерница из Добоја према Сједињеним Америчким Државама. Након тога, 2009. године из САД-а су дошли агенти ФБИ-ја у Добој гдје су саслушали неколико људи, на основу те пријаве", прича Славиша Ђураш.

Драго Кнежевић, предсједник Удружења логораша општине Дервента о злочинима Азре Башић каже: "Она је многе људе у Дервенти тукла, убијала и мучила, па радила и неке друге ствари".

Ових дана је Федерални апелациони суд САД-а подржао одлуку да се Азра Башић изручи БиХ на основу оптужби за мучење цивила и убиства. Коначну одлуку даће Врховни суд, након чега ће државни секретар одлучити о томе хоће ли бити изручена, с обзиром да се ради о држављанки САД-а.

Но, како за РСЕ каже Борис Грубешић, портпарол бх. Тужилаштва, до сада је из те земље Босни и Херцеговини изручено десетак особа које су се теретиле за ратне злочине током деведесетих година прошлог вијека, па мисли да ће то бити и случај са Азром Башић.

"Сједињене Америчке Државе процесуирају особе које не дају истините податке о учешћу у рату, и након тога, најчешће, одузимају држављанство. Такве особе изручују", наводи Грубешић.

Извор: Радио Слободна Европа

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Правда

23.04.2016 05:46

Сви који су доказано поцинили злоцине морају пред суд. Питајте овог Кнезевица, да ли сјеца ко је убио Ахмета Бундавицу, газио га ногама док није умро. Мозда мозе помоци да се убица надје. По неким исказима, био је и сам присутан. Господин Бундавица је убијен недузан у логору Вијацани. Хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дино Клабадановиц

23.04.2016 09:17

Ко је крив нека одговара

Name

Бунд

19.02.2023 09:05

То ми је дјед..

Name

yугословен

23.04.2016 07:22

АНИ ЦЕТИРИ ПИСТОЉА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад извини

23.04.2016 07:22

Изручиће је БиХ гдје ће је грлити и љубити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерални биро

23.04.2016 07:43

Ма ја гдје би то Хрвати урадили исто као што нису починили у Госпићу,Јадовном,Медзацком Џепу,Мркоњиц-Граду ,Јасеновцу....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими

23.04.2016 08:33

Фујјј гадуру исто јој треба радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

yугословен

23.04.2016 08:45

Требала је бити мама да има дјецу треба јој у затвору само показивати снимке то је најгора казна јер це умријети у најгорим менталним тегобама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ЈЕ СРБИН

23.04.2016 09:00

Е ДА ЈЕ СРБИН ЕКСПРЕСНО БИ ТО И ЗАТВОРИЛО И КАЗНИЛО И ИСПОРУЧИЛО. ОВАКО, СУМЊАМ. ПОСТОЈИ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ВИШЕ ПРАВДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјуро туро

23.04.2016 09:18

Сад це исил босњаци да је прогласе херојом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сунце

23.04.2016 17:14

Дубре једно отисла си цак до Америке али авај

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

25.04.2016 12:19

Пријети јој озбиљна казна од годину дана затвора.То је мјера за злочине учињене над Србима. Независно, објективно и правично бих правосуђе је за шамарање заробљеника бошњака, Србину изрекло казну затвора од 9. година. У тарчинском ''Силосу'' су убујали, клали иза врата, пребијали, присиљавали да копају ровове, водили у живи штит на Игман и ником ништа. Нема кривца, зато што су то чинили муслимани.

ОДГОВОРИТЕ