Жељезницама Српске пријети блокада рачуна

Предузећу “Жељезнице Републике Српске” (ЖРС) пријети блокада рачуна јер је дуг за порезе и доприносе премашио 5,57 милиона марака, а радницима предузећа, који су за сутра најавили протесте у Бањалуци јуче је исплаћен новац за само један топли оброк.

Република Српска 22.04.2016 | 22:59
Жељезницама Српске пријети блокада рачуна

Да неизмирене пореске обавезе "Жељезнице Ррпсублике Српске" износе 5,57 милиона КМ јуче су “Гласу Српске” потврдили у Пореској управи Српске.

“Пореска управа још није блокирала жиро рачуне овог пореског обвезника, јер чека закључке са сједнице Владе Републике Српске, на којој су министри требали да разматрају, између осталог и план пословања"Жељезнице Ррпсублике Српске" за период 2016-2018. година”, казали су у Пореској управи Српске.

Та је сједница одржана јуче, али у Влади Републике Српске су казали да нису донесени никакви закључци који се односе на "Жељезнице Ррпсублике Српске" , те да није разматран ни план пословања јер министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић, у чијем је ресору ово предузеће, није био на сједници.

У Министарству саобраћаја истакли су да ће данас Трнинић одржати састанак са управом, Надзорним одбором, те синдикатима "Жељезница Ррпсублике Српске" .

На састанку ће бити ријечи о проблемима са којима се сусреће ово предузеће, те нередовној исплати примања запосленима.

Управа предузећа јуче је исплатила радницима новац за један топли оброк, а представници синдиката упозоравају да не одустају од својих захтјева, односно да до данас траже и новац за још један топли оброк, те двије накнаде за превоз јер ће у супротном сутра протестовати у парку “Младен Стојановић” у Бањалуци.

“Радници остају при својим захтјевима. Поред још једног топлог оброка те двије накнаде за превоз, тражимо и редовну исплату плата, те смјену директора "Жељезница Ррпсублике Српске"  Драгана Савановића, као и покретање одговорности да за бивше директоре који су уништили ово предузеће”, казао је предсједник Синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности "Жељезница Ррпсублике Српске"  Златко Марин и најавио протесте радника у Бањалуци у суботу уколико њихови захтјеви данас не буду испуњени.

Изостао је коментар Савановића, који се јуче није јављао на телефон, пише "Глас Српске"

ЖРС прошлу годину су завршиле са губитком од 25,1 милион марака, што је 42 одсто већи минус од планираног. Предузеће је негативно пословало и у 2014. години, када је имало највећи губитак у посљедњих пет година од 33,8 милиона КМ. Усљед дугогодишњег негативног пословања акумулирани губитак на крају 2014. године износио је 263,3 милиона КМ. Захваљујући покривању губитка смањењем капитала акумулирани минус на крају 2015. године износио је 43,2 милиона марака, али је тим потезом капитал предузећа смањен на само 50.000 марака.

Додатни проблем за предузеће представља и то што је Уставни суд БиХ крајем јануара одбио апелацију коју је "Жељезнице Ррпсублике Српске"  поднио против рјешења Врховног суда РС којим је предузећу наложено да исплати више од 20 милиона КМ, колико износе неизмирене обавезе према радницима.

Дисциплински поступци

Представници синдиката “Жељезница Српске” казали су да је управа покренула дисциплинске поступке против појединих радника који су у 6. априла одржали штрајк упозорења.

Међутим, у управи предузећа није било одговора на питања да ли су, због чега и против којих радника покренути дисциплински поступци.

(Глас Српске)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

па

22.04.2016 14:07

Блокирајте их више једном и здравство и све друге да се једном народ више дигне , кад моја фирма не може од стоке да ради нек све пропадне болии ме .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

22.04.2016 16:37

Похапсити банду директора Савановића и осталу стоку што покраде све живо,једном ће напокон бити смјењен неће са собом на онај свијет однијети функцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.04.2016 19:55

...То је нама наса борба дала да имамо.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендула

22.04.2016 23:08

За све је криво Сарајево!Кад це висе тај референдум да нам буде боље?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

23.04.2016 06:31

Кривац је директор

ОДГОВОРИТЕ
Name

хех

23.04.2016 20:17

Рекао сам ја, све док се плате не смање, возови оперу, коднуктери не поцну наплацивати свима карте а не узимати себи, неце бити боље, схватите да они морају бити конкуренти друмском саобрацају, тек тада це бити профитабилни.

ОДГОВОРИТЕ